Det danske destilleri Fary Lochan har som ganske få ikke-britiske destillerier skabt sig et navn i Storbritannien, men ifølge det familieejede destilleri er deres produktion først og fremmest målrettet danske whisky-kendere

Af Netnatur

– Målsætning har fra starten været at producere verdens bedste whisky

Det siger Thomas Smidt-Kjærby, der sammen med sin mor Anne B. Jørgensen samt sine søskende Morten A. Jørgensen og Tine Toft-Laursen driver destilleriet Fary Lochan.

Vejen frem mod det ambitiøse mål har bl.a. været kontrol i alle led i produktionskæden: Fra indsamling og brug af råvarer, til rygning, destillering og lagring og – ikke mindst – salg og markedsføring af de færdige flasker.

 

Hvorvidt målet er nået, vil i bogstavelig forstand være en smagssag, men det jyske destilleri har på ganske få år markeret sig på det internationale marked for kendere af whisky.

Fary Lochan er nemlig blevet optaget af Scotch Malt Whisky Society, som er verdens største klub for entusiastiske whiskykendere, hvor et stort og uvildigt smagspanel afgør, hvilke produkter, der skal købes hjem til klubben. Faktisk er Fary Lochan det eneste europæiske destilleri uden for Storbritannien, der er kommet i betragtning.

 

Det er meget vanskeligt at sætte ord på en smagsoplevelse, men vi har alligevel bedt Thomas Smidt-Kjærby, Fary Lochan forklare, hvilke oplevelser, man kan sætte sine gæster i udsigt, hvis man vælger at byde på Fary Lochan Whisky?

Thomas Smidt-Kjærby

– Skal man sætte nogle nøgleord på, kan det være: Kvalitet, dansk håndværk og historie samt unik smag og produktion.

– Men en flaske Fary Lochan er også forbundet med en helt særlig stemning: Noget man kan samles om og noget som man snakker om.

– Fary Lochan er ikke en mainstream whisky. Det er noget man kan starte samtaler om. Noget der måske kan skabe og styrke sammenhold og føre til unikke øjeblikke i selskab med andre.

– God whisky er naturligvis noget man kan drikke alene. Men det er nok mest sammen med andre en god whisky gør sig bedst.

– Det kan f.eks. være efter en jagt eller fisketur, hvor man samles i hytten … eller det kan være efter en god middag, hvor man bare hygger sig med familie og gode venner.

– Vi vil gerne fastholde vores whisky, som noget unikt. Noget man ikke umiddelbart kan opleve alle steder.

– Når alt kommer til alt, kan end ikke den bedste reklame få et dårligt produkt til at smage godt.

– Whisky skal smages og opleves. Først da kan det vurderes.

– Derfor vil vi gerne at folk smager vores. Og holder sig for øje, at det er dansk håndværk. Ikke masseproduktion.

– Danske whiskyproducenter fremstiller i sagens natur whisky i mindre målestok. Det gælder også vores produktion.

– På et år producerer vi ”kun” cirka 20.000 flasker.

– I forhold til internationale producenter er dette et beskedent antal. Men set i forhold til dansk målestok og andre danske destillerier er vi blandt de tre-fire største målt på størrelse og produktion.

– Den store forskel på de mindre destillerier og de kæmpestore mainstreamdestillerier, der hvert år sender millioner af flasker på markedet, er flere.

– F.eks. kan vi modsat de store på markedet tillade os at ”lege” og prøve os frem. Vi kan være mere eksperimenterende, da vi ikke nødvendigvis skal ramme en helt bestemt smagsoplevelse år efter år.

– Vi kan f.eks. prøve os frem med forskellige lagringsmetoder.

– Bemærkes skal det her, at vi anvender friske brændenælder i vores produktion. Det er vi faktisk de eneste i hele verden der gør.

– Brug af brændenælder, som vi pukker i egen skov og selv ryger, er blevet et varemærke for os. Langt de fleste anvender nemlig tørv.

– Den lettere røgede smag i Fary Lochan Whisky stammer m.a.o. fra røgen af brændte brændenælder.

– Der er dog ingenting, der forhindrer Danmark i at lave whisky på samme høje niveau, som man gør i Skotland. Klimamæssigt er der stort set ingen forskel, og ser man på lagringen skal det altid ske på egetræsfade.

– Vi bruger forskellige fade, der har været anvendt til anden form for produktion af alkohol som f.eks. sherry. Noget af smagen derfra sidder stadig i fadene og brugen af de rigtige fade er vigtig og noget af det, man kan justere på i produktionen.

– I branchen siger man, at en god whisky er færdig efter 8-10 år. Først da er den i reglen færdigmodnet. Men … ingen regler uden undtagelser.

– F.eks. kan en 6 års whisky smage som en 12 års, hvis man f.eks. har været heldig med de fade, man har anvendt i processen.

Netnatur:

Fary Lochan Destilleri blev etableret i 2009. Er der særlige højdepunkter, og evt. det modsatte, du vil fremhæve og som kendetegner perioden?

Thomas Smidt-Kjærby:

– Der er ingen tvivl om at den første flaske Fary Lochan Whisky i 2013 hører til blandt de absolutte højdepunkter.

– Fary Lochan er dog ikke kun et destilleri for whisky og nævnes bør det, at vi vandt titlen ”Årets Lokale Vare” med vores Jordbærlikør i 2016.

– Vores SmukGin fra 2018 vil jeg også betragte som et vendepunkt i virksomhedens historie.

– Og ja, så naturligvis SMWS i 2019.

– Vi er også stolte over at være leverandør til restaurant Noma og andre danske Michelin restauranter.

– I 2019 kunne vi fejre 10-års jubilæum og det hører også med til begivenheder, der bør nævnes.

– Endelig var det også en minderig begivenhed, da vi i 2020 samlede 740 deltagere til vores første virtuelle smagning. Vi har siden afholdt flere virtuelle smagningen med stor succes, ved den seneste deltog næsten 1.000 whiskyglade folk online – og vi vil bestemt fortsætte denne populære type event, også efter Corona’en slipper sit tag i Danmark.

Netnatur:

Hvor er destilleriet på vej hen? Både med hensyn til nye produkter og produktionsformer og evt. i forhold til markeder og mere overordnede, værdimæssige betragtninger?

Thomas Smidt-Kjærby:

– Det er dyrt at producere whisky i Danmark, hvor alt er baseret på håndværk og danske lønninger, skatter og afgifter.

– Dertil er selve produktionsapparatet temmelig omkostningstungt. En kedel koster f.eks. omkring en million kroner.

– Dette afspejler prisen på en flaske Fary Lochan whisky naturligvis også. Den ligger i den mere eksklusive ende, men det afholder bestemt ikke danskerne fra at købe de gyldne dråber fra vores lille jyske destilleri.

– Men naturligvis vender vi i stigende grad blikket mod udlandet.

– England, Irland og Skotland – der normalvis ikke ser mod udlandet, når der skal opkøbes whisky – har kontaktet os. Heriblandt kan nævnes Berry Bros. & Rudd, som er verdens ældste whiskytapper.

– Fary Lochan har blandt kendere bidt sig godt fast på det internationale marked. Men Danmark forbliver vores hovedmarkedet.

– Så selvom vi er stolte over den internationale interesse, er Fary Lochan først og fremmeste dansk whisky produceret for danske kunder.

LÆS MERE OM FARY LOCHAN

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version