En stor fællesjagt på Djursland med 100 deltagere skulle sikre, at de 3.000 krondyr i området ikke blev til endnu flere. Men ikke alle deltog i storjagten og initiativet gav ikke den lokale hjortevildtgruppe det ønskede resultat. …
Af Redaktionen
Kronvildtet på Djursland kan være dyre at have på kost for de landmænd, der ligger afgrøder til dyrenes natlige udflugter. P.t. menes bestanden at tælle 3.000 dyr, hvad der syntes at være enighed om er den tålte maksimalbestand.
Per Therkildsen, der er formand for Hjortevildtgruppen Djurland, der stod bag storjagten, mener, at alle kan leve med den den nuværende bestand, hvis det lykkes at holde bestanden på det nuværende niveau. Men kun hvis man hele tiden har fingeren på bestandudviklingen kan forhindre at bestnden pludselig vokser ud over det tålte niveau.
– Vi skal bare være særligt opmærksomme i de områder, hvor dyrene optræder i stort tal, siger Per Therkildsen til DR Østjylland. Desværre ser det ikke ud til at arrangerede bevægelsesjagter med 100 jægere er det middel, der skal anvendes for at holde bestandudviklingen under kontrol.
Storjagten gav nemlig et forholdsvist beskedent udnytte. Ifølge DR blev der kun nedlagt “et par håndfulde hinder og kalve”.
– Det skyldes, at nogle af lodsejerne ikke medvirkede. Dermed beskyttede de dyrene, siger Laurits Hougaard, der er landbrugets repræsentant i hjortevildtgruppen.
Den manglende deltagelse fra “alle” i området beklages af initiativtagerne til jagten og hjortevildtgruppens formand, Per Therkildsen, forklarer , at “Dyrene står så massivt, at lodsejere på egen hånd ikke kan magte at holde bestanden nede”
I 2014 holdt bestanden, ifølge Hjortevildtgruppen Djursland, op med at vokse for første gang i flere år.