Et nyt jagt-skatte-system skal sikre finansiering af adaptiv vildtforvaltning og samtidig føre til klingende mønt i statskassen     

Af Rokoko-redaktionen

Skatteminister Lauritz Karstensen vil have stoppet hullerne i statskassen, så der ikke længere sendes milliarder ud af landet til steder, som ingen aner hvor er …

Men redningsplanken kommer meget sent. Der er nu så langt til skatteministeriets kistebund, at der skal tænkes kreativt, og i den forbindelse har ministeren rettet et blik mod jagt og fiskeri.

Flere ting har været i spil – bl.a. afgift på regnorme, men denne ville i følge skatteministeriets efterkontrol alligevel ikke give den nødvendige indtjening, idet mange lystfiskere viser sig at være mindreårige uden fast skattepligtig indtægt.

Derfor peger flasken nu på de mere velbjergede naturbrugere – nemlig landets mange jagttegnsindehavere. Med direkte adgang til 230.000 registrerede jægere, er der udsigt til et sikkert bidrag til den slankekur, som ufrivilligt har ramt den danske statskasse.

Fik idé fra studietur

Skatteministeren har allerede løftet sløret for en ny jagt-skatte-pakke, som i følge Rokokonyhedernes oplysninger skal bygge på et bredt flertal hen over midten af dansk politik.

– I den danske velfærdsmodel har det altid været de største hænder, der har løftet de tungeste tasker. 
Dette princip skal også gælde for jagten: Dem, der skyder mest, skal også betale mest, lyder fra en tydelig begejstret skatteminister.

– Lige nu er tiden ideel til den nye beskatning, da vi jo står over for at skulle indføre et nyt system for vildtadministrationen i Danmark, tilføjer han.

Systemet skal bygges på en mere adaptiv tilgang, hvilket betyder, at der skal tælles vildt og udarbejdes bestandsmål for en række vildtarter.

Men ét er det at tælle gæs på en fugleø i Nordishavet. Noget andet er det at tælle snepper på finske, russiske og danske skovbunde. Det er en helt anden opgave.

– Men præcise optællinger betaler jo ikke sig selv, fortsætter ministeren, der fik sin idé, da han modtog en rapport fra en gruppe unavngivne jægere, som havde været på studietur i Holland og USA.

Aftrækker afgift via MobilePay

Skatteministerens forslag er blevet godt modtaget i Folketinget. Det har med ét sat jagt på den politiske dagsorden, selv om der ellers er stolte traditioner for, at man udliciterer denne del af det politiske liv til et såkaldt råd.

Men hvordan man får man indført et skudsikkert skattesystem til jagt og jægere, har været genstand for en del debat i tinget.

Ideerne har været mange, men nu ser det ud til, at der blandt folketingets partier kan samle sig et flertal om en såkaldt aftrækker-afgift.

Kan man blive enige, skal alle landets jagtvåben forsynes med elektronisk aftrækkerkontrol. Og jo flere gange man klemmer på aftrækkeren, jo mere skal der betales.

Via en patenteret rekyludløser overføres tricker-afgiften direkte til statskassen ved hjælp af MobilePay. Overførslen sker i selv samme øjeblik, som skuddet går.

Skattefri spidsbuk

Partierne til venstre for midten så dog gerne, at det nye system blev moderniseret endnu inden det bliver gennemført.

I modsætning til, hvad nogle måske tror, går vi røde faktisk også på jagt, men vi så gerne, at man flyttede beskatningen i en mere sociale bæredygtig retning. Det oplyser oppositionens jagtskatteforhandler Signe Sigtergodt.

– Der er jo stor forskel på om man klemmer til en spidsbuk eller en kapital kronhjort. Derfor lægger vi op til sprosseafgift. Jo flere sprosser trofæet har, jo mere skal man betale.

– Spidsbukke skal dog holdes fri for beskatning, og virke som en slags skattefri bundfradrag. Til gengæld mener vi, at sprosse-afgiften skal indføres med tilbagevirkende kraft.

– Det er vel ikke helt urimeligt, at det øvrige samfund får lidt for de mange trofæer, som jægerne gennem tiden har taget fra fællesskabet, lyder det fra oppositionens nye jagtskatteforhandler, som tidligere på ugen har argumenteret for særskat på tweed og støvlebånd.

Skyd og tjen kassen

Fra tingets mere liberale fløj er man dog ikke udelukkende begejstret for det nye udspil til jagt-skatte-pakken.

I et usædvanligt samarbejde med Liberal Assistance og Det Kreative Folkeparti har man derfor fremlagt en alternativ pakke.

“Det koster allerede samfundet omkring en milliard danske kroner at bekæmpe uønskede arter i det danske samfund. Derfor er det nærliggende, at indføre et skydepenge-system.”

– Hvorfor ikke nakke en mårhund og samtidig tjene kassen, lyder det fra Liberal Assistances meget dynamiske formand, der forsikrer, at forslaget er dobbelttjekket og absolut skudsikkert.

Happy afgift

Esben Flyvsksen, formand for Det Kreative Folkeparti mener, der er brug for en helt ny tilgang til begrebet “jæger”.

– En svampejæger er jo også en jæger og hvad bliver det næste: Foldeknive med elektronisk føler?

– Fortsætter den invassive invasion vil jeg slet ikke udelukke, at der ligefrem kan blive penge i at gå på jagt, lyder fra Esben Flyvsksen, der ikke er overbevist om, at tvungen skat og afgift er den rette vej at gå.

– Vi må tænke ud af boksen og derfor mener vi, at man skal satse på en happy-afgift. Jo mere happy man er, jo mere skal man betale.

– Jeg er sikker på, at den jæger, der lige har nedlagt en buk eller en stor hjort er mere end villig til at sende det øvrige samfund en lille erkendelighed. Det er det, som vi i Det Kreative Folkeparti forstår ved social bæredygtighed.

– Obligatoriske pulsmålere til registrering af jægernes begejstring er slet ikke nødvendig for at udregne den eksakte happy-afgift.

– Gi’ nu det gode i jægerne en chance, slutter Esben Flyvsksen

Hos regeringspartiet Lige Venstre er man ifølge pressechefen glad for at både de røde, blå og mere farverige partier allerede har budt ind med forslag til den nye jagt-skatte-pakke.

– Pakken kan vise sig at blive guld værd, lyder det fra pressechefen, som ikke ønsker at kommentere på den nye jagt-skatte-pakke før forhandlingerne er afsluttet. Til Rokoko-nyhederne udtaler han dog:

– Man skal aldrig sælge skindet, før papegøjen er skudt.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version