Når man taler om flåt og hunde, er det som oftest borrelia der tænkes på. Men anaplasmose ses faktisk ganske ofte hos hunde
Anaplasmose – endnu en flåtbåren trussel mod din hund
Af Peter Thisted
Anaplasmose er i lighed med borrelia og babesia en infektionssygdom, der overføres til hunde fra skovflåter.
Op til 25 procent af danske flåter er inficeret med bakterien Ehrlichia spp.
Symptomer på anaplasmose
Symptomerne kan være mange, og de behøver ikke alle at optræde samtidigt og heller ikke på samme tid.
Hunden kan virke nedstemt, have vægttab, virke træt, har feber over 39 grader, har nedsat eller slet ingen appetit, begynde at halte, virke meget tørstig, have opkast og have problemer med luftvejene. Urinen kan være mørk, som en følge af ødelagte røde blodlegemer.
En blodprøve vil vise en lav blodprocent, få blodplader og forandringer på de hvide blodlegemer.
Hvordan kan dyrlægen stille en diagnose
Der er i dag ikke nogen standardiseret procedure til diagnosticering af anaplasmose hos hunde. Men dyrlægen kan tage blodprøver for antistoffer mod Anaplasma.
Blodprøven undersøges for blodets indhold af røde og hvide blodlegemer samt blodplader.
LÆS mere om:FLÅT
Hvis blodprøven viser, at hunden har et forhøjet niveau af antistoffer, kan det være fordi, at hunden har været udsat for smitte med bakterien og at hundens immunforsvar tillige har bekæmpet den. Prøven viser således ikke, om symptomerne skyldes Anaplasmose.
Der indsendes derfor serum til påvisning af antistoffer mod Ehrlichia spp på et laboratorie, for at man kan få vished om smitte.
Hvordan behandler man?
Anaplasmose skal behandles med antibiotika (og det skal være Ronaxan) i mindst 4 uger (28 dage). Det er meget vigtigt, at behandlingen ikke afkortes.
Din hund kan komme sig over sygdommen, men det er ikke sikkert, at den efterfølgende opnår sin fulde kondition igen. Meget afhænger af, hvor hurtigt diagnosen stilles og hunden kommer i behandling.
Der er desværre set tilfælde af tilbagefald, efter at hunden er behandlet. Særligt hvis behandlingen er kommet sent igang og i de tilfælde, hvor hunden også samtidigt er smittet med borrelia.
Hvordan opstår det?
Hunde kan få anaplasmose efter flåtbid med inficerede skovflåter.
En nyere dansk undersøgelse har vist, at 6% af danske jagthunde havde antistoffer imod Ehrlichia spp., hvilket viser, at de eller deres mødre har haft infektionen.
Aktive hunde, herunder jagthunde som bevæger sig meget i skov, krat og områder med højt græs, er i sagens natur særligt udsatte for at få flåtbid og dermed få overført sygdommen.
Forebyggelse
Der findes ingen vaccine mod anaplasmose, så det eneste du kan gøre, er forebyggende behandling mod flåter eller/og se din hund grundigt efter, når den har været ude i naturen.
Sygdommen har været kendt i Sverige og Norge igennem flere år. Det kan derfor anbefales at være ekstra opmærksom på forebyggende behandling, når man rejser nordpå med sin hund.
Se evt. også i facebook-gruppen om Borrelia/anaplasmose/TBE hos vore hunde. Erfarings-udvekslinger.
KLIK PÅ DIN YNGLINGS-SEKTION OG FIND ARTIKELSAMLING