– Bly skal stadig være tilladt til jagt. Det mener den britiske jagtorganisation BASC, som hævder, at der endnu ikke findes brugbare alternativer

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 131)

Af Redaktionen

DELTAG I SPØRGEUNDRSØGELSE NEDERTS I DENNE ARTIKEL

I 40 år har British Association for Shooting and Conservation, BASC formået at holde et forbud mod brug af bly ude af britisk jagt. 

Nu ser det ud til, at organisationen sammen med en lang række andre kan sætte endnu en fjer i hatten. 

Europa-Kommissionen har nemlig droppet en planlagt online-afstemning, der skulle begrænse brug og besiddelse af blyhagl i store dele af Europa

Forsalget har ellers været længe under vejs.

For fem år siden anmodede Europa-Kommissionen “The European Chemicals Agency” (ECHA) om, at der blev udarbejdet er forslag, der skulle begrænse brug af blyhagl i tilknytning til jagt i vådområder.

Men ifølge BASC gik der formynderi i udarbejdelsen af forslaget.

I stedet for en fornuftig begrænsning endte det med at blive et forslag, der gik ud på at forbyde brug af blyhagl i nærheden en lang række former for vand – fra vandpytter til dybe mergelgrave.

Det forklarer BACS, der oplyser, at det var Tjekkiet, der endte med at spænde ben for den planlagte online-afstemningen, som frygtes at få betydning for brug af blyhagl i UK, selv om Stor Britannien  står til at forlade EU.

Svømmefugle kan optage blyhagl, der lander i lavvandede områder, da fuglene antager dem for at være små sten, som de bruger til kråseflint. Det har medført, at en lang række lande har indført forbud mod brug af blyhagl – enten helt eller delvist.

 

I Danmark har der været brugt alternative hagl i de sidste årtier.

Også her i landet var det brug af blyhagl i tilknytning til lavvandede vådeområder, der startede debatten, som til sidste endte med at blive til det totale forbud mod brug og besiddelse af blyhagl, som vi kender i dag.

Men den britiske modstand er ikke ukendt. Danske jægere var også dengang meget skeptiske overfor de alternative blyhagl.

– Bly dræber bedre!

Det var det overordnede budskab i debatten, selv der også blev ytret bekymring for brug af stålhagl i ældre og ofte håndlavede haglbøsser.  

Men resultatet var uundgåeligt.

Danmark ville ikke tillade, at jægerne spredte bly i naturen – uanset om det var i fast form og der blev argumenteret for, at forbuddet bundede i populistisk signalpolitik.  

LÆS OGSÅ:

FORBUD MOD BLY I RIFFELAMMUNITION: DANMARKS JÆGERFORBUND STØTTER DOF

Overgangen til de alternative hagltyper blev bl.a., at jægerne valgte at nedsætte de maksimale skudafstande til alt fra fasan og and til gås og råvildt.  

LÆS OGSÅ:

NORGE: SÅ MÅ DER JAGES MED BLYHAGL

Britiske jagtorganisationer vandt sammen med flere andre lobbyvirksomheder den første runde i en europæisk debat om brug af blyhagl og håber nu på, at der afsættes tid til at teste alle aspekter i forbindelse med brug af alternative hagl til jagt og lerdueskydning

 

Når den britiske jagtorganisation er skeptisk over for brug et vidtrækkende forbud mod brug af blyhagl bunder det i flere af de samme argumenter, som prægede den danske debat i 80’erne.

– De alternative patroner er ikke gode nok.

Samtidig hævdes det, at de alternativer patroner endnu ikke er tilgængelige i tilstrækkelige mængder eller kaliber – hverken her eller på det europæiske kontinent, lyder det fra BASC

De ser derfor frem til, at det vidtrækkende forslag bliver genforhandlet under et møde baseret på personligt fremmøde i ECHA. 

Det er endnu usikkert, hvor når det næste møde sættes i værk, men BASC sætter sin lid til, at det denne gang vil blive muligt at udarbejde en fornuftbaseret overgang mod et forbud mod brug af blyhagl i visse områder.HVAD MENER DU? DELTAG I SPØRGEUNDRSØGELSE 

Opret din egen spørgeundersøgelse til brugerfeedback

HVAD MENER DU? DELTAG I SPØRGEUNDRSØGELSE 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 131)

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version