De blodsugende og farvestrålende guldklæg sætter gerne livet på spil, når der lugtes menneskeblod

Blodsugende klæg i krigsmaling

Af Redaktionen

Bukkejægere, lystfisker og andre brugere af den danske sommer kan i reglen tage det ganske roligt.

I Danmark er der ingen farlige dyr og stort set alle de skabninger, som vi deler tilværelsen med, går en stor bue uden om, når vores veje krydses. .

Men der er undtagelser.

Udover myg og flåt, der kan gøre livet surt, er der også. klæg: En gruppe insekter, som indeholder medlemmer, der ikke holder sig tilbage fra at slå kæberne i en menneskekrop.

Klæger er fluer med store farvede øjne og klare eller plettede vinger. Klæger kaldes ofte for bremser, men bremser tilhører en helt anden familie og er ikke blodsugere. I Danmark findes 37 forskellige arter af klæger. KILDE: Aarhus Univercitet

Guldklæg (Chrysops relictus) kan gøre en varm sommerdag til en blandet oplevelse, da de blodtørstige insekter angriber alt der er bart og lugter af blod

Hos klægslægten er der ingen kønskvotering. Hunnerne må uden undtagelse påtage sig det farlige blodsugende job, mens hannerne hygger sig med at drikke plante – og blomstersaft.

Næste generation af guldklæg har nemlig brug for blod og den kan ikke startes op på det nektar, der kan samles fra blomsterne. Også hos guldklæg, som ses på billedet her, er der altså hunnerne, der må risikere livet, når generationen skal bæres videre.

Guldklægens stik opleves i reglen mere smertefuldt end det stik, der opleves fra en myg. I lighed med myg kan de blodtørstende og mere agresive  klæg i reglen holdes fra livet med brug af de midler, der anvendes til at holde myg på afstand.

For os er det irriterende at blive bidt af klæg, der kan efterlade et kløende bidsår. Men for det stikkende insekt kan det koste livet at gå i infight med sommerklædte mennesker.

Mange hun-klæg når slet ikke at stikke snablen gennem hunden og dermed fylde bagkropen med blod, før deres bid blive registreret og deres liv ender med et klask.

Læs også:

Gederams: Ulven blandt insekter

 

 

KLIK og gå til det undermagasin, som du ønsker.
Undermagasinerne på netnatur.dk samler og organiserer nyheder og aktuelt indhol

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version