Noget tyder på, at blyhaglsforbruget til jagt herhjemme er større end først antaget, idet det nu sandsynliggøres, at der foruden ”rigtige” blyhaglspatroner bruges et ukendt antal blyhaglspatroner til jagt, camoufleret som skovpatroner.

Af Redaktionen

Når den aktion, der på initiativ af Skov- og Naturstyrelsen (fra 1. januar 2011 Naturstyrelsen) blev udført over hele landet i jagtsæsonen 2010-2011 for at tage temperaturen på, i hvor høj grad forbuddet mod anvendelse af blyhaglspatroner til jagt overtrædes, kun resulterede i, at der blev konstateret ulovlige blyhaglspatroner hos tre ud af totalt set 657 kontrollerede jagtudøvere, så kan der være flere årsager til den beskedne fangst.

Baseret på fundet af indskudte blyhagl i fasaner, indhandlet til Bjarne Frost Vildt på Sydsjælland, burde flere end tre ud af 657 jagtudøvere med blyhaglspatroner på sig være gået i fælden. Når det ikke blev tilfældet, så kan det – som vi tidligere har formidlet på Netnatur.dk – skyldes, at kontrollen ikke blev udført på rette sted på det rigtige tidspunkt.

En anden nærliggende årsag er, at størsteparten af kontrollerne blev udført af Naturstyrelsens lokale enheder, der ikke har politimyndighed, og politiet kun medvirkede ved fem kontroller. Det var her blyhaglspatroner hos tre jægere, som nu får ørene i maskinen, kom for en dag. Sammenholdt med mundtlige udsagn fra grossistledet i våbenbranchen, der estimerer, at der årligt ulovligt importeres op imod en million blyhaglspatroner til Danmark fra navnlig Sydsverige, så må det altså umiddelbart udelukkes, at omfanget af anvendelsen af blyhaglspatroner til jagt herhjemme overdrives. Man kan så med god grund undre sig over, at der ved den omfattende kontrol kun blev konstateret blyhaglspatroner hos tre jagtudøvere.

Men hvis man vælger at se bort fra, at der ved nogle af kontrollerne ikke blev udvist ”rettidig omhu”, så tyder information fra troværdige kilder med insiderviden på, at den beskedne fangst af jægere med blyhaglspatroner på sig, kan hænge sammen med en udspekuleret genistreg, nemlig at tilsyneladende ægte skovpatroner med hagl af bismuth i virkeligheden er maskerede blyhaglspatroner. Indrømmet: Det lyder helt utroligt. Men ifølge Netnaturs troværdige kilder står det til troende, at jægere fra angiveligt højere sociale lag på en europæisk patronfabrik får ladet patroner med blyhagl i hylstre, beregnet til skovpatroner (med bismuthhagl), og for at fuldende camoufleringen pakkes de – ifølge kilderne – i originale æsker til skovpatroner.

Ved en kontrol vil de se tilforladelige ud, og svindelnummeret vil derfor ikke umiddelbart kunne opdages. En opdagelse vil kræve, at patroner adskilles, og haglene undersøges. Først da vil man kunne få syn for sagn for, om der er tale om hagl af bly. I følge kilderne skal det først og fremmest være patroner i kaliber 20, der skulle være forklædt som skovpatroner og i et vist, men ikke ringe omfang, anvendes til fasanjagt i Østdanmark.

Der foreligger ikke oplysninger om, hvorvidt der også skulle være maskerede blyhaglspatroner i kaliber 12 i omløb. Netnatur.dk arbejder videre med sagen, og vi håber, at vi snart vil kunne løfte sløret for, hvor i Europa de bliver produceret. Selv om der i henhold til både fundet af indskudte blyhagl i navnlig fasaner, indhandlet til Bjarne Frost Vildt og grossistledets estimat, at der årligt importeres op imod en million blyhaglspatroner til Danmark fra især Sydsverige, fortsat bruges blyhaglspatroner til jagt i Danmark, uagtet de har været forbudt herhjemme siden 1996, så er der ifølge våbenhandlere, som Netnatur.dk har talt med, flere jægere som hidtil har brugt blyhaglspatroner, der er holdt op med det og er gået over til at skyde med lovlig ammunition, dvs. skovpatroner og/eller stålhaglspatroner.

Over for de våbenhandlere, Netnatur.dk har talt med, har de tidligere svorne blyhaglspatronbrugere givet udtryk for, at de – hvis de bliver afsløret med ulovlige blyhaglspatroner på sig – er bange for, at de oven i en klækkelig bøde står til at miste jagttegnet i op imod tre år.

Ifølge våbenbranchen er det et scenario, der virkelig skræmmer, for oven i frygten for at stå til at være afskåret fra at udøve jagt i op til tre år, føjer sig det aspekt, at uden jagttegn har jægere med våbentilladelser så heller ikke mulighed for at besidde de kuglevåben, som tilladelserne gælder til. Samtidig med, at nogle tidligere svorne blyhaglsbrugere tilsyneladende har skiftet til lovlig ammunition, har de ifølge kilderne samtidig fundet ud af, at stålhaglspatroner af i dag er fuldt på højde, ja, endda overgår flere mærker af blyhaglspatroner i ydelse, og der derfor heller ikke af den årsag længere ses at være grund til at overtræde det 15 år gamle forbud mod anvendelse af blyhaglspatroner til jagt i Danmark.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version