At gå på krondyrjagt med John Waynes gamle Winchester i .30-30 er da vist ikke helt lovligt? Og så måske alligevel

Af Ib Nordentoft Andersen (arkiv)

Alle raske drenge, der er vokset op med cowboyfilm har et særligt forhold til Winchesters letgenkendelige bøjlespænder.

Våbnet blev først introduceret i sommeren 1862 under navnet Henry og i en tid, hvor rifler var enkeltskuds fik det nye 16 skud våben hurtigt prædikatet ”riflen man lader om søndagen og skyder hele ugen”.

I 1866 kom en forbedring under navnet Winchester 66, da skjortefabrikanten Oliver Fisher Winchester havde overtaget aktiemajoriteten i firmaet.

Cowboyriffel til kronvildt og elgjagt!

Flere forbedringer

Over de kommende år kom der adskillige forbedringer i nye modeller som -73, -76, -86 og -92, men alle disse våben skød med sortkrudt patroner der gav relativt dårlig ballistik og svinede våbnene til efter få skud.

Riflen, i alle dens afskygninger, blev meget populær over hele Nordamerika og har nedlagt alle typer vildt fra egern til grizzly bjørn og buffalo.

Riflen spredte sig faktisk ud over hele verden og Stanley medbragte en Henry og en Winchester -66, da han i marts 1871 startede fra Zanzibar på sin eftersøgning af Livingstone.

“Også i Danmark blev riflen populær og blev importeret af firmaet ”William Larsen, Gothersgade 150, Kjøbenhavn K”.”

I 1894 kom så endelig den første model ladet med den nye .30-30 Winchester patron, der var med røgsvagt krudt. Denne kombination opnåede meget stor popularitet og er stadig hos os her knap 125 år senere.

Hvor mange -94’ere, der er solgt i Danmark, er der næppe nogen, der har tal på. Men indtil Winchester fabrikkens lukning i begyndelsen af 2006 havde fabrikken fremstillet næsten 7 millioner model 1894 i diverse afskygninger og variationer. Inklusive næsten 800.000 jubilæumsmodeller, dækkende alt fra hundredeårsdagen for Custers nederlag ved Little Big Horn til USA’s 200-årsdag.

Børnedrømmene har fået mange danske jægere til at anskaffe en -94’er, men den har ikke opnået særlig popularitet i forbindelse med jagt, da riflerne sjældent er særlig præcise. Desuden er .30-30 patronen kun lovlig til rådyr og nedefter.

Men der er mulighed for alle, der gerne vil opleve jagten med en ægte Winchester og det endda efter kronvildt og elg. Svaret er Hornady’s væsentligt forbedrede .30-30Win patron.

Flere forbedrede egenskaber

Takket være udviklingen både i krudts effektivitet og kuglers opbygning, var det lykkedes at fremstille en patron med en 10 grams kugle, der havde fået sin Vo øget fra 670 m/sek til 732 m/sek og samtidig gav man den en nyudviklet kugle med en væsentlig bedre ballistisk koefficient (BC).

Forøgelsen i Vo skyldtes væsentligt forbedret krudt, men forbedringen i kuglens BC fra de normale .189 til imponerende .330 opnås ved at give kuglen en tilspidset form med meget bedre aerodynamik.

Nu vil jægere med erfaring omkring -94’erens magasinsystem nok påstå, at sådan en kuglefacon ikke kan anvendes i et rørmagasin, hvor en kugles spids har direkte kontakt med den foranliggende patrons fænghætte, med risiko for en spontan affyring af samtlige patroner på en gang.

Men Hornadys kugle (FTX) er en typisk interbonded konstruktion, der er blevet forsynet med en speciel fleksibel plastikspids, der ikke er hård nok til at aktivere den foranliggende fænghætte. Men dog hård nok til at holde sin form på vejen til målet.

Denne bedre aerodynamik giver derfor en langsommere opbremsning af kuglen i luften og altså højere hastighed/energi ude i byttet.

Hornady Leverevolution hvor man tydeligt kan se den specielle kunststof spids.

De ”gammeldags” patroner havde, ifølge fabrikkernes ballistik-lister, en typisk Eo på omkring 2.480 joule og en E100 på 1.800 joule. Altså langt fra nok til kronvildt m.m.

Til sammenligning har Hornady Leverevolution FTX en Eo på 2.774 joule og E100 på fornuftige 2.181 joule, altså helt legal til kronvildt.

Meeeen nu må vi lige huske, at fabrikkernes tal er målt i testpiber med en længde på 61 cm (24 tommer) og langt de fleste Winchester -94’ere i Danmark har pibelængde på kun 51 cm (20 tommer) og enkelte modeller endda kun 46 cm (18 tommer).

Så nu begynder det at knibe for de fleste -94’ere i danske våbenskabe, da en pibe på 51 cm kun giver E100 på 1.998 joule og en pibe på 46 cm ryger helt ned på 1.669 joule: Altså ikke længere en legal patron til kronvildt, medmindre man har en riffel med lang pibe.

Så man skal lade være med at lægge for stor vægt på ballistiktabellernes tal og tro, at de opgivne tal gælder i alle våben. Faktisk er dette et problem, der også påvirker andre marginale kalibre som 6,5×55, især i de korte fuldskæftede rifler eller rifler, der fået piben kortet ned til brug med lyddæmper.

Skulle man nu være meget opsat på at gå på jagt efter klasse 1 vildt med en Winchester bøjlespænder, så er der måske håb forude, da den nystartede Winchester fabrik har lanceret en jubilæumsudgave af -94’eren med 61 cm pibe. (Se billede ved start af denne artikel).

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version