Skovgæster på jagt efter intense oplevelser og gode billeder forstyrrer kronhjortene i deres brunsttid …

Af Naturstyrelsen

De senere år har Naturstyrelsen oplevet et voksende pres fra publikum, der ønsker at komme stadigt tættere på kronhjortene …

Især i kronhjortenes parringstid, brunsttiden, der udspiller sig netop nu, vil mange skovgæster gerne helt tæt på de store hjorte, der går rundt med mægtige gevirer og brøler.

– For mange er det ikke nok bare at lytte til krondyrenes dybe brøl. Fra TV er man vant til at komme helt tæt på, og så tror man, det skal være sådan. En del af forklaringen er også, at flere har fået en hobby med at fotografere naturen. Man vil tæt på og se, når dyrene slås eller parrer sig. Men det ender desværre ofte med, at dyrene i stedet bliver skræmt og flygter i skjul, fortæller skovrider Ulrik Lorenzen fra Naturstyrelsen i Blåvandshuk, hvor man har landets største bestand af krondyr.

Problemet med forstyrrelser er størst i statsskovene, hvor færdsel er tilladt hele døgnet – også uden for veje og stier. I private skove er reglerne mere restriktive.

Forstyrrelser får konsekvenser

I brunsttiden holder hannen sammen på en flok hunner samtidig med, at han prøver at holde andre hanner væk. Og derfor får det store konsekvenser, når kronhjortene føler sig tvunget til at flygte i skjul.

– Det kan være, det ser harmløst ud, at dyrene flygter, for de falder jo ikke om og dør. Men det er en kompliceret balance, der bliver bragt i uorden. Hjorten mister kontakten med sine hunner og vil mange gange blive tvunget ind i en anden hjorts område. På den måde kan der nemt opstå forvirring og slagsmål, fordi usynlige grænser bliver overtrådt, fortæller skovrider Ulrik Lorenzen.

Forstyrrelserne kan også medføre, at parringen glipper eller bliver forsinket. I værste fald kan det gå ud over kronhjortenes trivsel og sundhed.

– Når en hun ikke bliver parret i sin kun et døgn lange løbetid, går der tre uger før den næste løbetid. Resultatet bliver, at kalvene bliver født senere og har mindre tid til at æde sig i god stand. Derfor risikerer de at være mere skravlede, når det bliver vinter.

Alle har ret til gode naturoplevelser

Når man ikke respekterer dyrenes naturlige skyhed, går det også ud over de mennesker, der kommer for at opleve hjortene i løbet af dagen.

– Nogle gæster begynder sniger sig frem og skjuler sig tæt ved dyrene. Men når de så har fået taget deres billeder eller set, det de ville, rejser de sig, forskrækker dyrene og sender dem på flugt. Og så ødelægger man jo andres mulighed for at få en af de allerstørste naturoplevelser, fortæller skovrider Ulrik Lorenzen.

Når en kronhjort først er blevet skræmt, kan der gå flere timer og dage, før den tør vende tilbage. Og i lang tid efter vil den være mere nervøs end sædvanligt, og så skal der mindre til at sende den på flugt igen.

Hav vinden i ansigtet

Hvis man vil opleve kronhjorte uden at forstyrre dem, skal man følge nogle enkle regler.

Først og fremmest skal man skal holde sig på veje og større stier, hvor kronhjortene er vant til, at der er færdsel. Det er en god idé at nærme sig hjortene i modvind, så de ikke kan lugte en, og så skal man være musestille. Hvis man har hunden med, skal den selvfølgelig være i snor.

De bedste muligheder for at opleve krondyr er typisk omkring solnedgang og en time efter og omkring solopgang.

Der er flest vilde krondyr i Jylland, men krondyrenes brunsttid kan også opleves i flere dyrehaver, hvor kronhjortene er mindre sky, og man derfor kan se tættere på, når man går på stierne.

Her er de bedste steder at se krondyr:

Vestjylland: Et af de allerbedste steder, og hvor krondyrene kan opleves fra offentlig vej, er ved Grærup Langsø ved Oksbøl. Desuden er der fine muligheder for at se de store dyr i hele krondyrsreservatet mellem Ringkjøbing Fjord og Blåvandshuk.
Midtjylland: Nørrlund Plantage, Gludsted Plantage, Kompedal Plantage og Feldborg Plantage.
Nordjylland: Sandfager Plantage.
Thy: Hansted Reservatet.
Sønderjylland: Haderslev Dyrehave.
Sjælland: Jægersborg Dyrehave.

Flere steder i landet arrangerer Naturstyrelsen ture, hvor man kan komme ud i naturen og opleve krondyrene og lære, hvordan man kommer tæt på uden at forstyrre dem.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version