Basic Softpoints – Simple blødnæsede kugler – denne 115 år gamle projektil-konstruktion er stadig den mest anvendte til riffeljagt i Danmark

Af Ib Nordentoft Andersen (arkiv)

Basic Softpoint er den oprindelige blødnæsede jagtkugle, som den opstod i kølvandet på de famøse Dum-Dum’er.

En kerne af bly med 5 til 10 procent tin, antimony eller lignende som hærder, omgivet af en kappe af kobber hærdet med nikkel eller senere zink.

Fra slutningen af 1800-tallet og frem til slutningen af fyrrerne var dette kuglen jægerne anvendte. Den var, med ganske få undtagelser, den eneste de havde til rådighed og i det store hele virkede den efter hensigten.

Men da denne type kugler er simple og billige at fremstille, anvendes de desværre ofte af de ”mindre seriøse” fabrikater og resultatet bliver da også derefter.

Det sagt må det dog indrømmes, at det er muligt at fremstille nogle særdeles velfungerende men stadig prisvenlige kugler efter den gamle opskrift, og stort set alle anerkendte patronfabrikater har én eller flere af disse kugler på deres program.

Varmint kugler

Typen er særlig velegnet til det amerikanerne kalder Varmint kugler der, som navnet indikerer, er beregnet til jagt på præriehund, coyote og lignende, hvor kuglens styrke og kvalitet har mindre betydning. Ja, det er faktisk en fordel at kuglen splintres i byttet, så det bliver dræbt på stedet. Men typen kan så sandelig også anvendes til større vildt.

En meget stor del af de danske sommerbukke er uden tvivl nedlagt med netop denne slags kugler.

886970
Winchesters Pointed Soft Point.

Ovenstående er en typisk kugle af gammel konstruktion helt uden nymodens dikkedarer. Blot en blykerne omgivet af en simpel kappe uden bonding. Billig men effektiv, især til bytte der ikke skal anvendes som f.eks ræv.

Voldsom ekspansion

Disse kugler ekspanderer ofte voldsomt og nedlægger byttet på stedet. Denne type fremstilles dog også af seriøse firmaer med en højere vægt og kraftigere kappe til normal jagt på rådyr og større vildt. Men den typiske soft point fra mindre seriøse producenter kendes ofte på voldsom ekspansion, lille restvægt og ringe dybdevirkning.

“Et af SP kuglernes, og for den sags skyld mange andre kugletypers største problem, er udpræget følsomhed for variationer i anslagshastigheden.”

En 11,7 grams 7,62 mm kugle ladet i en .30-06Spr patron virker måske perfekt ved en anslagshastighed fra 750 m/sek til 650 m/sek, svarende til en afstand på 60 til 150 meter, hvorimod den disintegrerer, hvis den rammer et mål på kort afstand og overhovedet ikke ekspanderer ude på afstande over 250 meter.

Men hvis den samme kugle lades i en .300WinMag patron, disintegrerer den måske på afstande helt ud til 75 meter og har perfekt funktion på de længere afstande. Hvis samme kugle endvidere lades i en .308Win, får vi de ovennævnte afstande afkortet og her virker kuglen måske bedst på afstande mellem 40 og 120 meter.

Så den samme kugle ladet i forskellige patroner kan altså bruges til vidt forskellige jagtformer, som f.eks. rådyr så tæt på som 40 meter i en .308Win og til Spansk Ibex helt ude på 300 meter i en .300WinMag.

Men hvis man prøvede at bytte om, ville resultatet være katastrofalt med rådyret skudt i stykker og Ibex’en kun lettere ramt.

Af andre firmaers kugler af denne type kan bl.a. nævnes:

Hornady SP, RWS T-mantel, Norma Blyspids, Vulcan, Alaska og Rådyr, Sako Gamehead samt Federal Soft Point.

Silvertip

En særlig forbedret udgave af den blødnæsede kugle, som stadig er med os i dag, blev kort efter anden verdenskrig, introduceret af Winchester under navnet Silvertip. Her blev blyspidsen belagt med et tyndt lag aluminium, der sikrede en ensartet, kontrolleret ekspansion med ekstra god dybdevirkning og samtidig beskyttede aluminiumsbelægning den ømfindtlige blyspids mod rekylskader i magasinet.

Oprindeligt blev den markedsført i stort set hele Winchesters kaliberudvalg fra de store Magnum patroner og nedad. Men efter fremkomsten af mere avancerede kugler til storvildt, er udvalget begrænset til kalibrer fra .270Win op til .300WinMag. I de kalibrer, hvor den i dag findes, udgør den et meget prisvenligt alternativ til mere moderne kugler.

Winchesters Silvertip, en forbedret udgave af den oprindelige blødnæsede kugle.

LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #2

LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #3

LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #4

LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #5

LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #6

LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #7

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version