Partition – Delte kugler – Da en jæger nær havde mistet en stor elg i British Columbia, tog han hjem og opfandt verdens hidtidig bedste jagtkugle

Af Ib Nordentoft Andersen (arkiv)

Klassisk Partition  – delte kugler uden bonding

Som nævnt (se aktiv via link herover) tidligere kom der først rigtig gang i udviklingen af jagtkugler efter anden verdenskrig og her har især én person haft en afgørende indflydelse og store visioner.

I 1946 var John A. Nosler på jagt i Britisk Columbia efter Nordamerikansk elg. På en afstand af små 50 meter placerede han en 11,7 grams kugle lige på bladet af en stor Moose tyr fra hans Winchester Mod 70 i .300 H&H. Kuglen, der var en af tidens bedste kvaliteter, disintegrerede på skulderen af byttet, grundet den høje hastighed på så kort afstand.

Tyren besluttede selvfølgelig at tage benene på nakken, men det lykkedes Nosler, at affyre de resterende 3 skud i magasinet, genlade og affyre endnu to skud, før byttet gav op og lagde sig ned.

Ved nærmere eftersyn viste det sig, at alle seks skud havde ramt de vitale dele, men ikke én eneste kugle havde formået at gennemtrænge begge lunger og flere var endda disintegreret i overfladen af dyret.

Gik selv igang med udvikling

Efter hjemkomsten til sin vognmandsforretning i Oregon, besluttede han at lave en bedre kugle og resultatet har været toneangivende lige siden.

Noslers løsning var genial i sin simplicitet, da han tog en messing stang, borede et hul i hver ende, men efterlod en skillevæg – Partition – og fyldte begge ender op med en bly legering og slutteligt formede den til den endelige kugleform ved hjælp af matricer, han selv havde fremstillet.

Året efter var John Nosler tilbage i Britisk Columbia med vennen Clarence Purdy og en taskefuld .30-06Spr og .300WinMag ladet med den nye 11,7 grams kugle.

Purdy nedlagde en fin Moose tyr med et enkelt skud fra sin .30-06, mens Nosler, der havde besluttet at teste sin kugle til det yderste, tålmodigt ventede, indtil en stor tyr kom ganske tæt på. Herefter blev den nedlagt med et enkelt skud, der uden besvær trængte hele vejen igennem byttet. Kuglen sad tilbage i et stykke under skindet på den modsatte side.

Succesen var hjemme

Nosler Partition kugler har lige siden været kuglen alle andre måles efter. I 1948 grundlagde Nosler det firma, der nu har eksisteret i over 70 år.

Nosler partition kuglen skylder sin store succes til revolutionerende konstruktion med en blødnæset front, der meget hurtigt ekspanderer til en diameter på omkring det dobbelte af den oprindelige kaliber.

“Den bageste del bibeholder sin form og sikrer dybdevirkning med meget høj gennemtrængningsevne.”

Den hurtige ekspansion af frontdelen sikrer en stor permanent sårkanal gennem de vitale organer og den lukkede bagende giver en meget dyb sårkanal, der for det meste giver gennemskud.

nosler partition
Nosler Partition før og efter afskydning.

Bemærk på ovenstående den meget kraftige ekspansion af kuglens forreste del, mens den bageste del er helt uden deformation. Endvidere ses tydeligt den stigende tykkelse på kappen, jo nærmere man kommer den ekstra kraftige mellemvæg.

Af andre firmaers kugler af denne type kan bl.a. nævnes: Sako Twinhead, RWS Doppelkern-Geschoss, Norma Nosler Partition og Federal Nosler Partition.

Bonded Partition  – Kemisk sammenlåste delte kugler

På trods af den beskyttede bagende mistede Partition kuglerne stadig en betragtelig del af deres vægt, hvilket reducerede gennemtrængningsevnen.

Typisk bibeholdt en Partition kugle 60 til 70 procent af sin oprindelige vægt. Men hvis man nu kunne sikre en højere restvægt, ville det være muligt at opnå endnu bedre gennemtrængningsevne.

Flere forbedringer

Først i firserne forbedrede Swift de to-delte kugler ved indførelsen af deres A-Frame kugle hvor blykernen i forenden er Bonded til kappen ved hjælp af deres egen hemmelige metode.

A-Frame kuglerne, der lades af Norma, først under navnet TXP men nu under det rigtige navn, er lavet med en ren kobberkappe, der går helt frem og beskytter blyet mod skader, når kuglen udsættes for rekyl i magasinet. Kappen har varierende tykkelse frem mod forenden for at sikre kontrolleret ekspansion.

A-Frame kuglen bibeholder helt op til 95 procent af sin vægt. Altså en klar forbedring i forhold til de kugler, der ikke er bondede.

Så udviklingen mod næste kugletype var logisk: En kugle der sammenfattede fordelene ved både partitionkuglen og den kemisk bonded kugle.

Swift A-Frame kugle med kemisk sammenlåst frontkerne.

Her ses A-Frames kontrollerede ekspansion med høj restvægt.

Af andre firmaers kugler af denne type kan bl.a. også nævnes: Remington A-Frame og Norma A-Frame.

LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #1

LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #2

LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #4

LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #5

LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #6

LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #7

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version