To vidt forskellige tankegange; effektivitet og miljøhensyn, mødes i den homogene kugle. Her gennemgås nogle af de forskellige fabriksladede patroner på det danske marked

Blyfri kugler – De forskellige kugletyper #7

Af Ib Nordentoft Andersen / Frank Nørby (arkiv)

Lapua

Den første fabriksfremstillede patron med miljøvenlig, homogen og ekspanderende kugle på det danske marked var Lapuas Naturalis, der dukkede op helt tilbage i 2003.

På trods af danskernes forholdsvis konservative indstilling til jagtudstyr og generelle trang til discount, har ”det nye barn i klassen” fået etableret sig ganske godt. Naturalis er tilgængelig i .243Win, 6,5×55, 7×64, .308Win, .30-06Spr, .300Win Mag, 9,3×62, 9,3×74 og .338 Lapua Mag.

Lapua

Lapua Naturalis med den aerodynamiske plastikspids der dækker ”udboringen” og sikrer en passende ekspansion i byttet. I første omgang er plastikspidsen beregnet til at give en god Ballistisk Koefficient, men når byttet træffes, presses den ned i udboringen og hjælper med at starte ekspansionen.

Norma

Selv om finske Lapua var først med de ekspanderende kugler, var de dog alligevel bagud for svenske Norma, der i en årrække havde anvendt Barnes oprindelige ”Solids” i de tre storvildtpatroner .375H&H, .416Rigby og .458WinMag. Og senere hen blev disse patroner opgraderet med Barnes ”Banded Solids” og ”Triple-Shock”.

Omkring 2005 udvidede Norma sortimentet kraftigt med introduktionen af Barnes’ ekspanderende ”Triple-Shock” kugler i .270WSM, 7 mm RemMag, .300WSM og .300WinMag.

Eco Strike er tilgængelig i de fleste kalibre.

Seneste skud på stammen fra Norma hedder Eco Strike, hvor f.eks. kaliber .308Win er ladet med en 9,7 gram kugle. BC er opgivet til .420, hvilket placerer Eco Strike i den fladtskydende kategori. På 300 meter har kuglen stadigvæk 654 joule i behold.

Sako

Sako fra Finland anvender også Barnes kugler, men markedsfører dem under andre navne. Powerhead (Barnes Triple-Shock) findes i .243Win, .308Win, .30-06Spr, .338Fed, 9,3×62, 9,3x66Sako, 9,3x74R og .375H&H.

Barnes Banded Solid har fået navnet Ramhead, men findes kun i 9,3x66Sako og .375H&H.

Powerhead II er en ren kobberkugle med polymerspids, der skaber en lynhurtig ekspansion, uden at kuglen fragmenterer.

Winchester

Winchester har en serie af patroner, som de kalder Supreme II.

Ud af de tre kugler i serien er de to homogene; Nosler Solid og E-Tip. Begge kugler er udviklet af Combined Technologies, der er en samarbejdsgruppe mellem Winchester og Nosler.

Den ikke-ekspanderende Solid findes i .375H&H og .458WinMag, to kalibre Winchester har forsømt de senere år, så denne nyhed var velkommen.

E-Tip er den første ekspanderende homogene kugle fra Nosler/Winchester. Den ligner BarnesX en hel del, men er udstyret med en plastikspids, der giver en bedre Ballistisk Koefficient (BC).

Winchester lader kuglen i .270Win, .270WSM, .308Win, .30-06Spr, .300WinMag og .300WSM.

Winchester/Noslers E-Tip.

Som det ses, er kuglen i denne udgave belagt med Winchesters sorte Lubalox.

Den mørkegrå Polymer spids gør det let at skelne den fra Accubond (rød) og Ballistic Silvertip, der har en lysegrå spids.

RWS

Rheinisch-Westfälischen Sprengstoff (RWS) har, traditionen tro, valgt en noget anderledes løsning på deres første to homogene kugler. Bionic Black og Bionic Yellow.

Bionic Black virker på stort set samme måde som Lapuas Naturalis og Nosler/Winchester E-Tip med en ballistisk plastikspids, der giver gode aerodynamiske egenskaber. Men samtidigt har den også et ballistisk hulrum i bagenden, der angiveligt skulle nedsætte luftmodstanden.

I byttet ekspanderer den tilsvarende de andre to. Findes i .308Win og .30-06Spr.

Bionic Yellow ligner til forveksling Bionic Black, bortset fra den gule plastikspids og en brudrille (øverst). Men virkningen i byttet er væsentligt anderledes.

I lighed med RWS H-Mantel fragmenterer spidsen, når byttet rammes, hvilket giver ret kraftig skade i begyndelsen af sårkanalen. Hvorimod den resterende del af kuglen forbliver i et stykke og sikrer god dybdevirkning/gennemskud. Findes i .308Win og .30-06Spr.

RWS Evolution Green hedder det seneste skud på stammen fra RWS.

Kuglen føres i 8,8 gram i en lang række forskellige kalibre. Kuglen har en relativ pæn BC på .340 i f.eks. kaliber .380Win, og er derfor relativt fladtskydende.

RWS anbefaler selv denne kugle til og med størrelse kronvildt.

De foregående patroner føres alle på det danske marked.

RWS HIT er det et forniklet kobberprojektil (fra Barnes) med RWS TC-tip, for at sikre en god ekspansion. Findes i adskillige kalibre.

Remington

Remington har indgået et samarbejde med Lapua og fremstiller fire kalibre ladet med Naturalis kugler.

Federal

Dette firma anvender blyfri kugler fra bl.a. Barnes og Speer.

Hornady

Hornady fremstiller en GMX kugle, der ligner Nosler/Winchester E-Tip og den lades også i deres fabriksammunition i seks kalibre.

Impala

De sydafrikanske impala kugler lades i Østrig i 40 kalibre, men da de ikke er ekspanderende, har de næppe nogen større fremtid i Danmark.

Ud over de nævnte fabriksladede kugler findes der utallige større eller mindre firmaer, der fremstiller homogene kugler: For eksempel A-Square, Lutz Möller (KJG), Dzombo, Ferrobull og GS Bullets.

Homogene kugler, både ekspanderende som ikke ekspanderende, har efter alt at dømme en stor fremtid for sig, men alligevel kan de også løbe ind i problemer.

Barnes

Barnes introducerede deres TSX serie tilbage i 2003. I dag tilbyder de flere serier, og specielt fremhæves skal nok det senest skud på stammen, Tipped Triple-Shock® X, som ud over en god BC også udmærker sig med en meget god dybdevirkning og restvægt.


Seneste skud på stammen i 2006 er VOR-TX Euro, der som navnet indikerer, er designet til det europæiske marked. Patronen findes desuden i en specialudgave til de længere skudhold, VOR-TX LR (Long Range).

Sellier & Bellot Exergy Blue

Sellier & Bellots TXRG – også kaldes Exergy Blue –  er et ekspanderende projektil bestående af en kobberlegering, der indeholder 10% zink.

Findes til kaliber 6,5×55, .308Win og .30-06.


LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #1

LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #2

LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #3

LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #4

LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #5

LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #6

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version