DN mener, at Vindmølleindustrien skylder at redegøre ordentligt for alternativer til Østerild.
Danmark er i EU blandt de skovfattigste (13 % skov) lande. Derimod har Danmark førstepladsen i EU med andelen (62 %) af naturfattige landbrugsarealer. Desuden er alverdens nationer enige om, at skovrydning fremover skal undgås (Københavner-erklæringens § 6).
Derfor skal nye møller ikke placeres i Danmarks sparsomme skov- og naturarealer, men på egnede landbrugsarealer – hvor landbruget stort set kan fortsætte som hidtil.
Truer skov- og naturværdier
Overraskende forkyndte miljøministeren 8. oktober, at han i Østerild via en anlægslov, ville gennemføre Danmarkshistoriens største rydning af fredskov (1500 ha). Miljøministeren lagde politisk vægt på placeringen af testcentret på statsejede arealer og tilføjede: ”- gerne, hvor der også er et statsfængsel.” Mere politisk foragt for formålet med statslig skov- og naturforvaltning kan vel næppe tilkendegives? Skovrådet og Vildtforvaltningsrådet har udtrykt bekymring over planen og anbefalet ministeren at respektere århundreders forvaltningspraksis for fredskov. Efterfølgende har Eyvind Vesselbo i DR (18. januar 2010), sagt, at regeringen agter 200 % genplantning.
Østerild Plantages betydning for landskab og natur dokumenteres i landsdækkende analyser fra 1967,1971,1984, 2004 og (miljøministerens naturkanon) 2009. Skoven ligger i regionplanens særlige beskyttelsesområder, hvor indgreb kun må ske, hvis det gavner naturen. Naturgenopretning, kombineret med store, støjende og belyste vindmøller med testanlæg gavner ikke naturen. Ifølge regionplanen må der heller ikke etableres støjende anlæg eller nye, permanente, lysende vartegn. Lige akkurat – hvad testcentret medfører. VVM-redegørelsen siger bl. a.: ”Èn af de største landskabsforandringer, der er gennemført i et enkelt projekt i Danmark.”
Risikabel kurs
Vindmølleindustrien nyder godt af national anerkendelse og stolthed. Men følger Vindmølleindustrien miljøministerens dumdristige nedprioritering af danske skov- og naturværdier i Østerild, så risikerer industrien et varigt forringet image – det har ingen råd til.
Danmarks Naturfredningsforening støtter vedvarende energi.
Men vindmøller må ikke rejses på bekostning af enestående landskabelige kvaliteter og naturværdier som i Østerild og Hjardemål Plantager, hvor der uden møller kan udvikles enestående natur som få steder i landet.