Hvornår er en bukkeopsats til medalje? Spørgsmålet dukker ofte op i jægerkredse og her følger nogle overordnede retningslinjer, der måske kan give et umiddelbart svar på spørgsmålet

 Er opsatsen til medalje?
Opmåling bukkeopsats.

Tekst og foto: Henning Kørvel

Tidligere var 100 point en magisk grænse, som mange riffeljægere stillede efter, når de jagede råbukke. Selv om den til dels stadig er aktuel, så er det dog også tydeligt, at trenden går mere og mere i retning af, at bukkeopsatser helst skal have medalje, men fordi mange angiveligt ikke har viden om, hvor store bukke skal være for at få medalje, giver vi her nogle dessiner.

”Vægten er 379 gram. Skal jeg lade den opmåle?

Spørgsmålet blev stillet på Facebook af en jæger, som havde nedlagt en pæn seksender.

Svar fra andre jægere anbefalede jægeren ikke at lade opsatsen opmåle, fordi den ikke ville veje nok, når der før vejningen først skulle fradrages 90 gram, fordi kraniet var helt, og vægten derfor ville komme ned på 289 gram.

Jægeren, der svarede, gættede korrekt på, at opsatsen kun ville score 80-85 CIC-point. Altså langt fra bronzemedalje, der kræver 105 CIC-point, sølvmedalje 115 og guldmedalje 130 CIC-point.

Vægt og volumen er de to mest betydningsfulde dicipliner i opmåling af bukkeopsatser efter det europæiske CIC-system, idet de tilsammen udgør 70-75% af pointssummen.

Dertil kommer middelstanglængde og 18 skønhedspoint og fem point i tillæg for ekstraordinær skønhed.

For at kunne få bronzemedalje, skal en bukkeopsats som udgangspunkt veje cirka 400 gram netto. Tages udgangspunkt i en af mine egne bronzemedaljer, så vejede den 401 gram, der gav 40,10 point. Volumen var 149 kubikcentimeter, hvilket gav 44,70 point.

Tilsammen gav vægt og volumen altså 84,80 point. Middelstanglængden (25,60 cm) gav 12.80 point. Ud af 18 skønhedspoint gav opmåleren opsatsen 15 point. Summa summarum blev den samlede pointssum 112,60 CIC-point.

Læs mere på netnatur.dk/BUKKEOPSATS

Sektion kun om trofæer fra råbukke

Vurder selv dine opsatser

En næsten tilsvarende opsats vejede 319 gram, Der gav 31,90 point. Volumen gav 56,70 point, og middelstanglængde 12,29 point. Ud af 18 skønhedspoint fik opsatsen 16, men på grund af korte sprosser og asymmetri fik den to minuspoint, og pointssummen landede således på 114,88 CIC-point.

Vendes blikket imod en sølvmedalje på 117 point, så vejede den netto 401 gram, der gav 40,10 point. Volumen gav 50,70 point og middelstanglængde 11,75 point. Af skønhedspoint fik den 15,50 point, men på grund af asymmetri fik den et point i fradrag og landede således på 117 CIC-point.

Fortsætter vi til en guldmedalje, så har jeg en, der havde en nettovægt på 561 gram, som gav 56,10 point. Volumen gav 65,70 point, og middelstanglængde 12,05 point. Af skønhedspoint fik den 11 point, men på grund af uregelmæssighed og asymmetri blev fradraget 3 point, og pointssummen blev derfor 141,85 CIC-point.

Når du har skudt en råbuk med en pæn opsats, så kan du selv sjusse dig frem til, om du skal lade den opmåle officielt.

Du multiplicerer vægten af den afkogte og rensede opsats med 0,225, men er kraniet helt skal du først fradrage 90 gram og derefter gange med den nævnte faktor.

Til den sum, du derved får, lægger du 50% af middelstanglængden, hvilket vil sige, at hvis opsatsen er 25 cm høj, så skal du lægge 12,5 point til. Til denne sum skal du endelig lægge 12 skønhedspoint, og den sum du nu får, vil plus-minus fem point ramme den, som trofæmåleren vil komme frem til.

Du får således en klar indikation på, om du skal lade en opsats opmåle officielt, men tro mig: Der skydes betydeligt flere bukke, der ikke når i medaljeklasse end ”højdespringere”, som snupper en medalje.

Knæk og bræk.

LÆS også: Råbuk på 200 CIC point: Sådan ser den ud

En buk er fået for riflen. ”Brillerne” omkring øjnene på denne buk antyder, at den er maksimum fire år gammel, men er opsatsen til medalje? Det ved man ikke noget om, før opsatsens vægt kendes efter kogning, rensning og tørring.

Henning Kørvel ses her med den buk, hvis opsats blev en bronzemedalje på 112,60 CIC-point.

Opmålingsskema for en stor bronzemedalje, opmålt af Sten Breith, Trofæmåling.dk. Skemaet kan bruges som rettesnor for, hvor stor en opsats cirka skal være for at få bronzemedalje.

Læs mere på netnatur.dk/JAGT

KLIK og gå til det undermagasin, som du ønsker. Undermagasinerne på netnatur.dk samler og organiserer nyheder og aktuelt indhol

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version