Rævens dværgbændelorm medfører et stigende antal dødsfald 

Af Redaktionen

Rævens dværgbændelorm er årsag til et stigende antal dødsfald.

Det oplyser svenske Läkartidningen, som har kendskab til, at seks personer indenfor de sidste to år er døde efter smitte af rævens dværgbændelorm. 

I følge Läkertidningen kan de smittede svenskere have tildraget sig smitten under ophold i udlandet, men risikoen for smitte menes at være øget i Sverige. 

Dværgbændelorm også kendt i Danmark

Også i Danmark har man kendskab til smitterisikoen, da dværgbændelorm første gang blev konstateret i april 2012 ved Højer i det sønderjyske.

I februar 2013 kunne DTU Veterinærinstituttet rapportere, at rævebændelorm var konstateret i yderligere tre ræve fra det samme område.

Hvor mange danskere, der gennem tiden, er inficeret med den uhelbredelige rævedværgbændelorm er det næppe muligt at udtale sig om sikkerhed.

Kan antages for at være leverkræft

Ofte fejldiagnostiseres patienter, som er smittet med rævens dværgbændelorm.

Leverændring fortolkes ofte radiologisk, som en ondartet tumor, oplyser Jonas Bläckberg, overlæge ved Skåne universitetshospitals infektionsklinik.

Han oplyser at diagnosen stilles ved hjælp af radiologi og serologi, og kan bekræftes ved histopatologi og PCR af væv.

Behandlingen er kirurgisk og medicinsk, men nogen egentlig helbredelse kan der ikke tilbydes.

KLIK og læs mere om Rævens Dværgbændelorm

 

Rævens dværgbændelorm behøver to værter for at gennemføre​ sin livscyklus: En hovedvært og en mellemvært. Bændelormens æg udskilles via hovedværtens afføring, og når disse æg optages af mellemværten (normalt en gnaver), klækker de i tarmen, hvorefter larven trænger igennem tarmvæggen og føres med blodet til leveren. Her etablerer larven sig, modnes og vokser til cyster, der deler sig ved knopskydning, invaderer levervævet og kan spredes til andre væv. Nye hovedværter smittes, når de æder inficerede mellemværter. Det voksne stadium af bændelormen kan også findes i tarmen hos hunde, der æder gnavere, og de kan spille en rolle i forbindelse med smittespredning til mennesker. Selvom rævens dværgbændelorm er fundet i katte, og overførsel af smitte fra katte til mennesker ikke kan udelukkes, så anses deres rolle i forbindelse med smittespredning for at være ubetydelig. KILDE: Fødevarestyrelsen

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 128)

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Document
Se mere
Exit mobile version