Jægernes haglbøssejagt indgår i regeringringens oversigt over overflødig plastik og i ny handlingsplan er der lagt op til forbud mod brug af de mange tons haglskåle, som jægerne hvert år spreder i naturen
Af Redaktionen
Forurening med plastik er en tikkende bombe under ikke mindst havmiljøet og dermed også vores fødevareforsyning.
Plastik i havene nedbrydes til mikroplast og indgår i fødekæden og ender dermed i sidste ende også i vores husholdning.
Derfor har regeringen i en række forskellige tiltag forsøgt at nedbringe mængden af plastik. Især af det som menes kan undværes eller erstattes af andre materieler.
I den seneste tid har man kunne læse om forbud mod brug af ikke genanvendelige plastikposer i detailhandlen samt stop for brug af microplast i kosmetik produkter. Dertil kommer bedre sortering af affald.
Jægernes haglskåle er heller ikke gået under radaren i oversigten over det samlede forbrug af plastik. Det viser regeringens plastikhandlingplan, som påpeger, at haglbøssejagt spreder 25-30 tons plastik i naturen hvert eneste år.
Herunder bringes uddrag fra regeringens nye plastikhandlingplan.
Forbud mod ikke-nedbrydelige haglskåle
Brug af hagl-skåle af plastik, som ikke kan nedbrydes i naturen, skal forbydes. Til brug for udarbejdelse af et forbud udvikles en kravspecifikation for bionedbrydelighed under danske natur- forhold.
Ved jagt anvendes haglpatroner, som består af to stykker plastik: et patronhylster og en haglskål.
Haglskålen er nødvendig ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt, da stålhagl tilføjer skade til geværets løb. Haglskålene, som skydes ud sammen med haglene, samles sjældent op i forbindelse med jagt, da de lander 20-40 m fra skytten.
Haglskålen efterlades derfor i naturen, og det estimeres, at dette medfører ca. 20-30 tons plastik i naturen om året. Problemet vil kunne løses ved udvikling af haglskåle, som er bionedbrydelige under danske naturlige forhold.