Kunstuddannet maler, med interesse for ridning, jagt og fiskeri, tilbyder at skabe malerier ud fra fotos og erindringer
Af Redaktionen – opdateret marts 2020, se nederst i artikel Annonce
” Hver kvadratcentimeter skal være interessant at se på – ellers kan det være lige meget”
– Det lærte jeg, da jeg stod i lære som kunstmaler og det forsøger jeg stadig at efterleve i de malerier, jeg laver i dag.
Det forklarer Hanne Søndergaard, som tilbyder at producere malerier ud fra f.eks. jægernes eller lystfiskernes egne billeder. Også dem optaget med mobiltelefonens kamera samt billeder af måske mere tvivlsom kvalitet.
– Jeg er selv vokset op i en tid, hvor vi ikke havde mobiltelefoner og hvor man ikke altid havde et kamera ved hånden. For mit vedkomne betød det, at jeg fastholdte oplevelserne ved hjælp af skitser eller akvareller.
Hanne Søndergaard kan dog fornemme, at mange nu er begyndt at vende sig mod mere vedvarende minder. Noget der kan hænges op på væggen og skabe daglig glæde.
Det digitale kan godt opleves noget flygtigt, og ligesom det er blevet mere almindeligt at få sine billeder udgivet i bogform, er der også flere og flere, som henvender sig til Hanne Søndergaard for at få deres oplevelser udtrykt på et lærred.
Dialog med den, som ønsker af få et billede eller en erindring foreviget i et maleri, er i følge Hanne Søndergaards erfaring afgørende for kundens glæde ved det færdige resultat.
– Der er ikke afgørende, at man har et billede af det, som man ønsker at få foreviget, forklarer den danske kunstner, der oprindeligt er uddannet væver.
– Uanset om man tager udgangspunkt i et fotografi eller i et billede, som man måske kun har i ens erindring, tager mit arbejde afsæt i en dialog. Der er nogle ting, som man skal tage stilling til inden jeg begynder.
Skal billedet f.eks. være drømmeagtigt eller måske ligefrem guddommeligt i sit udtryk? Hvor skal det hænge, skal der være luft omkring rammen, hvor stort skal der være og hvad med vinkel og perspektiv? Alt det får vi en snak om inden jeg starter op.
Hanne Søndergaard har erfaret, at denne fremgangsmåde medfører den største tilfredshed med det færdige produkt.
– De folk, som henvender sig til mig, kender jo min stil, som jeg vil betegne som personlig og naturalistisk uden at være super-naturalistisk.
Hanne Søndergaard er – ud over at være jæger og aktiv bruger af ikke mindst bjergrig natur, som f.eks. Grønland, Skotland, Island, Norge og New Zealand, – også lærer og uddannet billedkunstner.
På Hanne Søndergaards hjemmeside oplyses det, at de billeder, som han skal gengives, ikke behøver at være perfekt optaget. Hun kan genskabe landskabet, som det huskes.
Prisen på et maleri i olie eller akryl afhænger af størrelse. Leveringstiden oplyses til et par uger.
Hanne Søndergaard kan træffes på 2297 2267 og ved at klikke på nedenstående link, kan man læse mere om den danske kunster og se flere eksempler på hendes kunst.
Fra foto til færdigt maleri.
Fra Danmark til Grønland
Hanne Søndergaard har et bankende hjerte for Grønland. Det står ikke mindst klart, når man besøger hendes hjemmeside, hvor hun har udstillet nogle af hendes malerier
– Min fascination for Grønland startede ved lidt af en tilfældighed, siger Hanne Søndergaard, som forklarer, at hun på et tidspunkt fik et tilbud, som hun ikke kunne afstå.
Hun skulle sammen med en anden hesteglad pige ride islandske heste fra indlandsisen til vestkysten. En tur, der aldrig er gennemført tidligere og i følge Søndergaard sikkert heller ikke vil blive det igen.
– Såfremt hesten ikke blev transporteret ud af området, var man nød til at slagte dem og bruge dem som føde til slædehundene. En balle hø kostede på det tidspunkt over 200 kroner og kommunen, som havde anskaffet sig de islandske heste, kunne ikke forsvare at lade dyrene forblive i området uden stråfoder.
– I første omgang afslog jeg. Det var jo midt i høsten og jeg kunne ikke bare forlade landbruget og fem børn. Landbruget var noget, som vi var fælles om. Men omvendt kunne jeg ikke slå tanken ud af hovedet. Og jo mere jeg tænkte over det, jo mere stod det klart, at det måske godt kunne lade sig gøre alligevel.
– Høsten var ved at være ovre og det ville vare lidt inden vi skulle igang med at så markerne til. Og hvornår får man sådan et tilbud igen, tænkte jeg. Udover oplevelsen, blev jeg sat en hest i udsig, hvis jeg ville hjælpe med opgaven.
Dermed var Hanne Søndergaards skæbne forseglet.
Bevæbnet med haglbøsse og brennekugler begav de to piger sig afsted og da de efter 200 kilometer og oplevelser, der nær havde kostet den ene hest livet, nåede de frem til vestkysten, hvor borgerne endnu havde til gode at se en levende hest.
– Hundene troede det var noget, der skulle spises og for at redde hestene måtte vi faktisk sætte dem i hundegård. Kun herved kunne de være i sikkerhed for de store hunde, der er vant til at deltage på jagt efter alt fra sæler og rensdyr til hare og isbjørn.
– Jeg behøver da ikke gå i skole, sagde drengen Erik, som på det tidspunkt endnu ikke var startet: – Jeg kan bare køre den store traktor.
– Du behøver da heller ikke gå i skole, sagde han til sin søster. Måske for at sætte ekstra trumf under hans pointe.
– Du kan bare lave kaffe.
Samtalen satte tanker i gang hos Hanne Søndergaard, der kort tid efter gennemførte en vildmarkstur med en veninde, fire heste og en drilling ladet med Brenneke–kugler – hvis de skulle rende på en sulten isbjørn.
Oplevelserne i Grønland gjorde stort indtryk på den unge, danske billedkunstner, der senere flyttede til Grønland, hvor hun fik en stilling som vejleder på et gymnasium i Sisimiut i Vestgrønland, omtrent 320 km nord for Nuuk. Byen er den næststørste by i Grønland med et indbyggertal omkring 5.500.
– I Sisimiut blev jeg for alvor glad for at jage og det første jeg anskaffede mig var faktisk en kummefryser til fisk og kød fra rensdyr, moskus, harer og ryper.
For Hanne Søndergaard blev det til tre år i Grønland inden hun flyttede tilbage til Danmark. Tre år som hun betegner som tre rigtig gode år.
– Er man til ude liv og til jagt og fiskeri er det fantastik, ikke mindre. Men er man ikke til det, er der ikke så meget at lave om vinteren i Vestgrønland.
Grønland har efterfølgende betydet meget for den danske kunster, der dog omtaler sig selv som håndværker.
Mange af hendes billeder er inspireret af oplevelser fra Grønland. Spor i sneen, dyreveksler og små veje er nogle af de temaer, der kendetegner flere af de billeder, hun gengiver fra Grønland.
– Jeg er først og fremmest landskabsmaler, men fra mine udstillinger i bl.a. Grønland og i København (se oversigt på hjemmeside ) har jeg erfaret, at mange efterspørger billeder med jagtmotiver. F.eks billeder af jægere, der vender hjem fra jagt med nedlagt vildt.
Køberne af Hanne Søndergaards malerier er dog meget forskellige. Det kan være folk, der selv har været et af de steder, som hun maler. Det kan f.eks.være Grønland, New Zealand, Skotland eller de danske fjorde. Men det kan også være folk, der på en eller anden måde bare føler sig betaget af motiverne.
– Jeg hører ofte, at folk oplever en form for ro, når de betragter mine billeder. Det er nok de tilbagemeldinger, som jeg får flest af, når jeg deltager på udstillinger.
Hanne Søndergaard er i dag lærer, men oplever, at hendes malerier optager hende mere og mere. Især vil hun gerne lave flere motiver oplevet under jagt.
– Jeg har f.eks. altid haft lyst til at male på et øre fra en elefant nedlagt i Afrika, og på et tidspunkt var det faktisk lige før jeg fik chancen. Men storvildtjægeren fik alligevel kolde føder, da han var bange for, at min fascination for Grønland var så stor, at jeg ville male grønlandsmotiver på det afrikanske naturlærred.
Hanne Søndergaard: Baggrund
1987: Udd. håndarbejdslærer
Seminariet ved Den danske Husflidsskole, Kerteminde
1988-89: Væver ved Vibeke Lindhardt og Isabel Abos Madsen, Frederiksberg
1989: Tegne- og malekursus Ulrik Hoff, Charlottenlund
1989-93: Ansat hos tekstilkunstner Ann-Mari Kornerup, Charlottenlund og Medevi, Sverige
1993-94: Lærer
Danebod Højskole
1994-2005 Medhjælpende hustru Augustenborg Hovedgård
2006: Udd. folkeskolelærer Haderslev Seminarium, hovedfag i billedkunst
2006-09: Vikariater på diverse fynske friskoler
2010: Etablering af arcticart.dk
2011: 10 seperat-udstillinger og en fællesudstillinger.
2011- Kurser og forløb med maleri for udviklingshæmmede for bl.a. Egebo, Faaborg-Midtfyn Kommune
2011: Fastansat i Faaborg-Midtfyn Kommune
2012: Inviteret udstilling i Taseralik Kulturhus, Sisimiut og Vesthimmerlands Kunstmuseum. Yderligere 14 udstillinger. Salg af malerier fra galleri i Sisimiut og Nuuk.
2013: Fastansat ved gymnasiet i Sisimiut, Grønland, som elevvejleder og kunstnerisk konsulent. Desuden opgaver som bl.a. kunstnerisk workshopleder.
2016-2018
Steiner skolen Odense
Arcticart.dk