Guldsjakal spreder sig i Europa og mange frygter at råvildtbestanden vil tabe terræn, hvis de nye bestande for alvor bider sig fast
Guldsjakal og råvildt
Af Redaktionen
Guldsjakalen (Canis aureus), er kendt for sin brede udbredelse i det sydøstlige Europa, Nord- og Østafrika samt Vest- og Sydasien.
Arten er altædende og yderst tilpasningsdygtig. Det har betydet, at guldsjakalen har formået at sprede sig betydeligt i løbet af de sidste årtier. Blandt andet til Danmark, hvor der er observeret nogle få, ikke ynglende individere.
Den voksende bestand af guldsjakal har ført til en stigende interesse for dens indvirkning på lokale økosystemer, herunder på hvordan den påvirker råvildtbestanden.
Læs også:
Farlig flåt konstateret på dansk guldsjakal
Guldsjakal og bestand af råvildt
En vigtig del af debatten om guldsjakalens ekspansion handler om dens påvirkning på råvildtbestanden.
Tilstedeværelsen af guldsjakel kan potentielt øge dødeligheden blandt rådyrene i områder med mange guldsjakaler.
Læs også: Guldsjakal fotograferet ved Ulfborg
Foreløbige studier tyder i følge Wikipedia på, at guldsjakalen kan have en vis effekt på råvildtbestanden, men at denne effekt ikke nødvendigvis er så dramatisk, som det af og til ses fremført.
Fortsat forskning og monitorering er afgørende for at forstå guldsjakalens rolle i Europas økosystemer ..
Derved kan udvikles bæredygtige forvaltningsstrategier, der sikrer en balance mellem rovdyr og byttedyr – og herunder ikke mindst råvildtet, som i Danmark allerede er på retur. Antallet af nedlagte rådyr nærmer sig en halvering i forhold til den periode, hvor der blev nedlagt fleste.
LÆS også: Guldsjakal nedlagt i Danmark
Guldsjakalens udseende og adfærd
Guldsjakalen minder om en lille ulv eller prærieulv, men den er mindre og har en slank, langbenet kropsbygning.
Kropslængden varierer normalt mellem 60 og 106 cm, og skulderhøjden er omkring 38-50 cm.
Vægten ligger typisk mellem 5,4 og 13 kg, afhængig af køn og geografisk udbredelse.
Pelsen er grov og typisk orange eller gylden med hvide markeringer på halsen, og haletippen er altid sort. Derudover kan pelsen variere mellem vinter- og sommersæsoner og kan fremvise både albinisme og melanisme.
I det vilde kan guldsjakaler blive op til 12-13 år gamle, men typisk lever de 8-9 år. I fangenskab kan de nå en alder af op til 16 år. Arten kan også reproducere sig med andre arter i slægten Canis, som ulve og tamhunde.
Socialt danner guldsjakaler livslange parforhold og lever i monogame forhold.
Deres territorium er typisk er 0,5-2,5 km², afhængig af fødeudbuddet. Arten er døgnaktiv, men kan blive nataktiv i områder med høj menneskelig tilstedeværelse.
Bestanden af guldsjakaler er stigende. I 2004 blev antallet af individer på det indiske subkontinent estimeret til omkring 80.000, mens den europæiske population i 2016 blev anslået til cirka 70.000.
Arten ekspanderer fortsat mod nord og vest i Europa og er registreret i lande som Schweiz, Tyskland, Polen, Ukraine, Hviderusland og Baltikum.
I 2015 blev en guldsjakal trafikdræbt i Karup, og senere observationer har dokumenteret arten bl.a. i Lille Vildmose i Nordjylland.
LÆS også.
netnatur.dk/ANDEJAGT
KLIK og gå til det undermagasin, som du ønsker.
Undermagasinerne på netnatur.dk samler og organiserer nyheder og aktuelt indhold