En mellemstor hund kan belaste CO2 balancen lige så meget som en stor firehjulstrækker. Det har et forskerpar beregnet

Af Redaktionen

Vi elsker vores hunde og hunden er vores bedste ven … men ikke alle tænker på, at vores hunde også påvirker verdens CO2 balance. Til gengæld er der meget fokus på transport herunder ikke mindst mod biler, der bruger forholdsvis meget brændstof pr. kørt kilometer. (se model nederst i denne artikel)

Et forskerpark har dog beregnet, at en mellemstor hund, som f.eks. en schæfer, efterlader lige så stort klimaaftryk pr. år, som en stor firehjulstrækkere, der kører 10.000 kilometer årligt.

Forskerparret har med sammenligningen ønsket at skabe debat og har da også kaldt den mere populære artikel om deres forskerresultat for “Red kloden, spis din hund”

Ikke desto mindre er resultatet optaget i flere anerkendte videnskabelige tidsskrifter.

I Danmark har Videnskab.dk forsøgt at efterprøve konklusionen og i 2020 bad de Jannick Schmidt, lektor på Det Danske Center for Miljøvurdering ved Aalborg Universitet, om at se nærmere på katte- og hundefoder vs transport med bil.

Jannick Schmidt er ekspert i beregning af CO2-aftryk og han kom frem til, at en hund på 20 kilo har samme klimabelastning som en gennemsnits personbil, der kører 68 kilometer om dagen.

Det må betyde, at den klimabevidst forbruger kan køre næsten 25.000 kilometer om året i en almindelig personbil for den belastning det medfører at fodre en hund på omkring 20 kilo med hundefoder med 25% proteinindhold.

De to resultater nævnt herover, står dog i skyggen af en langt mere dyster amerikansk beregning, som dog har dog fået kritik, da den ikke i tilstrækkelig grad tager højde for, at de kød- og kornprodukter, der indgår i hunde- og kattefoder, ofte er baseret på biprodukter, som alligevel er forbundet med vores fødevareproduktion.

Gynger og karuseller

I følge Statista blev over 470 millioner hunde holdt som kæledyr på verdensplan i 2018. Inden for samme år var der omkring 370 millioner kæledyrskatte på verdensplan.

I Danmark viser undersøgelse fra samme år, udarbejdet af Dyrenes Beskyttelse, at omkring 43 procent af de danske hustande har kæledyr. I USA er dette tal opgjort til 68%

Artikel hævder at kæledyr spiser, hvad der svarer til 20% af verdens fødevareproduktion.

Beregning af CO2 belastning er dog en kompliceret sag, da udregningen også bør indregne påvirkning af ændret adfærd ved f.eks. ikke at holde hund eller kat i samme omfang. Derfor kan det nemt blive en debat om gynger og karruseller.

Undersøgelserne herover tager f.eks. ikke højde for, at hunde og katte også udfører en nyttig samfundsfunktion, som måske kan trække belastningen i den anden retning. Bl.a. viser erfaringer, at husdyr kan være med til at holde os fysisk og mentalt sunde.

Læs også:

HUNDEEJERE LEVER ET MERE SUNDT, SJOVT OG TILFREDSSTILLENDE LIV

Herunder oversigt over CO2 udledt pr. transporteret kilometer. Læseren, der holder øje med sit samlede CO2 aftryk, kan dermed sætte hold af husdyr op i forhold til andre former for transport.

KILDE: Interrailguiden

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version