Hvordan påvirker vi vores hunde, når vi er påvirket af stress? Det har et hold forskere været i stand til at måle sig frem til
Hund og stress
Af Redaktionen
Myte eller ej: Men blandt hundetrænere hævdes det ofte, at årsagen til stressede og ligefrem aggressive hunde knytter sig til hundeejeren snarere end til hunden.
Uanset hvilken hund eller hunderace stressede mennesker gennem livet allierer sig med, bliver resultatet mere eller mindre det samme.
Underforstået er det de signaler, som hundeejeren udsender, der gør hunden stresset eller ligefrem aggressiv snarere end det er hunden, som er født sensitiv og let antændelig.
KLIK og læs mere om HUND
Stress, arv og miljø
Dermed ikke sagt, at der ikke kan være andre årsager – som f.eks. medfødte anlæg – der gør, at hunden nærmest er programmeret til stress. Naturligvis kan arv også være årsag eller medvirkende årsag til, at en hundeejer ender op med en hund, som med tiden udvikler en uønsket stresset adfærd.
Omvendt kan en “fejlprogrammeret” hund også stresse føreren og hvad der kommer først – hønen eller ægget – kan måske være vanskeligt at afklare i nogle situationer.
Den diskusion kan et hold forskere måske gøre os klogere på.
Stress smitter
I en ny undersøgelse har de undersøgt, hvordan hundes stressniveau påvirkes af de mennesker, som hundene lever sammen med.
Det er en kendt sag, at stress kan “smitte” og at stressede personer i vores nærmiljø kan påvirke os og få os til at virke stressede.
Men kan vores stressniveau også forplante sig til vores hunde?
Svaret er ja.
Stresshormon i håret
Forskerne har nemlig været i stand til at måle sig frem til hundes stress-niveau og sammenholdt dette med stress-niveauet hos de mennesker, som de lever sammen med.
Undersøgelsen løb over flere måneder og for at få en målbar indikator på stressniveauerne undersøgte forskerne koncentrationen af stresshormonet cortisol (kortisol) i et par centimeter hår fra både hunde og deres ejere, som i undersøgelsen alle var kvinder.
Undersøgelsen påpegede en synkronisering mellem langvarig ophobning af cortisol hos mennesker og hunde.
– Ejere, der har høje cortisolniveauer, har også hunde, der har det, og ejere med lave niveauer har hunde med lave niveauer.
Det udtaler nyudnævnt læge i etologi Ann-Sofie Sundman ved Institut for Fysik, Kemi og Biologi, der er hovedforfatter af undersøgelsen.
Stresshormonet cortisol er livsnødvendigt, men problemer kan opstå ved for højt indhold af cortisol i for lang tid. Det slider på kroppen, og giver stress-symptomer. Derfor er det vigtig med pauser og afslapning. Ikke kun for en selv, men også af hensyn til ens omgivelser og herunder ens hund, der ellers risikerer at blive stresset. Det viser ny undersøgelse.
Hvad med mænd, hunde og stress?
Undersøgelsen er udført med hyrdehunde og dermed racer, som er avlet til tæt samarbejde med mennesker.
Men da hyrdehunde er avlet til at være særlig opmærksomme på vores signaler, er spørgsmålet om der kan kan påvises lignende sammenfald mellem hund og hundeejers stressniveau hos andre racer. Det vil fremtidige undersøgelser vise.
Forskerteamet vil nemlig fremover bl.a. undersøge, om der kan måles en lignende synkronisering mellem hund og mennesker blandt for eksempel jægere og jagthunde.
– Nogle racer påvirkes muligvis ikke så meget af om ejeren har et højt stressniveau-
Det siger lektor Lina Roth, som har stået for undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Scientific Report.
I de fremtidige undersøgelser vil forskerne også se på om ejernes køn er afgørende og om mænd er i stand til at overføre samme form for stress, som kvinder har i været i stand til på de undersøgte hunde.
KLIK og læs også:
Hundeejere lever et mere sundt, sjovt og tilfredsstillende liv