Med de høje varmegrader vi lige nu oplever, er der alt mulig god grund til at tænke ekstra på din bedste ven. Men det er ikke kun solens stråler, der kan være farlige for hunden i sommervarmen
Pas på din bedste ven i sommervarmen
Af Peter Thisted
Hunden i sommervarmen.
Der er flere ting, som man bør være opmærksom på, når temperatren stiger, hvis man vil tage bedst mulig hensyn til sin hund.
Hunde og biler
Ingen personer eller dyr skal opholde sig i længere tid i en parkeret bil i sommervarmen.
Det er noget, som både hunde og børn dør af – men desværre hører man alligevel om uheldige episoder hvert eneste år. Tag hunden med dig, hvis du har behov for at gå fra bilen i varmen – eller undlad helt at tage den med, hvis du på forhånd ved, at du skal parkere et sted.
Kommer du til en overophedet hund, så få den hurtigst muligt kølet af – giv den noget at drikke og spul den gerne over med rigeligt kølende vand.
I følge Dyrevelfærdsloven §58 stk. 1 og stk. 2, så vil ejeren af hunden modtage en bøde på 2.000 kroner første gang, det sker. Hvis personen lader sin hund sidde i en bil anden gang og den også dør, så får personen en bøde på 6.000 kroner.
Alger
I særligt varme somre er der ofte problemer med giftalger i Danmark. Myndigheder udsender i reglen advarsler om disse steder, og skal man ud med sin hund, så er det bedste og mest forebyggende helt at undgå færdsel ved disse søer.
LÆS med på netnatur.dk/HUND
Flåt og hund
Faren for en borrelia-infektion, eller for den sags skyld andre flåtoverførte sygdomme, har vi vel efterhånden alle hørt om. Og har man hund, så har man også med stor sandsynlighed pillet adskillige eksemplarer af den.
En borrelia-infektion er ikke noget, som man skal spøge med. Heller ikke andre flåt-bårne sygdomme som anaplasmose og ikke mindst barbesia, som overføres via engflåten.
Symptomer på, at din hund har fået en borrelia-forgiftning er manglende appetit, feber, ondt i leddene og åndenød som følge af, at centralnervesystemet er angrebet.
LÆS også:
Sygdommen diagnosticeres hos dyrlægen ved hjælp af en blodprøve, og selv om hunden får medicin, så kan det tage flere uger, inden hunden bliver sig selv igen.
Man forebygger ved at gå sin hund efter, når man har været ude på græsområder eller i skoven.
Flåter skal fjernes så hurtigt som muligt, og helst inden 24 timer, og det er ikke så svært. Der forefindes forskelligt udstyr i handlen – men ellers kan man slet og ret bruge fingrene.
Der findes desuden flere forebyggende præparater mod flåter og andet utøj – men uanset hvad indpakningen lover, så skal man altså ikke altid tage dette for pålydende.
LÆS OGSÅ: Hvilket middel kan anvendes mod flåter?
Hugorm og hund
Der er hvert år hunde der dør, som følge af hugormebid. Særligt om foråret kan der være en ekstra høj risiko. Hugormens yngel er lige så giftige som de voksne, og de kan desuden være meget svære at se.
Hugormens gift indeholder enzymer, som giver vævsskader på bidområdet. Herfra spreder giften sig til lymfesystemet og giver hævelser.
Hunden kan gå i en chocktilstand, få uregelmæssig hjerterytme, blodsprængninger, nyresvigt og lammelser. Jeg har selv prøvet, at min kleiner münsterländer blev bidt i bagkroppen. Pludseligt, da jeg kaldet hunden ind, lagde den sig ned, og kunne ikke bruge bagkroppen.
Få hunden til at falde til ro, hvis du er klar over at den er blevet bidt. Jo mere den bevæger sig, jo hurtigere vil giften sprede sig i kroppen.
Hunden skal hurtigst muligt have medicinpræparatet kortison og så selvfølgelig tilses af en dyrlæge.
Har man mulighed for det, så kan det være en god idé altid at have nogle tabletter med i lommen, når man færdes med hunden i naturen om sommeren.
Behandlingen hos dyrlægen er drop, kortison og antibiotika. Sidstnævnte bruges til at forebygge en eventuel infektion som følge af biddet. Kortison dæmper den inflammatoriske reaktion på giften.
Et hugormebid kan give følgeskader, som først viser sig flere uge efter biddet og kan være nyre- og leversvigt samt hjerteproblemer. Man skal således nøje observere hunden i ugerne efter biddet.