Ødelagte sko og væltede stueplanter hører til den nye hvalpekøbers daglige mareridt, men anskaffer man sig et stuebur, kan man dog foregribe mange problemer

Af Michael Sand

Artiklen er en del af serien JAGTHUNDENS TRÆNING.
De allerede publicerede artikler kan ses ved at klikke HER

Ødelagte sko og væltede stueplanter hører til den nye hvalpekøbers daglige mareridt.

Naturligvis er det vanskeligt at holde hvalpen under opsyn, og før eller siden går det galt.

Anskaffer man sig et stuebur, en slags kravlegård, samtid med, at man anskaffer sig hvalpen, kan man dog foregribe mange problemer.

Buret skal altså være et sted, hvor hvalpen kan være sig selv. Man kan sige, at buret er hvalpens garanti for ikke gøre sig upopulær. I et kort uopmærksomt øjeblik, eventuelt når telefonen ringer, kan en virkelysten hvalp udrette ganske meget.

De tyggede sko og væltede stueplanter hører til de mere harmløse former for hærværk. Langt alvorligere er det, når den unge rebel går løs på hjemmets elektriske installationer.

I reglen er det også nemmere at gøre hvalpen renlig, hvis man begynder med at holde den i bur, når man ikke har den under skarpt opsyn.

Kun de færreste hunde besørger i nærheden af egen soveplads. Derfor vil hvalpen oftest holde sig tør, indtil buret åbnes og den bæres ud, hvor den kan tisse og tømme sig.

Dog skal det på det kraftigste understreges, at buret ikke er nogen nødvendighed. Snarere et alternativ til folk, som ikke har et lukket rum eller en hundegård, hvor man kan undgå de store omkostningskrævende ulykker.

Langt de fleste kan sagtens gøre en hund renlig og lære den takt og tone uden brug af bur.

Endelig kan buret, som alt andet i livet, misbruges. Når først hunden er renlig og ved, hvordan den skal opføre sig i hjemmet, er det en stor misforståelse at holde den i bur.

Efter en til få uger kan og bør man udskifte buret med hvalpens permanente hundeseng, der passende kan placeres på samme sted, som buret stod.

I princippet kan man anvende hvad som helst som bur, dog er det en forudsætning, at hvalpen har mulighed for at holde øje med omgivelserne, når den opholder sig i buret.

De mange udstillingsbure, der findes i handelen, kan være en nem og praktisk løsning. Ikke mindst da disse kan klappes sammen, når de ikke er i anvendelse.

Buret skal naturligvis svare til hvalpens størrelse, og den skal kunne vende og rejse sig og i det hele taget føle sig godt tilpas med opholdet. Et tæppe og lidt tyggeben kan også være med til at gøre opholdet mere behageligt, selv om buret først og fremmest skal anvendes til at sove i. Hvalpen skal naturligvis stimuleres uden for buret, da stueburet ikke er noget fængsel for hunden.

Buret bør kun anvendes, når hvalpen har fået stillet sine kontaktbehov og har behov for at hvile sig. Man må tillige vænne hvalpen til at føle sig tryg i buret, når den er alene hjemme, eller når familien går til ro for natten. Af og til må man gå ud af rummet, hvor buret og dermed hvalpen er parkeret, så den på den måde bliver vænnet til at være alene. Husk i øvrigt altid at tage halsbåndet af, når den opholder sig i buret.

Det anvendte stuebur kan også anvendes i bilen. Derved vil hunden under bilkørsel snart forbinde kassen med passivitet og ofte sove sig fra de første tures rædsler. Problemer som køresyge, der ofte skyldes stress, kan dermed reduceres.

Trådburene kan købes færdige, men bedst er det, at de laves efter mål.

Navnlig hvis stueburet skal anvendes som transportbur til bilen. Er man lidt forudseende, kan man altså bestille et hvalpe- og bilbur i et og samme bur.

Husk da at bestille en type, som ikke skramler under kørslen, og som tilmed er så solidt, at det kan give hunden en vis beskyttelse i forbindelse med trafikulykker. Er kassen eller buret forsynet med runde former, er det at foretrække, da skarpe hjørner kan skære sig gennem bilens plader ved en trafikulykke.

Stue- og transportkasser kan også fås i tykt plast. Plastbure er lettere end metalbure, men egner sig ikke altid godt som stuebur.

Plastburene er som regel kun åbne for- og bagtil med et lille gitter, hvilket giver hunden ringe mulighed for at følge med i, hvad der foregår omkring den. Til gengæld kan transportkassen i sagens natur være en god løsning, hvis hunden ofte er med på ferie, uanset om turen foregår med bil, færge eller fly.

Daglig omgang med hvalpen

Under den daglige omgang med hvalpen skal man lære den at blive dus med alle former for berøring. Den skal f.eks. være dus med, at man berører dens poter, da den senere i livet måske skal have klippet kløer eller klippet håret mellem trædepuderne. Også fortrolighed ved berøring af ører, i munden og tænderne kan vise sig nyttig senere i hundens liv, hvor den f.eks. skal have renset ører eller renset tænderne for tandsten.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version