De fleste jægere har et mere eller mindre veldefineret jagtbudget og når det gælder jagtudstyr er velovervejede valg og fravalg meget væsentlige, hvis der også skal være råd til at gå på jagt
Jagtudstyr og jagtilbud – valg og fravalg
Af Netnatur: Artikel om jagtudstyr med links til bl.a. kommercielle samarbejdspartnere
Klik gerne på links herunder og find udstyr,tøj og alt mulig andet.
Gåsejagt, rævejagt, andejagt, hjortejagt, harejagt, fasanjagt, sneppejagt og duejagt … Jagt i Danmark er et overflødighedshorn af forskellige jagtformer. Ja man kan ligefrem hævde, at vi – udtrykt med et populært udtryk – har en meget høj jagtdiversitet, da vores land er så rigt på så mange forskellige jagtformer.
Uanset hvilket form for jagt man som jæger eller nyjæger praktiserer eller agter at udøve er der behov for jagtudstyr og herunder jagttøj, jagtvåben, jagtkniv, våbenskab, sigtekikkert og håndhåndkikkert, jagtammunition og meget mere …
Jagtudstyr
I denne artikel er der samlet en række links til nogle af landets mest velassorterede hjemmesider, hvor man kan handle stort set alt, hvad man skal bruge til jagt i Danmark eller under jagtrejser til udlandet.
Som nyjæger bør man ikke lade sig skræmme af de mange muligheder for at investere i udstyr. Godt nok hævdes det, at man ikke skal gå ned på udstyr. Men det modsatte kan faktisk være lige så nærliggende.
Såfremt man ikke disponerer sit budget fornuftigt og velovervejet i forhold til sine jagtdrømme og jagtmuligheder kan man ende med at forkøbe sig i udstyr og dermed være forhindret i at realisere sine jagtdrømme, som udstyret jo skulle bruges til.
Hvad er det er ved at eje dyre våben og dyrt jagtudstyr, hvis man ikke har råd til at bruge det?
Det er ikke nødvendigvis dyrt og udstyrstungt at starte et aktiv liv som jæger. Man kan sagtens begynde på et forholdsvist lavt jagtbudget og alligevel få en rigtig god begyndelse.
Jagttøj
De første jagtbukser behøver ikke være de nyeste fra Deerhunter, Härkila eller Fjallräven etc. Mange jægere er startet med et par udslidte jeans og et par regnbukser som overtræk de dage, hvor der er behov for det. Desuden har de fleste allerede et par vandrestøvler eller gummistøvler, som de kan bruge …
Med tiden kan man investere i noget af det udstyr, der tilbydes. Og i den forbindelse er de danske jægere heldig stillet.
Nogle af Europas bedste producenter af f.eks. jagttøj er grundlagt i Danmark. Og faktisk udviklet af designere og grundlæggere med stor indsigt i netop danske og skandinaviske forhold.
Deerhunter, Laksen, Seeland, Shaggy Breeches, Northern Hunting har f.eks. alle startet deres internationale karriere på det danske marked med udvikling af jagttøj skræddersynet til danske jægere og danske jagtforhold.
Fodtøj til jagt
Flere af ovennævnte producenter udvikler også fodtøj til jagt. Og uanset om man foretrækker gummistøvler eller et par vandre- og jagtstøvler med eller uden membran fra f.eks. Goretex er det vigtigt man gør sit hjemmearbejde. Der kan skrives bøger om valg af jagtstøvler.
Naturligvis vil et par vandrestøvler med en sål og ankelhøjde, som er tilpasset det terræn, man agter at jage i, give foden bedre støtte end gummistøvler. Når det er nævnt, vil et par almindelige gummistøvler – især dem med neopren – være mere end tilstrækkelig til en almindelig jagtdag under danske jagtforhold, hvor man sjældent går særlig langt og hvor landskabet er forholdsvist jævnt og fladt.
Driver man jagt med hund eller er man så heldig at blive invitereret på agerhønsejagt eller Rough shooting efter f.eks. fasan og hare med en stødende eller stående hund kan kan i løbet af en jagtdag tilbagelægge mange kilometer. Her kommer veltilpasset fodtøj til sin ret. Men om man skal vælge vandrestøvler med eller uden membran er et åbent spørgsmål. Helt tørre fødder kan nemlig uanset virke som en illusion under fysisk krævende jagt, hvor man bevæger sig meget og hvor fugt også kommer indefra. Et par ekstra skifte sokker kan på de dage gøre underværker.
Fodtøj er måske den vigtigste form for beklædning og det kan være et mindre studie at finde frem til de helt rigtige. Og jo flere forskellige former for terræn, som støvlerne skal anvendes i, jo flere kompromiser skal der indgås.
Er man f.eks. sikker på, at en del af ens jægerliv vil handle om f.eks. hjortejagt i højlandet eller rypejagt i Norge eller Sverige bør man tage dette med i sin betragtning så man f.eks. får en sål, der også er velegnet til jagt i mere kuperet terræn.
Hat, cap eller strikkehue
Hovedtøj er heller ikke uvæsentligt. Men om man bør vælge cap, hat eller strikkehue vil afhænge af situationen. Først på sæsonen vil en hatte med skygge være at fortrække. Da er det ikke afgørende hatten er isolerende.
Det største varmetab kommer dog fra fra hovedet og derfor vil varm hovedbeklædning navnlig sidst på jagtsæsonen være afgørende for en god oplevelse.
Den første haglbøsse
De fleste jægere starter med hagljagt. Senere kommer riffeljagt til. I dag er det ikke et must at man skal bestå en skydeprøve med hagl før man kan gå op til riffeljagtprøven. Man kan gå direkte fra bestået jagtprøve til riffeljagtprøven og dermed til riffeljagt.
Den første haglbøsse er noget særligt. Mange holder fast i den hele livet, da den med tiden bliver synonym med en række spændende og stærke jagtoplevelser.
Man om man skal vælge Over and under, Side by side eller f.eks. en halvautomat eller en pumpgun er dels en smagssag og dels et spørgsmål om de jagtformer man kommer til at drive.
Den jægere, der agter at drive meget strandjagt eller gåsejagt kan med fordel overveje en halvautomat eller en pumpgun. Under jagt, hvor nogle af skudchancerne til de skudstærke ænder og gæs opstår på kanten af de anbefalede skudafstande er der mange jægere, der søger efter ammunition med høj udgangshastighed og med forholdsvis mange hagl i de anvendte patroner. De høje haglladninger kombineret med den høje udgangshastigheder kan påvirke rekylen og her kan de nævnte haglvåben-typer lette presse på skulderen.
Valget mellem Side og Side og Over and Under er mere end noget andet en smagssag.
På et begrænset budget bør man overveje at starte med brugte våben, der holder prisen. Og husk: En dyr haglbøsse med graveringer og smukt skæftetræ skyder ikke bedre end en haglbøsse fra jagtbutikkens billigste hylder.
Især bør den jæger, der agter at drive strandjagt, tænke sig om. Saltvand er en udfordring for enhver haglbøsse og selv om haglbøssen er smurt ind i våbenolie eller våbenfedt, der kan holde vand på afstand, er det vigtigt, at man tørrer sit våben af inden man lægger det ind i bilen – og efterfølgende tjekker det det inden det sættes i våbenskabet.
Saltvand og sand er en haglbøsses værste fjende.
Haglstørrelser og hastighed
Der er ingen tvivl om, at skudafstanden er det allervigtigste, når det gælder jagt med haglbøsse. På et tilpas kort hold er debatten om den rigtige udgangshastighed og den rigtige haglstørrelse mindre vigtigt.
Men som i mange andre af livets forhold er det ved lidt mere ekstraordinære forhold, at udstyret skal stå sin prøve. Det gælder også når man taler ammunition til jagt
Der er meget erfarne og ansvarsbevidste jægere, der anvender helt små hagl med god dækning i skudbilledet, selv om de driver jagt på skudstærkt vildt som gås og sågar råvildt. De skyder efter hoved og hals og foretrækker god dækning frem for færre og større hagl i ladningen, som måske har bedre dybdevirkning.
For de fleste jægere er dog hagl omkring str. 3-5, der anvendes uanset om det gælder jagt på due, sneppe eller fasan … men jo større vildtart der jages, jo større hagl anvendes der almindeligvis. Gæs, ræv og råvildt beskydes ofte med store hagl, mens mindre vildtarter små krikand, og bekkasin jages med mindre.
På jagt med riffel
Når det gælder jagtrifler, er der en tilbøjelighed til at ikke mindst danske jægere er meget kvalitetsbevidste. Kun det bedst og dermed dyreste virker til at være god nok.
Men selv en brugt riffel skyder “hul i hul” på de skudafstande, som en jæger har brug for. Det er næsten umuligt at skyde en riffel til u-præcision. Selv meget gamle rifler, der ikke er anløbet af rust, kan livet igennem fungere som en stabil følgesvend under bukkejagt, hjortejagt eller riffeljagt efter ræv etc.
Valg af kaliber kræver, at man kan se lidt ind i krystalkuglen.
Er man overbevist om, at man kun vil drive jagt på råvildt, kan kaliber .243 være et godt og forholdsvist rekylsvagt kaliber. Desuden er der populære kaliber kendt for en forholdsvis flad kuglebane, som betyder, at man kan “holde lige på” uanset om skyder mod bukken på 80 eller 150 meter. Er riflen indskud på den korrekte afstand, skal der ikke korrigeres for det lidt længere skudhold.
Vil man også drive jagt på det større hjortevildt – eller deltage under storvildtjagt i udlandet, er .243 ikke tilstrækkeligt. Da er alt fra .308, 30.06 og opefter et bedre valg. Nævnte virker i øvrigt som all round rifler, der også er populære til bukkejagt og andre former for riffeljagt på råvildt.
Kikkert og sigtekikkert
Også når det gælder optik, er der en klar tendens til, at jægerne går efter de dyreste mærker. Ikke mindst centraleuropæisk høj-kvalitetsoptik er monteret på en meget stor andel af de danske jagtrifler.
Men er budgettet begrænset, kan ikke mindst nogle af de japanske som Nikon eller nogle af de amerikanske fabrikanter være et alternativ. Er jagt i Danmark populært, og det er det, er det dog ikke på niveau med populariteten i Nordamerika. Og de kikkertsigter, der er “gode nok” til millioner af amerikanske jægere, er også gode nok til danske.
Et forhold, som man dog skal være opmærksom på, når man køber sin første sigtet kikkert er lysstyrken. Dette er ikke mindst blevet aktualiseret efter der er indført dæmrings- og skumringsjagt på kronvildt i nogle egne af landet, hvor bestanden er “for stor” i forhold til de markskader, som landbruget kan acceptere.
Desuden kan en særlig lysstærk sigtekikkert være en fordel under bukkejagt i f.eks. Sverige, hvor det er tilladt at skyde før solopgang. Her kan en kikkert, der lukker meget lys ind, betyde, at man kan skyde til den råbuk, der i dagens første lys viser sig i kanten af skovbrynet.
Også når det gælder køb af håndkikkert er det vigtigt man tænker sig om og finder den model, som der passer til ens behov. Skal man for det meste sidde i jagttårn kan man vælge en kikket med forholdsvis stor forstørrelse som f.eks. 10 x 50. Skal kikkerten også bruges til pyrch og til andejagt og gåsejagt, hvor der er risiko for at udsætte for ekstra hård slitage, bør dette tages i betragtning. Her vil en håndkikkert med mindre forstørrelse være oplagt og f.eks. er 7×42 end af de mere populære.
Skydestok og sikker skydning
Mindst lige så vigtigt for et velplaceret skud er en stabil og mobil skydestok. Her er mulighederne mangfoldige og også her kan der spares lidt på budgettet, da tre stive grene kan fungere ganske udmærket.
Under jagt i udlandet er dette ofte guidernes foretrukne skydeunderlag, når jagtgæsten skal afgive sit skud. Desuden kan man selv lave en særdeles stabil skydestok, hvis man har mod på det.
De rigtige kugler til riffeljagt
Jagtammunition til riffeljagt er et vidt begreb og spørger man ti riffeljægere til råds kan man risikere at få 10 forskellige råd.
Logisk set burde al ikke egnet ammunition for længst være taget ud af markedet. Konkurrencen er hård og ingen producenter kan leve og overleve, hvis de sender jægerne på jagt med ikke egnet ammunition.
Alligevel er der rigtig mange meninger om de rigtige brand og den rette kuglekonstruktion. Denne diskussion er ikke blevet mindre interessant eftersom jægere kan se frem til at stort alt jagt fremover skal drives med ikke blyholdig ammunition.
Lyddæmper til jagt
En anden ting, som også har gjort en allerede meget stor debat endnu større, er jagt med lyddæmper, som er lovliggjort.
En lyddæmpet riffel har mange fordele, men på et begrænset budget skal man ikke nødvendigvis lyddæmpe sin riffel den allerførste sæson. Mange ældre og mere erfarne jægere skyder desuden stadig med rifler, der ikke er monteret med en lyddæmper, selv om denne ud over at dæmpe skuddet og kan tage lidt af rekylen.
Uanset om man skyder med eller uden lyddæmper er det en rigtig god ide at beskytte sin hørelse med høreværn. Enten klassiske eller formstøbte hørebeskyttelse med eller uden lydforstærker fra Audiovox.
Lommelygte og pandelampe
Jagt handler om at være på det rigtige sted, på det rigtige tidspunkt og det rigtige tidspunkt vil oftest sige morgen og aften.
Derfor får man brug for en lygte eller pandelampe, når man lister til og fra post. Det gælder ikke mindst når man skal på ande- og gåsejagt, hvor man gør sig klar i dagens mørkeste timer, da de første skudchancer opstår omkring skydetid som er 1,5 time før solopgang – eller under aftentrækket 1,5 time efter solen er gået ned. Ande- og gåsejagt er i øvrigt Danmarks måske vigtigste jagtform, om med godt og vel 7.000 km kyst og enorme vådeområder er landet en vigtig rasteplads for trækkende andefugle … og til den jæger, der ved at netop de muligheder prioriteres, skal der i budgettet være plads til waders, lokkefugle og evt. lokkekald og måske en skydepram, der giver adgang til gratis jagt på en stor del af det stede danske fiskeriterritorie.