Bukkejagt efter sæsonstart kan være vanskelig og ofte må man i højere grad end først på sæsonen selv opsøge bukken, hvilket kan stille særlige krav til påklædningen

LÆS også: NETNATURSHOPS UDSTYRS-FORSLAG TIL BUKKEJAGT

Af Redaktionen

Langt de fleste bukke nedlægges i bukkejagtens første uge. Dels fordi alle mand er af huse og dels fordi det er en forholdsvis aktiv råvildt-periode.

Medvirkende til, at de fleste bukke falder i maj, er desuden, at terrænet endnu er åbent og nemt at jage i.

Afgrøden står sjældent så højt, at det helt skjuler råvildtet og løvhanget har endnu ikke lukket helt ned for udsigten til skovbunden.

Helt anderledes ser det ud allerede få dage inde i juni måned. Alt er sløret i grønt og ikke mindst en lidt ældre buk vælger ofte at tilbringe det meste af dagen indenfor et ganske lille område. Alt den skal af føde og skjul er indenfor rækkevidde.

Bukkejagten går da ind i en mere vanskelig periode. Mange jægere vælger af samme årsag at springe juni måned over. I stedet venter de til sidst på sæsonen, hvor bukkene atter begynder at røre på sig.

Men ved man hvor bukken holder til i dagtimerne, kan juni måned være en ganske spændende tid. Men det kræver, at man ændrer strategi og måske også påklædning.

Klædt på til bukkejagtens svære tid
Sneaky 3D-sættet fra Deerhuntet er primært beregnet til camouflagebrug, så man går i ét med naturen. Overtrækssættet er udviklet i et let og lydsvagt stof. LÆS MERE

Hvor man i maj måned primært venter på, at bukken kommer til én, må man i juni og juli måned i højere grad satse på selv at opsøge bukken.

Det er dog ikke nogen nem opgave at pyrche i et tætbevokset bukkeområde. Oversete, tørre grene, der knækker unden fodsålerne kan ligesom ustabile vindpust virke afslørende.

Men går det godt, bliver der ofte tale om helt tæt på oplevelser og det betyder, at man i langt højere grad skal tage højde for bukkens syn.

Det er ikke altid tilstrækkeligt blot at stå stille, når man kan fornemme, at bukken er opmærksom.

På tæt hold ser råvildtet nemlig ganske godt og en jæger med riffel, kikkert og skydestok falder ikke altid i med omgivelserne.

Men er hænder og ansigt dækket til med hhv. handsker og ansigtsmaske vil man i reglen komme langt i almindeligt og ikke camoufleret jagttøj. Men vil man optimere sine chancer, bør man ikke tage for let på opgaven.

På den lange bane er der ikke tvivl om, at den jægere, der kan færdes i terrænet og som samtidig er bedst mulig camoufleret, opnår flere chancer end den, der vælger at gå i nærkamp med råvildt iklædt almindeligt og ikke sløret jagttøj.

Før eller siden bliver det lige nøjagtig den optimale påklædning, der sikrer, at man trak det længste strå, da man stod overfor bukken.

Med risiko for at forstyrre råvildtet unødigt skylder man desuden råvildtet at forberede sig optimalt, når man bevæger sig ind på deres enemærker, hvor de kun undtalgesvist bør forstyres.

Der findes mange forskellige former for camouflage til forskellige årstider og til forskellige terræntyper, men en 3-D overtræksdragt er både billig og dertil super effektiv, da den slører jægerens omrids. Noget der kan give en ekstra chance, den dag man faktisk er opdaget og man tror at bukken vil trække sig. Ofte tøver den for at sikre sig en ekstra gang, da den vil være helt sikker i sin sag, inden den tager flugten.

Desuden kan 3-D tøjet anvendes udenpå enhver form for jagtbeklædning. Også på en let sommerbeklædning på en varm sommerdag.

3-d påklædningen er meget anvendt af buejægere og naturfotografer, men når det gælder riffeljagt i tæt terræn, kan det faktisk også være en meget stor hjælp.

En undersøgelse gennemført på Netnatur.dk viser, at 20% af de danske bukke nedlægges på under 20 meters afstand. Og er man så tæt på, tæller selv de mindste marginaler. Især den dag man står overfor en lidt ældre buk med erfaring.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version