Tredje uge i juli blev en uge, der ikke mindst vil blive husket på ny rapport om milliarder af klima-træer, men også husket på DNA-analyser, som blev brugt til både frikendelse og det modsatte

Af Redaktionen 

UGEN DER GIK – KLIK og se udvalgte nyheder her 

Bukkejagten er slut for denne gang. D. 15. juli blev sidste dag i sæsonen 2019. Den gode nyhed er dog, at der kun er under 10 måneder til d. 16. maj 2020 og dermed endnu en sæson.

Hvordan er det så gået med bukkesæsonen 2019? Ja, det er der vist ikke nogen, der har overblik over.

Vurderet ud fra de meget flotte danske bukke, der stort set dagligt vises på de sociale medier, er det gået overordentlig godt. Men dette billeder er næppe repræsentativt og først når udbytte-statistikken næste forår frigives, kan vi se om nedgangen i bestanden er bremset … og om fordelingen mellem unge og ældre bukke fortsætter i den retning, som den ser ud til at gøre nu. 

Jæger rejser

Danske jægere rejser. Endda som aldrig før. Og selv om de fleste jagtrejser går til Polen, Sverige og Tyskland, er fjerne destinationer – der kun kan nås med fly – for længst plottet ind på landkortet hos de danske jægere. 

– Vi jægere bidrager til naturbevarelsen, hævder vi, når vi stiger ombord og sætter kursen mod fremmede himmelstrøg.

– Uden jagtpenge til bekæmpelse af krybskytteri og kortsigtet land- og skovbrug så det skidt ud. Især uden for de områder, der er udlagt som nationalparker.

I marginale udkants-områder er indtægter fra jagt med til at lokalbefolkningen værner om naturen. For når de passer på vildtet og de områder vildtet lever i, plejer de også deres egen fremtid.

Men … der er også en bagside af jægernes bidrag til den globale vildt- og naturbeskyttelse. Og det er vores udledning af CO2, når vi flyver mod fjerne destinationer og nye eventyr. 

Det er allerede underlagt lidt dårlig samvittighed at rejse med fly og nu bliver det måske også pålagt afgifter.

Dermed vil man skrue op for bevidstheden om at transport med fly er med til at udlede CO2 i så store mængder, at det påvirker Jordens klima.

De rejsendes dårlige samvittighed har fået en række flyselskaber til at oprette en slags aflad til rejsen.

Når man køber en flyrejse, køber man også tilplantning af ny skov. Skov som på sigt kan være med til at optage noget af det CO2, der udledes under rejsen.

Dermed kan der måske – når træerne bliver store nok – oprettes balance i de rejsende jægers CO2 regnskab.

Ikke alle forskere er dog enig i den ligning.

Den samlede CO2 skal i bedre balance og her er det næppe nok at plante træer, hævdes det. Der skal også skæres ned i udledningen af CO2 via et mindre forbrug af fossile brændstoffer – og måske færre rejser og det kan påvirke de mange jægere, der hvert år bringer store summer fra den nordlige halvkugle til den sydlige, hvor valuta til alt fra undervisning, sundhed og naturbeskyttelse er en meget stor mangelvare.

Klimaregnskab er dog en kompliceret størrelse, hvor debatten præges af gynger og karruseller og komplicerede beregninger.   

Derfor er også tankevækkende – ja ligefrem opløftende – at et forskerhold har regnet sig frem til en simpel vej ud af klima-konflikten.

Der skal ”bare” plantes nogle flere træer.

Storstilet global tilplantning kan blive et massivt tilskud til det samlede regnskab.

Milliarder af nye træer kan nemlig opsluge noget af det CO2 vi udleder. Og anvendes træerne efterfølgende til f.eks. møbler og konstruktioner bindes der CO2 i mange år.    

Ulv, ruhår og kvie

Ugen der gik frem mod d. 20. juli blev også præget af ulv.

Det var nemlig ikke – som flere havde frygtet – en ulv, som havde dræbt en ruhår, (ruhåret hønsehund), der var fundet død med blod om halsen. Det viser DNA-analyser fra Tyskland.

Dermed er stadig mere end 200 år siden, at der er dræbt en hund af danske ulve. Men hvad der er årsag til jagthundens død, står dog stadig uklart.

En munter debattør på Netnaturs Facebookside ville dog ikke udelukke, at det var selveste Dracula, der havde været på spil.  

Derimod var der ingen tvivl at spore i de udtalelser, der kom i forbindelse med en kvie, der blev fundet dræbt i et fugtigt område i Vestjylland.

DNA-undersøgelser viste, at det var ulv, som havde dræbt kvien.

Nyheden nåede helt til Sverige, da det er usædvanligt, at ulve angriber køer og måske skyldes angrebet, at den unge ko sad fast i den bløde eng og var ude af stand til at flygte eller forsvare sig.

Men der var mere ulv i mediebiledet i ugen, der gik. 

Ny ulv er nemlig indvandret fra Tyskland, lyder det fra Ulveatlas.dk, da indsamlet spyt og hår stammer fra en hanulv, som ikke tidligere er registreret her i landet. 

KLIK og se udvalgte nyheder fra UGEN DER GIK 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version