Hvis du har et ønske om eget jagtareal, så bør du overveje at realisere drømmen nu, fordi der er masser af større og mindre skove til salg rundt om i landet med overvægt på Jylland.
– For tre år siden var efterspørgslen og købelysten så stor, at vi ikke havde ”varer” nok på hylderne, siger Asger Olsen fra firmaet Asger Olsen A/S. Men den finansielle krise, der satte ind i september 2008, har ændret billedet totalt. – Folk passer i øjeblikket godt på deres penge, og der er ikke så mange købere til jagtarealer som før finanskrisen. Desuden er køberne nu mere målrettede. Hvis en køber efterspørger et areal med hjortejagt, så køber vedkommende således kun det og ikke et hvilket som helst andet areal for blot at få sit eget jagtareal, siger Asger Olsen.
Tre faktorer spiller en rolle for potentielle køberes interesse for skove: Geografien, størrelsen og indholdet. – Størrelsen har afgørende betydning, og der er således flere købere til arealer til under fem millioner kroner end til arealer, der koster 50 millioner kroner, siger Asger Olsen og slår fast, at det altid er inflationssikret at investere i jord.
Men man skal derimod være usædvanlig dygtig til at drive en skov for at opnå et årligt afkast på blot én procent.
Prisen på skove i Danmark svinger typisk mellem 100.000 og 150.000 kroner pr. hektar. Hertil kommer i nogle tilfælde bygninger, som der skal reguleres for i opadgående retning. Prisen for skove kan også stige til 200.000 kroner pr. hektar, hvis der på arealet findes en fast kronvildtbestand, eller arealet jævnligt gæstes af kronvildt fra andre skove. Men det kan også gå den anden vej. Prisen skal således reguleres nedad, hvis en offentlig vej fører igennem skoven, for alle potentielle købere, synes, en offentlig vej gennem området, er et stort minus. – I Danmark er det lettest at sælge en skov på strækningen mellem Århus og Vejle. Nogle ville måske have troet, at det ville være lettest uden for København.
Men sagen er den, at der næsten ikke er skove på Sjælland til salg, fordi de fleste skove her ejes af godser, som under normale omstændigheder ikke sælger skove fra, siger Asger Olsen. Selv om finanskrisen sætter sit præg på ejendomshandelen i Danmark, så oplevede Asger Olsen i sommer alligevel, at en skov på ni hektar mellem Give og Sdr. Omme, som han satte til salg på sin hjemmeside – www.asgerolsen.com – om lørdagen, var solgt om mandagen til den pris, den var udbudt til: 1,3 millioner kroner.
Men potentielle købere står derimod ikke i kø for at købe en del af Tingskoven mellem Fjerritslev og Brovst på 250 hektar, der er til salg for 22 millioner kroner, svarende til 90.000 kroner pr. hektar. – Problemet er geografien, mener Asger Olsen. – De, der køber et jagtareal, har pengene og skal ikke ud at låne. Køberne er ofte landmænd, som sælger deres landbrugsejendom og køber en skov for at have deres eget jagtareal. Det er nemt at eje en skov. Pasningen kræver blot lidt konsulentbistand, siger Asger Olsen og pointerer, at prisen på en skov følger prisudviklingen på alle andre aktiver.
Han er derfor enig med svenskerne i, at det er ligeså godt at eje en skov som at have aktier og obligationer. – Men i Danmark er det kendetegnende, at jyderne er mere tilbøjelige til at ville eje deres jagtareal end jægere på Sjælland, som hellere vil være jagtlejere, siger Asger Olsen.