– Vi vil gerne bevare landets mest sunde bestand målt på forholdet mellem køn og alder, blev det slået fast, da de 60 jægere, landmænd og andre interesserede gik videre med ideen om at stifte et større hjortelaug for Midtvendsyssel
Af Redaktionen
Interessen for den voksende bestand af kron- og dåvildt i Jyske Ås er stor. Det må man konkludere ud fra fremmødet den 21. februar i Østervraa-hallen, hvor cirka 60 personer var mødt frem for at følge og påvirke dannelsen af et egentlig hjortelaug for Midtvendsyssel.
Forud for aftenen var der bl.a. via pressen gået en indbydelse ud til alle interesserede og aftenens første eksterne indslag leverede nu pensionerede vildtkonsulent Peter Have, der gennem flere årtier har arbejdet med hjortevildt. Ikke mindst med de nyetablerede bestande, der opstod omkring Try Mose og de udfordringer, der fulgte i kølvandet på denne. Peter Haves indlæg tog bl.a. udspring i de mange trofæer, som deltagerne havde medbragt. Trofæer som Peter Have betegnede som toppen af poppen.
Fra området omkring Dronninglund Storskov, som i første omgang har valgt at stå uden for det spirende hjortelaugh, orienterede Jan Steen om den storstillede dåvildtudsætning, og de stort set kun positive tilkendegivelser, der har været om dette projekt. Efter pausen leverede Michael Sand et indlæg omkring tendensen i dansk jagtkultur. Især omkring tendenserne inden for trofæjagt.
Efter mødet havde redaktionen en snak med planteskoleindehaver Ole Holm, en af initiativtagerne til ideen om at stifte Midtvendsyssel Hjortelaugh. Her fortæller han om baggrunden for ideen og de initiativer, der er gået forud for det nye tiltag om et storlaug for hele Midtvendsyssel.
– Ideen til et hjortelaug startede for cirka tre år siden, hvor et mindre hjortelaug for Jyske Ås blev stiftet. Formålet var at arbejde for en fælles forvaltning af det kronvildt, som havde slået sig ned i området. Gruppen, startet på foranledning af undertegnede og Michael Sand fra Netnatur.dk, arbejdede for at nedsætte en bestyrelse på seks personer i det nye laug. Det lykkedes og bestyrelsen kom til at repræsentere landbruget, skovejerne samt jægerne med to personer fra hver gruppe. Formanden for Jyske Ås hjortelaug blev Peter Mouritzen kendt fra bl.a. Papegøjehaven i Aalborg.
– Lauget har i tiden været repræsenteret ved diverse møder i distriktets hjortevildtgruppe for at orientere sig om hvad der rørte sig i regionens øvrige hjortelaug såvel som på landsplan, oplyser Ole Holm, og tilføjer:
– Udover dette har man i de forløbne år foretaget diverse tællinger af kronvildtet samt anbefalet afskydningsregler. Anbefalinger som heldigvis er blevet fulgt!
– Man har også forsøgt at holde sig underrettet om vildtskader m.v. samt foretaget enkelte besigtigelser af sådanne.
– På et større offentlig møde den 19. september 2011 i Østervrå blev det imidlertid vedtaget, at man ville arbejde for et større laug. Et laug der geografisk skulle dække det område, som allerede er undergivet den nuværende korte jagttid på kronvildt (red.1. til 15. december). Konkret vil det sige, at det område, som det kommende laug skal arbejde for, ser ud som følger:
- Mod Syd: Bouet
- Mod vest: Aalborg – Hjørring Motorvej
- Mod øst: Aalborg – Frederikshavn Motorvej
- Mod Nord: Frederikshavn – Hjørring Landevej
Midtvendsyssel Hjortelaugs foreløbige bestyrelse:
- Ole Holm – 98951699
- Peter Hansen – 20844810
- Christian Nørgaard – 26144089
- Peter Have 98981414 – 20250511
- Erik Bak 98869898 – 20112219
- Peter Mouritzen 98103801 – 22714950
– På mødet i Østervrå blev der ud af de forsamlede udpeget en foreløbig bestyrelse på seks personer, som fik til opgave af forberede dannelse af et egentligt laug for Midtvendsyssel. Et laug med formål, strategier og ikke mindst vedtægter. Desuden skulle der arbejdes på at forberede en stiftende generalforsamling.
– Den 26. oktober havde denne nye foreløbige bestyrelse sit første møde på Skovridergården i Stagsted Skov. Og som den første opgave tog man fat på at udforme de anbefalede etiske jagtregler for afskydningen af kronvildt samt en statuering af den frivillige fredning af dåvildtet i området syd og øst for landevej 585 (Brønderslev/Frederikshavn).
Anbefalede og etiske jagtregler for kronvildt og dåvildt 2011/12 – 2012/13:
Kronvildt
1/12 – 15/12 Kronebærende hjorte samt kalve og spidshjorte
(undlad at beskyde mellemhjorte – kommer kalv og spidshjort sammen – lad da spidshjorten gå og skyd kalven!
Anbefalinger vedr. afskydning af kronvildt:
Arealer på min 50 hektar: 1 stk kronvildt pr. påbegyndt 50 hektar
Arealer mindre end 50 hektar: 1 stk kronvildt pr. andet år
Dåvildt
Dåvildtet har jagttid – men syd og øst for landevej 585 (Brønderslev – Frederikshavn) er dåvildtet undergivet en frivillig fredning i de kommende to sæsoner 2011/12 samt 2012/13.
– Næste større opgave var at finde jagttider for begge hjortevildtarter, som efter vor opfattelse, vil være de bedste for området fra 2013 og fremefter.
– Når denne opgave var højt prioriteret skyldtes det, at disse forslag skal være de relevante myndigheder i hænde senest den 15. november 2012, slutter Ole Holm.