Det udenskærs fiskeri efter hellefisk i Vestgrønland er tildelt det blå MSC-miljømærke, som det første hellefiske-fiskeri i verden
Af WWF
– Det er en stor og vigtig sejr for de grønlandske fiskere, at man nu efter flere års indsats har fået MSC-certificeret det udenskærs fiskeri efter hellefisk i Vestgrønland. Fra WWF ønsker vi de grønlandske fiskere og organisationen Sustainable Fisheries Greenland tillykke, lyder det fra WWF Verdensnaturfondens medarbejder i Nuuk, Kaare Winther Hansen.
MSC-certificeringen garanterer, at der ikke sker overfiskeri, og at der stilles krav til, at fiskeriet dokumenterer og minimerer bifangst af sårbare arter og påvirkning af sårbare marine områder.
Med MSC-certificeringen af hellefisk får de grønlandske myndigheder klare linjer for, hvordan de kan bakke fiskeindustrien op i sin målsætning om at sikre en langsigtet bæredygtighed i det grønlandske fiskeri og leve op til kravene fra MSC.
Fiskeri udgør cirka 90 procent af Grønlands eksportindtægter.
I forvejen er det vestgrønlandske fiskeri efter rejer og stenbider MSC-mærket.
– Det stigende antal MSC-certificerede fiskerier i Grønland viser, at det er muligt at skabe de nødvendige forbedringer i erhvervet. Derfor er det naturligt at diskutere, hvilke fiskerier der bør stå næst i rækken til at blive certificeret, som fx indenskærs-fiskeriet efter hellefisk i Vestgrønland, siger Kaare Winther Hansen.
På den grønne liste i WWF’s Fiskeguide
MSC-certificeringen betyder samtidig, at den vestgrønlandske udenskærs hellefisk nu er kommet på den grønne liste i WWF’s fiskeguide, hvilket angiver, at fisken stammer fra et bæredygtigt fiskeri. Fiskeguiden, som netop er udkommet som app, er et redskab, som benyttes af mange forbrugere og virksomheder i flere lande til at vælge bæredygtige produkter fra havet.
– Vi er rigtig glade for, at vi kan anbefale grønlandske hellefisk i WWF’s Fiskeguide, og at forbrugerne nu har fået mulighed for at købe MSC-mærkede hellefisk. Lad os håbe, at der i Grønland bliver vilje til at påbegynde MSC-certificeringsprocesser i de resterende fiskerier, så alle fiske- og skaldyrsprodukter fra Grønland i fremtiden kan bære det blå MSC-mærke til gavn for såvel fiskerierhvervet, havnaturen som verdens forbrugere, slutter Kaare Winther Hansen.