Nye flåtarter og vinteraktive flåter overrasker forskere, som ser nærmere på risikoen for farlig smitte for dyr og mennesker

Nye og vinteraktive flåter

Af Redaktionen

Vinterfund og uventede arter – over 20.000 flåter rapporteret til SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt)

Svenske SVA har via “Rapportér flåt” registreret omkring 20.300 fund fra hele landet. I den forbindelse er der iagttaget helt nye arter.

– Vi har haft lejlighed til at gennemgå tusindvis af indsendte billeder af flåter og arbejder nu med at analysere og sammenfatte resultater. Vi har også modtaget omkring 40 interessante fund af sjældne flåter fra forskellige steder i landet.

Sådan lyder det i følge Anna Omazic, forsker ved SVA.

Læs også:

Jagtflåt: Ny og aggressiv kæmpeflåt breder sig omkring os


Anna Omazic oplyser,
at der nu ses nærmere om de nye arter i Sverige bærer på smitstoffer, der kan forårsage sygdom hos dyr og mennesker. Især ses der på om arterne er bærer af smitte, som ikke allerede kendes i Sverige fra de hjemmehørende skovflåter.

Sammenfaldende med opdagelsen af helt nye arter har forskerne også konstateret at skovflåt tilsyneladende er mere vinteraktive end hidtil antaget.

De to nye iagttagelser vil forskerende gerne undersøge nærmere, og derfor opfordrer de alle til at deltage i rapporteringen – ikke mindst fra vinterhalvåret.

Trods strenge kulde i Sverige rapporteres der fortsat om flåtfund, især af den mest almindelige skovflåt med det latinske navn Ixodes ricinus. Dette kan tyde på, at flåt er mere aktiv om vinteren end antaget, konkluderer SVA, der har registreret mere end 20.000 observationer af flåt siden de startede med de borgerstyrede observationer i 2023.

Nye eksotiske flåtarter overrasker forskere, der ser nærmere på risiko for farlig smitte via de nye og ikke hjemmehørende arter

 

De nye eksotiske arter, der nu er er fundet i Sveige er.

Engflåt (Dermacentor reticulatus), 4 fund

Husflåt (Rhipicephalus sanguineus), 4 fund

 (Hyalomma marginatum), 5 fund (Findes på fugle)

Etablerede flåtearter (men sjældent påtruffet)

(Haemaphysalis punctata) 5 fund

(Carios espertilionis), 24 fund (Findes på flagermus)

Engflåt: Hvor farlig er den?

Læs mere på netnatur.dk/FLAAT

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version