Danske bukkeopsatsers årlige Top-10 oversigt rundet skarpt hjørne

Tekst: Henning Kørvel

Opsatsernes Top-10 har rundet et skarpt hjørne

Opsatsernes Top-10 har rundet det skarpe hjørne – 50 år og lever stadig videre, men glemmes bør ikke, at det var redaktør Jørgen R. Krag, der lancerede den senere populære Top-10 i ”Dansk Jagt” i 1974 med bukke nedlagt året forinden. Den første Top-10 bestod af en guldbuk med 132,2 CIC-point og ni sølvmedaljer i spektret fra 123,0-117,5 CIC-point. Først i 2001kom Top-10 til at bestå af lutter guldmedaljer fra 130,35-151,50 CIC-point.

Eilif Byrnak, Sorø, havde endnu ikke egen jagtriffel, men havde fået bæretilladelse til en vens .222 Remington, da han i 1973 vandt lodtrækningen med sine brødre om, hvem af disse der skulle jage en buk på forældrenes ejendom ”Lindebjerggård” imellem Sorø og Slagelse.

Med den lånte riffel skød han en smuk seksender med store perler, som han mener, stammer fra en stamme på ”Valdemarskilde”, og Finn Kristoffersen på Kalø, der efterfølgende opmålte opsatsen, gav den 122,1 CIC-point.

Opsatsen blev nummer fire på ”Top-10 opsatser”, som redaktør Jørgen R. Krag lancerede i  majudgaven af ”Dansk Jagt” i 1974, og oversigten har således rundet ”det skarpe hjørne” – 50 år, og lever stadig videre.

Jørgen R. Krag havde fået ideen fra en tilsvarende Top-10 i det tyske jagttidsskrift ”Jäger”, og efterfølgende blev det grafiker Jørgen Axelberg, der kom til at forestå oversigten, indtil den blev overtaget af ego i ”Jæger”.

Eilif Byrnak skød sin buk om morgenen 19. maj, og den er den hidtil største buk, han til dato har skudt.

”Da overjæger Mogens Andersen så den på Top-10 i Dansk Jagttidende, ringede han til mig, fordi han gerne ville låne bukkeopsatsen for at kunne tegne den til et tysk jagttidsskrift, som jeg dog ikke har set med tegningen af opsatsen”, siger Eilif Byrnak, der stadigvæk er glad for opsatsen, som oven i købet er fra hans første buk.

 

Majnummeret af ”Dansk Jagt” i 1974 rummede den første danske Top-10. Redaktør Jørgen R. Krag havde taget ideen fra det tyske jagttidsskrift ”Jäger”, og den har overlevet frem til i dag og har i år eksisteret i 50 år.

 

Top-10 i 1974 med opsatser fra bukke, nedlagt året forinden, er speciel derved, at opsats nummer 1 har 132,2 CIC-point, og den er nedlagt i Præsteskoven på Høvængegård, Lolland.

De resterende ni bukke er alle sølvmedaljer i spektret fra 123.0 – 117,5 CIC-point.

En Top-10 som denne er usædvanlig i forhold til nuets Top-10, som siden 2001 har bestået af lutter guldbukke.

”Hvis jeg havde skudt bukken nu, så ville den således ikke have kvalificeret sig til Top-10”, siger Eilif Byrnak, der stadig har majnummeret af Dansk Jagttidende fra 1974 med hans bukkeopsats som nummer 4.

I 2001 var det første gang nogen sinde, at ”Bukkeopsatsernes Top-10” bestod af lutter guldbukke. Det kan deraf udledes, at oversigten animerer nogle jagtudøvere til at gemme lovende bukke og afskyde dem, når de er modne, og nogle få således kvalificerer sig til Top-10.

 

LÆS mere på netnatur.dk/RIFFELJAGT

KLIK og gå til det undermagasin, som du ønsker. Undermagasinerne på netnatur.dk samler og organiserer nyheder og aktuelt indhol

 

 

Se oversigt over danskernes største jagttrofæer på Top 10 Alletiders

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version