Professionelle jægere (PH’er) i Sydafrika har stiftet foreningen CPHC, som en reaktion på etableret forenings forsøg på at bevare jagt på opdrættede løver

Af Redaktionen

Jagt på opdrættede løver, her i landet omtalt som dåseløver, har udviklet sig til en politisk sag blandt medlemmerne af South Africa Professional Hunting Association (PHASA)

Et nyt afstemningssystem, som betyder, at alle medlemmer af PHASA nu kan påvirke vigtige beslutninger i organisationen, har medført et overraskende kursskifte.

Flertallet af medlemmerne af PHASA mener nemlig, at jagt på opdrættede løver har en fremtid – hvis man fremhæver de gode eksempler og lader dem vise vejen for de mindre gode.

Men selv om jagt på opdrættede løver kan betyde meget for økonomien hos nogle jagtfarme, mener en stor del af de professionelle jægere i landet dog det modsatte. De hævder, at jagt på opdrættede løver hører fortiden til og at jagten på opdrættede løver kan være skadelig for hele jagtindustrien.

Forklaringen er, at jagtformen giver Sydafrika et dårligt image og trækker landets omdømme ned blandt alverdens jagtrejsende.

Et forhold som ifølge den kendte jagtskribent Peter Flack allerede har betydet, at flere jægere i dag vælger Sydafrika fra som jagtland. I stedet foretrækkes det mere myndigheds-kontrollerede naboland Namibia, som også tilbyder budget-rejser på en række af de mere almindelige antiloper.

Åbenbart er der flere PH’er end end Flack, der ikke længere er aktiv som PH’er, som har samme holdning og en ny forening har derfor set dagens lys i Sydafrika.

Foreningen kalder sig for Custodians of Professional Hunting and Conservation (CPHC) og formålet med den nye forening er, at få Sydafrika tilbage på sporet så der også fremover er en klar kobling mellem det, som flertallet af jægerne efterlyser og det som landets vildtadministration står for.

Ikke mindst tidligere har Sydafrika været kendt og anerkendt for landets private naturbevarelse og regnbuenationen har været med til at demonstrere, at økonomi og naturbevarelse kan være to sider af samme sag.

PH’er i Sydafrika stifter ny forening med fokus på jagt og etik
Hvis private farmejere har mulighed for at satse på natur og turisme i stedet for kvæg og konsum kan der udvikles nye forretningskoncepter i områder, hvor det ellers er vanskeligt at opretholde et stabilt indkomstgrundlag. Ny sydafrikansk forening for profesionelle jægere ønsker dog, at de opdrættede dyr, som der drives jagt på,  ikke “manipuleres” og at jagten udøves under så naturlige forhold som mulige.

Men meget er sket med jægerne og jagtindustrien over de seneste år.

Jægere efterspørger også andet end blot gode jagt- og naturoplevelser. De vil også have trofæer på væggen og i trofærummet. Og for flere skal der helst være så mange forskellige arter og varianter som muligt. Og de nedlagte dyr skal helst bære så store horn som overhovedet muligt.

Dette har udløst en kommercialisering af den vildtopdrætter-industri, der sikre dyr til nyetablerede farme og til farme der ønsker nyt blod eller nye arter til allerede etablerede jagt- og naturområder

Det har betydet, at der nu fremavles nye farvevarianter af flere forskellige antiloper. Varianter som sjældent eller aldrig opleves på den frie vildtbane. Også dette har været med til at kaste skygge over Sydafrika som jagtnation, da holdningen har været, at landet fjerner sig fra den oprindelige tanke om en forening af jagt- og naturbevarelsen i Sydafrika.

Udover jagt på opdrættede løver vil den nye forening derfor også bekæmpe manipulation med vilde dyr, som har til formål at fremavle nye farvevarianter eller unaturligt store trofæer til det segment blandt de internationale jægere der efterspørger dette.

Noget tyder på, at et stort antal PH’er i Sydafrika sympatiserer med grundtanken i den nye forening og ifølge netop udsendt nyhedsbrev fra Peter Flack er tilslutningen stigende og er allerede nu er der over 100 medlemmer af Custodians of Professional Hunting and Conservation (CPHC)

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version