Der findes mange forskellige slags bukke. Spidsbuk, gaffelbuk og returbuk for blot at nævne nogle få. Men hvad er en pisbuk?

Hvad er en pisbuk?

Af Michael Sand

Hvad er en pisbuk? De fleste har nok hørt udtrykket, der af og til optræder i det danske jagtmiljø. Men i jagtlitteraturen er jeg aldrig stødt på udtrykket pisbuk. I den nyreviderede udgave af “Råvildt og råvildtjagt” optræder udtrykket da heller ikke i bogens ellers udførlige stikordsoversigt.

Søger man på Google, der kan give svar på det meste, efterlades man også uden egentlig afklaring.

Blandt det umiddelbart mest seriøse link til ordet “pisbuk”, ses dog en henvisning til et musiknummer. Bortset fra et enkelt og velkendt engelsk slang-udtryk, der næppe egner sig til gengivelse på denne side, er det begrænset, hvad jeg fik ud af lyrikken. Man at sangen skulle handle om råvildt eller bukkejagt, tør jeg godt udelukke.

PISBUK – SPOTYFY

Der er ellers mange udtryk for en buks alder og opsatsudvikling. Knopbuk, spidsbuk, gaffelbuk, kapitalbuk, returbuk. Dertil kommer en række andre mere specifikke betegnelser for opsatsens karakter og kendetegn.

Bajonetbuk og ikke at forglemme de mange udtryk, der i jagtkredse er opstået for særlig stærke bukke som f.eks. medaljebuk, bronzebuk, sølvbuk og guldbuk. Eller 100-pointsbuk, som er udtryk for en buk, der bærer en opsats, der kan opnå mindst 100 CIC-point, når den måles op efter de regler, som er udarbejdet af  International Council for Game and Wildlife Conservation (CIC)

Forleden så jeg udtrykket metalbuk. Det skulle være udtrykket for en buk, der er stor nok til at få tildelt metal. Altså en medalje i metal – hæftet på opsatsen, når den har været igennem en trofæopmålers anstandsfulde vurdering af alt fra farve og perler til udlæg og symmetri etc. Metallet kan være lakeret med bronze, sølv eller guld.

Graver man lidt dybere finder man også udtryk som korsbuk og skridtbuk + en række andre betegnelser. Ikke at forglemme pladsbuk, satellitbuk eller parykbuk, hvor sidst nævnte er udtryk for en opsats, der ikke fejes og bare gror og gror indtil den så at sige blinder og afliver bukken.

Der er sikkert flere andre bukkebetegnelser, som jeg har overset. Formålet med opslaget her er dog ikke at præsentere en fuldstændig liste over alle betegnelser. Hensigten er at blive klogere på begrebet pisbuk. Hvad betyder det og hvor stammer det fra?

I min tid har jeg fotograferet rigtig meget hjortevildt herunder råvildt. Jeg har sågar fungeret som professionel hjortevildt-fotograf, som nok også er et udtryk, man skal lede længe efter på Google for at finde en forklaring på. “En rigtig god tid” kan måske anvendes som et supplerende søgeudtryk, hvis nogle skulle være interesseret.

I al min tid i skyggen af det danske hjortevildt har jeg dog aldrig oplevet en råbuk, der tisser, urinerer eller “pisser” mere end jeg har anset som normalt. Altså vil jeg udelukke, at det er her, vi skal finde forklaringen på udtrykket pisbuk.

Denne lille formiddags-research ser altså ud til at havne i en slags blindgyde … Udtrykket pisbuk er et udtryk, der ikke findes nogen egentlig forklaring på.

Måske kan vi dele udtrykket i to og tilgå begrebet udefra sammensætningen, der består af hhv. buk og pis.

Benævnelsen buk har de fleste en klar fornemmelse af, hvad betyder. Det er en populær betegnelse for råvildtets handyr. Rå er udtryk for hundyr. Og lam benævnelsen for ikke voksne dyr.

Hvad forstår man så ved pis.

I følge Wikipedia er pis slang for urin – en farveløs til gul væske, som består af affaldsstoffer fra kroppen hos dyr og mennesker.

Er det her forklaringen på ordet pisbuk ligger begravet.

Er en pisbuk en buk, der er pis-farvet. Altså farveløs til gullig?

Måske. Udelukkes kan det ikke, at der i det danske landskab optræder bukke, der afviger så meget i forhold til normalfarven, at de bærer denne lidet flatterende betegnelse. Men er det tilfældet, er det et så sjældent fænomen at det helt har forbigået denne redaktions opmærksomhed.

Skulle der alligevel optræde bukke med farve så markant anderledes end normen, som er grå om vinteren og nærmest rød om sommeren, vil jeg tro, at jægerne havde navngivet den slags bukke med et mere positivt ladet udtryk.

Spidsbuk eller pidsbuk?
Jeg har ikke taget billedet herover og derfor ved jeg ikke mere om bukken end læseren gør. Men hvad ser du her? Jeg ser en ung, smuk spidsbuk. Men er der mere at sige om billedet end øjet ser? Er det i virkeligheden også en pisbuk? Hvem kan og vil svare? I artiklen her prøver vi at komme nærmere udtrykket pisbuk, der ofte ser ud til at optræde i folkemunde omkring bukke, som allerede er nedlagt. Gerne med udtrykke “bare” foran. Altså “bare en pisbuk” .

 

Ingen af de nævnte bukke-betegnelser herover er negativt ladet. Hvorfor skulle en sjælden buk tildrage sig et nedladende udtryk, selv om man naturligvis kan hævde, at en ældre buk helt uden sprosser – eller ender i opsatsen – ofte betegnes som en morder, da den skulle være særlig aggressiv overfor andre bukke i dens område. Blandt jæger regnes en morderbuk dog som et ultimativt jagttrofæ. Altså noget positivt.

En albinobuk kaldes også for det, som den er, nemlig en albino og en buk uden farvestof i blodet. Vi hæfter ikke skældsord på den slags dyr.

Og uanset hvordan man vender og drejer det, er ordet “pis” et udtryk, som i folkemunde opfattes modsat noget positivt.

Når noget er “noget pis”, er det alt andet end godt.

Når noget smager af pis, er der ingen, der vil spise eller drikke det. Kommer man dertil i livet, at man ligefrem er “pisse-ligeglad”, er man så langt ude, at man er uden for pædagogisk rækkevidde. Man har lukket helt ned for enhver form for kommunikation og er “pisse-ligeglad” med konsekvensen.

Men vil jægerne virkelig hæfte ordet pis på en bestemt type råbuk?

Råvildtet er om noget en vildtart, som er elsket af de danske jægere. At der i folkemunde ligefrem er opstået et udtryk om en bestemt type råbuk, der sender helt andre signaler, virker ganske utænkeligt.

Jeg må derfor stoppe her: Kommer ikke nærmere en forklaring, da jeg aldrig i min tid har oplevet en råbuk, der fortjener udtrykket en pisbuk. Hverken fordi den pisser mere and andre bukke, er pisfarvet eller lugter specielt meget af pis. Ej heller er jeg stødt på en buk, der i sin adfærd er så usmagelig, at det vil være retvisende at betegne den som en pisbuk.

Skal der alligevel slås en krølle på indslaget her, tegner der sig to muligheder.

Enten søger jægerne Dansk Sprognævn om optagelse af ordet pisbuk i den enorme liste over nye og ældre danske udtryk. Men det vil nok kræve en kort beskrivelse, der tilkendegiver, hvad en pisbuk egentlig er for en størrelse.

Alternativt kan vi vælge slet og ret at slette begrebet pisbuk fra vores ordforråd – i det mindst indtil begrebet er tilstrækkelig defineret. Hvad tænker du?

Skulle der blandt vores læsere være nogle, der kan bringe os nærmere begrebet pisbuk, hører vi det meget gerne. Send da beskrivelse eller definering til ms@netnatur.dk 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version