I jagtsæsonen 2012/13 blev der i alt nedlagt 2,369 mio. stykker vildt. Det er en fremgang på 9% i forhold til den foregående sæson

Af Redaktionen

Dette er svarende til omkring 190.000 stykker vildt. Udbyttet af ringduer steg med 69.900 (34%), svarende til det meste af forrige sæsons fald på 90.000 fugle. Udbyttet af den anden jagtbare dueart, tyrkerduen, steg fra 3.000 til 4.800, altså mere end 50%.

Det samlede udbytte af svømmeænder ekskl. gråand steg med knap 50 %, hovedsagelig i kraft af store stigninger i udbyttet af krikænder og pibeænder. Det samlede gåseudbytte steg ligeledes markant (36%), primært på grund af en stor stigning i udbyttet af grågæs.

Der var også en relativt stor fremgang i udbyttet af blisgæs (67%) og sædgæs (90%), men stigningen i sædgåseudbyttet skal ses på baggrund af et forholdsvis lille udbytte i den foregående sæson.

Blandt pattedyrene blev den største stigning registreret for vildkanin (197%), hvor det samlede udbytte igen nåede over 10.000. Det skyldes især fremgang i kaninbestanden på Endelave. Herudover var der relativt store stigninger i udbyttet af kronvildt (22%) og dåvildt (32%).

Som nævnt ovenfor steg det samlede udbytte af svømmeænder, men der var tilbagegang for et par af dykænderne, sortand og havlit. Disse ændringer skal dog ses på baggrund af relativt høje udbytter i den foregående sæson. Der blev i øvrigt kun registreret moderate tilbagegange for et mindre antal arter.

Flere vildtarter på skemaet

Der er gennem de seneste sæsoner kommet flere vildtarter på vildtudbytteskemaet. Således kom mårhund og vildsvin med i henholdsvis 2010/11 og 2011/12 og fra og med 2012/13 skal jægerne også indberette udbytte af muflon, bisamrotte, sumpbæver, vaskebjørn, nilgås, amerikansk skarveand og sort svane, dvs. en række ikke-hjemmehørende arter, hvoraf de fleste betragtes som invasive.

Udbyttetallene for disse arter er i de fleste tilfælde meget små og derfor særligt følsomme for fejlregistrering og korrektion for manglende indberetninger. Nogle af udbyttetallene er så små, at de ville blive nul, hvis de – som praksis har været – blev rundet af til nærmeste hundrede. Det er derfor besluttet at præsentere udbyttetal mindre end 1.000 uden afrunding.

Vildsvin og mårhund

På nær et par undtagelser, der gælder mårhund og vildsvin, er der ikke gjort noget forsøg på at verificere oplysningerne.

Naturstyrelsen, Blåvandshuk har forsøgt at verificere indberetningerne af nedlagte mårhunde i sæsonen 2011/12 ved at sende et spørgeskema til 52 ud af 56 personer, der havde mårhund på deres vildtudbytteindberetning. 58% af de adspurgte svarede, og kun én enkelt indberetning blev meldt tilbage som værende forkert, mens to var usikre. Resten blev bekræftet, så indberetningerne af nedlagte mårhunde må betragtes som troværdige og retvisende, men korrektionen for manglende indberetninger er usikker.

Indberetningerne af nedlagte vildsvin ser derimod ud til at være behæftet med fejl i betydeligt omfang. AU sendte et spørgeskema til 80 jægere, der havde indberettet i alt 431 vildsvin i jagtsæsonen 2011/12. Der kom svar fra 49% af de adspurgte. Èn enkelt fejlregistrering betød, at udbyttet blev reduceret til 198 dyr, som efterfølgende blev reduceret til ca. 155 på grund af andre fejlregistreringer, herunder vildsvin nedlagt i udlandet.

Beregnet på grundlag af de udfyldte spørgeskemaer fordelte det bekræftede udbytte sig på ca. 90 vildsvin fra hegninger (betragtes derfor som husdyr), 45 fra dyrehaver og 20 fra den frie vildtbane.

Samlet må det derfor konkluderes, at Vildtudbyttestatistikken for vildsvin er behæftet med så stor usikkerhed, at den har meget begrænset udsagnskraft med hensyn til mængden og den geografiske fordeling af nedlagte vildsvin i Danmark.

Når der korrigeres for manglende indberetninger, bliver det samlede udbytte af vildsvin 254 i sæsonen 2011/12 og 335 i 2012/13. Heraf vurderes ca. 10% at være nedlagt på den frie vildtbane, men som det fremgår af ovenstående, skal disse tal tages med stort forbehold.

Forskel på mandlige og kvindelige jægere

Blandt de jægere, der indsendte vildtudbytteindberetning, havde 58,2 % nedlagt mindst ét stykke vildt. Der var dog stor forskel på mandlige og kvindelige jægere, idet 59,9 % af mændene fik udbytte med hjem, mens det kun gjaldt for 29,9 % af kvinderne.

Jægere med udbytte nedlagde i gennemsnit 26,7 stykker vildt. Også her var der forskel på mænd og kvinder, idet mændene i gennemsnit nedlagde 26,9 stykker vildt og kvinderne 10,9.

Detaljerede indberetninger vedr. 70.000 stykker vildt

Det har i nogle sæsoner været muligt for de jægere, der indberetter deres vildtudbytteoplysninger via internettet at anføre visse supplerende oplysninger vedrørende det nedlagte vildt, fx køn og aldersgruppe for kron- og dåvildt.

Fra og med sæsonen 2012/13 blev listen af arter, som der kunne indberettes detaljer for, udvidet betydeligt, og det samme gjorde listen med supplerende oplysninger, så den foruden køn og aldersgruppe giver mulighed for at oplyse fx tidspunkt for jagten og vægt på de nedlagte dyr.

Det kan ikke forventes, at jægerne registrerer alle detaljer om alt nedlagt vildt, så det er ikke alle rubrikker, der er åbne for alle vildtarter. Listen omfatter kun pattedyr. For fuglevildtets vedkommende har jægerne fortsat mulighed for at bidrage til AU’s vingeundersøgelser ved at indsende vinger fra en lang række fuglearter og i denne forbindelse oplyse om relevante forhold vedrørende jagt.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version