Politiet stod med en usædvanlig sag, da en 47-årig skovejer måtte sigtes for at hindre udførelse af en schweisshundførers lovlige eftersøgning.

Juristerne fra Midt- og Vestjyllands Politi kom på en sjælden opgave forleden. Det er nemlig ikke hverdagskost, at en skovejer nægter en schweisshundefører på eftersøgning, adgang til sin skov, og dermed forhindrer et stykke arbejde i en god sags tjeneste. Baggrunden for sagen var at en jæger anskød en buk i Krondal i nærheden af Klovborg. Bukken blev ramt men sprang ind i skoven. En schweisshundefører blev tilkaldt, men ejeren af den private skov forbød hund og fører at gå ind i skoven for at forsætte eftersøgningen.

Politiet oplyser ikke hvilken begrundelse skovejeren havde for sit afslag, men konstaterer at det er ulovligt og kan sigte skovejeren for at hindre en offentlig myndighed i at udføre sit arbejde, idet schweisshundeføreren havde legitimeret sig.

Fakta om schweisshunde

I 1974 blev det første register over schweisshunde oprettet med navne på de personer, som stod til rådighed for landets jægere og kunne kaldes ud til eftersøgninger af anskudt vildt på rekvirentens jagtgrund. I 1982 fik schweisshundeførere adgang til at eftersøge nødstedt vildt – herunder at bære og anvende skydevåben – på fremmed terræn uden nødvendigvis at opnå forudgående tilladelse fra pågældende grundejer eller jagtberettigede. Denne ændring blev gennemført, fordi anskudt vildt ofte passerer naboskel.

Ved jagtlovsrevisionen i 1993 blev det obligatorisk at tilkalde en schweisshund ved sikre tegn på anskydning af klovbærende vildt. Denne regel blev yderligere skærpet i 2007s via en ny bekendtgørelse. Der er nu:
Pligt til at rekvirere en hundefører som er optaget i Schweissregistret, såfremt der under jagt på klovbærende vildt er konstateret tegn på træf og dyret ikke er fundet indenfor 6 dagtimer efter påskydning. Tilkaldepligten påhviler alle jagtberettigede der er bekendt med situationen.

Hundeføreren skal orientere politiet før en eftersøgning indledes udenfor rekvirentens jagtgrund. Hundeføreren må udover den registrerede schweisshund og våben, medbringe en ubevæbnet hjælper.

Tilkaldelse af en schweisshund er gratis, dog godtgør rekvirenten hundeførerens kørselsudgifter (statens takster). I tilfælde, hvor en schweisshund efter henvendelse fra Falck eller Politi rekvireres til en eftersøgning af påkørt vildt, betales kørslen af staten.
Vildtet tilfalder altid indehaveren af jagtretten på det areal hvor vildtet forender.

Der er i øjeblikket 175 registrerede i schweissregistret, heraf 121 i Jylland. Du finder dem på hjemmesiden “schweisshunden.dk”.

Står du i felten og har brug for hjælp, sender du blot en SMS til 1220 med beskeden hund efterfulgt af det postnummer du befinder dig i. Du vil herefter modtage en sms med de nærmeste schweisshunde.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version