Af Redaktionen
Der er registrerede revisorer og statsautoriserede revisorer. Bag titlerne ligger forskellige former for godkendte uddannelse. Som kunde forventer man, at titlerne ikke anvendes i flæng.
Men når det gælder trofæopmåling, er det så som så med systematik og titelbeskyttelse. I hvert fald er det ikke nemt at danne sig overblik over, hvem der kalder sig trofæopmåler og hvem der rent faktisk har de autorisationer, der bør ligge bag officiel opmåling af jagttrofæer. Men også kunderne i trofæopmålerens forretning har krav på, at opmåleren rent faktisk har de kvalifikationer, som der skiltes med. Kun dermed sikres punktlighed og ensartet anvendelse af de regler, der er defineret af organisationerne bag opmålingsmetoderne.
I Danmark er de to mest udbredte opmålingssystemer udviklet af hhv. Safari Club International (SCI) og The International Council for Game and Wildlife Conservation (CIC). I begge organisationer er trofæopmåling et element af idegrundlaget, selv om udbredelse af bæredygtigt jagt er det, som de to organisationer i dag er mest kendte for. Ønsker man overblik over godkendte SCI-opmålere er det nemt at orientere sig. På organisationens hjemmeside kan man se, hvem der har bemyndigelse til at opmåle trofæer efter de regler, der er udarbejdet af SCI.
Tillige vil man se, at der er to former for opmålere: Personer der er uddannet til at opmåle trofæer i almindelighed og opmålere der tillige har organisationens uddannelse til også at opmåle top-trofæer til registrering på diverse rekordlister. Disse opmålere er mærket med et m, for Master Measurer. Klik her og se oversigten over DANSKE SCI OPMÅLERE
Når det gælder CIC-opmålere fortaber overblikket sig. På organisationens hjemmeside lykkedes det ikke redaktionen at finde en oversigt, som er identisk med den, man finder hos SCI, selv om stort set alle bukkeopsatser i Danmark stort set opmåles efter reglerne udarbejdet af CIC. Netnatur.dk har derfor rettet henvendelse til CIC’s hovedkontor i Ungarn. Vi vil gerne vide, hvem der i Danmark betragtes som CIC’s såkaldte autoriserede trofæopmålere. CIC sendte spørgsmålet tilbage til formanden for den danske afdeling af CIC, der udover Danmarks Jægerforbund(DJ) tæller cirka 25 enkeltpersoner.
Formanden Ulf Scheibye tog sig straks af spørgsmålet og oplyste, at Danmarks Jægerforbund må betragtes som CIC’s officielle samarbejdspartner, når det gælder opmåling af trofæer i Danmark. Redaktionen har ikke haft held med kontakten til DJ, men ifølge vores oplysninger er mindst to DJ-ansatte autoriserede CIC-opmålere. Midlertidig uddanner CIC personer, som ikke er ansat eller tilknyttet Danmarks Jægerforbunds gruppe af opmålere. Jacob Strunge fra konservatorfirmaet Trophy Art er også autoriseret CIC-opmåler med diplom udstedt af organisationen efter endt kursus og afsluttende eksamen i Østrig.
Andre danske trofæopmålere har, formodes det, tilsvarende været på kvalificerende kursus hos CIC. Det er listen over disse personer, som det i lighed med SCI-oversigten bør være muligt at finde frem til på CIC’s hjemmeside. Men tilsyneladende er overblikket over den danske situation ikke lige ved hånden på CIC’s hovedkontor i Ungarn. I hvert fald har vi ikke fået endelig svar på spørgsmålet rejst d. 22. marts og igen d. 26. marts, hvor vi spørger: Hvem er CIC-autoriseret trofæopmåler i Danmark?
Heller ikke formanden for Nordisk Safari Klub, Jens Kjær Knudsen er i stand til at give svar på, hvem der er CIC godkendt opmåler i Danmark. Han henviser til klubbens tidligere formand, Sten Breith, der med cirka 2.500 opmålinger er den i Danmark, der gennem tiden har opmålt flest trofæer. Men også han er uvidende om hvem, der med CIC i ryggen, kan opmåle trofæer i Danmark.
– Da vi startede med at opmåle trofæer for Nordisk Safari Klub var der ikke krav om, at man skulle deltage på et kursus arrangeret af CIC. Det er et forholdsvis nyt tiltag, som blev indført for 2-3 år siden. I øvrigt et kursus som vi stort set ikke ved noget om, ligesom vi ikke er orienteret om, hvem der har gennemført dette kursus, slutter Sten Breith.