Kattegatcentret vil udstoppe en sæl til digital undervisningsbrug og verdens måske bedste konservator skal løse opgaven, der er mere kompleks og krævende end umiddelbart antaget

Udfordrende udstopning af spættet sæl

Af Netnatur

-Den udstoppede sæl skal hænge lige her. Det siger Søren Forsberg og peger på et sted, hvor sidevæg og bagvæg i Kattegatcentrets undervisningslokale møder hinanden.

Søren Forsberg er skoleleder på det publikumsvenlige akvarium, der har taget navn efter Kattegat. Centreret virker da også som forbundet direkte med det tilstødende hav. Uanset hvor man befinder sig blandt de mange akvarier og naturtro monteringer af fisk til gigantiske hvalhajer, føler man sig tæt på havet.

En 20 år gammel hunsæl kaldet Liv, som har levet sit liv i sælariet ved Grenå, blev aflivet i foråret 2023. Nu skal den udstoppes og anvendes til bl.a. digital undervisning af skolebørn. Her ses en efterkommer af hunsælen, der nåede at blive mor til 10 spættede sæler inden den grundet alderdom måtte aflives.

 

Skolelederen fortæller, at den udstoppede sæl skal bruges til undervisning af børn, der besøger centreret for at blive klogere på sæler og det marine univers, som de store pattedyr lever i.

Stedets teknologi gør det dog også muligt at tilbyde fjernundervisning og også på det område skal sælen spille en afgørende rolle.

-Ideen med undervisningssælen er, at børnene skal komme lidt tættere på sælerne. Derigennem kan de lære at holde af dem og passe på dem. Det er vores formål, siger lederen af skoletjenesten.

 

I lighed med sælerne i Kattegat Centreret er lederen af stedets skoletjeneste Søren Forsberg også en slags undervandsjæger, da han men harpun og snorkel jager fisk, når han ikke arbejder med undervisning og formidling …

 

Ikke nogen nem opgave

-Det er ikke nogen helt nem opgave, som vi har bedt konservatorfirmaet First Class Trophy om at levere. Vi har faktisk rigtige mange krav til opgaven, forklarer Søren Forsberg.

Han underbygger det med, at den udstoppede sæl skal tjene forskellige formå på en og samme tid. Opgaven er ikke ”bare” at udstoppe en sæl og få den til at se naturlig ud.

-Børnene, der kommer på undervisningscentret, skal få en forståelse af hvad sæler er for nogle dyr: Hvor prægtige væsner de er.

-Vi har mange krav til hvordan sælen skal se ud og hvordan den skal præsentere sig. Desuden skal sælen indgå i skoletjenestens teknolog. Der skal den fungere som undervisernes forlængede arm.

Han forklarer, at det via monterede kameraer i undervisningsauditoriet skal være muligt at zoome ind på sælen i forbindelse med undervisningen. Desuden skal sælen skal have front mod eleverne, oplyser Søren Forsberg …

-Det er vigtigt, at sælen udstoppes som om den jager fisk. Måske skal den monteres med åben mund, så børnene kan fornemme, hvor store tænder den har og hvordan den er tilpasset livet til at fange lynhurtige fisk.

Direktør fra det danske konservatorfirma First Class Trophy hedder Carsten Skakkebæk og han er kaldt ind for at løse den ret unikke opgave formuleret af Kattegatcentreret. Med sig har han firmaets kreative direktør, den højt præmierede canadiske konservator Ken Walker, der er flere gange verdensmester i udstopning af vilde dyr.

Carsten Skakkebæk fra First Class Trophy mener, at konservatorbranchen kan komme til at spille en endnu større rolle i naturformidlingen end tilfældet allerede er. Ikke mindst når det drejer sig om oplysning om truede dyr, som man ikke længere kan opleve i naturen. Her kan dyr fra f.eks. zoologiske haver gøre gavn i undervisningsmæssig sammenhæng længe efter de er døde af f.eks. alderdom.

 

Skakkebæk grundlagde First Class Trophy for 15 år siden. Den gang som nu er fokus især rettet mod naturtro monteringer af jægernes jagttrofæer. Men firmaet, der i dag er Europas største konservatorvirksomhed, arbejder også sammen med museer og andre offentlige institutioner.

Fleksibel løsning

Det lille team samlet i undervisningslokalet kommer ret hurtig frem til, at den oprindelige idé med sælen holder vand. Hvordan den helt præcis skal monteres, så den passer ind i lokalets opsatte video-funktion, finder de også en løsning på.

Ken Walker foreslår, at sælen monteres til loftet via fire, næppe synlige punkter. Tynde stålvejre kan dermed gøre det muligt, at justere sælen til den helt rigtige position. Dermed kan underviseren via kameraerne rette fokus på alle de dele af sælen, der skal vises på lokalets storskærm – eller hos de børn, der følger en online undervisning.

Alt fra sælens negle, tænder og stærke knurhår skal være så naturligt gengivet, at det virker helt naturligt – selv zoomet ind på en meget stor storskærm.

Ken Walker, medejer af First Class Trophy, har vundet verdensmesterskabet for konservatorer ikke mindre end fire gange. Vinder han endnu en titel vil han være den første nogensinde, der kan bryste sig af hele fem VM-titler.

 

Det er hensigten, at væggene i lokalet ska folieres. Måske som havet under overfladen! Dermed virker det som om at børnene træder ind i sælens rette element. Men det er endnu usikkert. Måske vælges der andre motiver til bagvæggen.

Den canadiske konservator fik efter besøg i det lokale, hvor den aflivede sæl Liv skal monteres, mulighed for at studere centrets sælarie.

Under den puplikumsvenlige fodring af sælerne, kom han helt tæt på nogle af Danmarks største rovdyr. Dermed fik han indblik i de mange anatomiske detaljer, der skal gå igen ved den sæl, der senere skal indgå i stedets undervisnings setup.

 

“Kattegatscentrerets tilknyttede biolog med en efterkommer af sælen Liv, der nåede at bidrage betragteligt til det internationale avlsprogram for spættede sæler med hele ti unger. Biologen håndterer på mange måder sælerne i centreret,  som som var de hunde og sælen på billedet her lystrer navnet Felix …”
Ken Walker studerer sammen med Kattegat Centrerets ansatte biolog sælerne i deres rette element. Det lille studie skal sikre, at den bestilte  undervisningssæl bliver udstoppet så naturtro som overhovedet muligt.Den udstoppede sæl skal tjene mange formål. Dels skal monteringen simulere en sæl på jagt – en der ligesom smyger sig afsted langs væggene i undervisningslokalerne på Kattegatcentret. Dertil skal den monteres så underviserne kan koble den sammen med skoletjenesten teknologi og gøre undervisningen mere levende for de børn, der besøger centret for at blive klogere på sæler og det miljø de lever i.

 

Efter denne intro var det lille team fra First Class Trophy klædt på til opgaven. De vidste nu præcist hvad der venter dem, når skindet fra den døde sæl livagtiggøres.

Firmaet er ikke ukendt med kunder, der efterspørger mere krævende monteringsopgaver. Kattegatcentreret er i den forbindelse ingen undtagelse. Personalet i Kattegatcentreret ved nøjagtig, hvordan en sæl skal se ud og derfor ved de også nøjagtig, hvad de forventer, når de om nogle måneder modtager den udstoppede sæl til undervisningslokalet.

Alle dele af den udstoppede sæl skal kunne vises livagtigt og naturtro på en storskærm, hvor selv næppe synlige detaljer bliver eksponeret og tydeliggjort, når underviseren stiller skarp på konservatorerens alle mindste aftryk.

 

I Kattegatcentreret kan man opleve både spættet sæl og den noget større gråsæl.  Hvor en voksen spættet sæl typisk vejer 80-125 kg, med en kropslængde på 1.5-2.0 meter, kan en gråsæl veje op til 300 kilo. I Danmark er sælbestanden set opgjort til 14.000 spættede sæler og 1.600 gråsæler. 

 

– I Kattegatcentret ved Grenaa kan man opleve mere end 200 arter havdyr – heriblandt hajer, pingviner, sæler og fisk, der lever i Kattegat. I centreret kan også ses tropiske fisk og hajer. Det oplyser leder af skoletjenesten Søren Forsberg, der her ses foran hvalhaj med Kattegat i baggrunden.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version