Banen er kridtet op og debatten om udsætning af vildt er for længst skudt i gang. Men først i 2017 skal det såkaldte udsætningsforlig revideres, hvilket betyder tid til faglig proces …

Af Michael Sand

Den folkelig accept af jagt virker meget positiv. Men hos Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Dansk Ornitologisk Forening (DOF) er stemningen mere blandet, selv om begge foreninger hævder, at de ikke er modstandere af jagt.

DN forholder sig bl.a. kritisk til fasanen, som anses som en ikke hjemmehørende art, som derfor ikke længere skal udsættes i den danske natur.

LÆS OGSÅ: DN i kamp mod udsætning af dræberkokke

Synspunktet deles af DOF, som i revideret jagtoplæg tillige argumenterer for, at der bør indføres stop for udsætning af agerhøne og gråand.

LÆS OGSÅ: Jagt og vildtforvaltning

Det er ikke i sig selv opsigtsvækkende, at de to foreninger er modstandere af udsætning af vildt til jagt. Selv blandt jægere deles vandene. Dansk Land- og Strandjagt har slet ikke kommerciel jagt på udsatte fugle med i sin formulerede jagtpolitik. Foreningen er ikke modstandere af udsætningsjagt, men vil omvendt ikke kæmpe for den mere kommercielle jagt på udsatte fugle.

LÆS OGSÅ: DLS – ikke vores opgave at forsvare jagt på skydefugle

Der er mange andre ting end jagt på udsat vildt, der er i spil, hvis f.eks. DOF får magt, som de har agt. Forbud mod jagt på dobbeltbekkasiner, motorbåds- og skumringsjagt for blot at nævne et par stykker.

Alligevel er det udsætningsjagten, der tiltrækker sig den største medie-opmærksomhed.

I jægerkredse har det med rette eller urette ofte heddet sig, at andre jagtformer har betalt prisen, når der skulle forhandles jagt med de øvrige grønne organisationer. Derfor hviler øjnene især på udsætningsdebatten, da det frygtes, at debatten griber om sig og indirekte siver ind i de beslutninger, der skal træffes vedr. andre varme emner, som f.eks. skumringsjagt, jagt på hjortevildt i brunst og jagt på fiskeriterritoriet etc.

Danmarks Jægerforbund var da også usædvanlig hurtige på tastaturet allerede få dage efter, at DOF offentliggjorde sit nye oplæg vedr. jagt i almindelighed og jagt på udsat vildt i særdeleshed.

LÆS OGSÅ: Vi sætter naturen til debat

Dermed har både Dansk Land- og Strandjagt, Lands Jagtforeningen og Danmarks Jægerforbund kommenteret på de skarpe udmeldinger, der i de seneste uger er udgået fra DN og DOF.

Udmeldingerne fra de to grønne organisationer har startet en debat og for en gang skyld er der mulighed for at vende de fleste sten i problematikken inden organisationerne mødes i Vildtforvaltningsrådet og forhandler en aftale på plads.

Det, at der er god tid til debat, er i sig selv opsigtsvækkende. Ikke mindst set i lyset af de overraskende anbefalinger, der udgik fra Vildtforvaltningsrådet, da de store måger pludselig blev fredet. Her blev den danske jægerstand taget med bukserne nede, da man ikke i tilstrækkelig grad var forberedt på problematikken. Ligeledes dukkede den udvidede jagttid på fasanhøne samt muligheden for regulering af rævehvalpe op som trold af æske. Hvem havde de emner på jægernes ønskeliste, var der mange, der spurgte hinanden om.

Denne gang kan det måske gå anderledes. En tidlig debat kan måske forhindre, at der igen går politik i det faglige råd, der først og fremmest skal vejlede den siddende miljøminister.

For en gang skyld er der i hvert fald tid til debat og uanset om man er tilhænger eller modstander af jagt på udsat vildt, er der rig mulighed for at fremføre sine begrundede synspunkter.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version