Efterforskning af sager om tyveri af våben fra danske hjem viser, at våbenskabene ikke altid har været boltet og at nøglerne har været lette at finde. Denne problematik skal kampagne rette op
Af Det Kriminalpræventive Råd (DKR)
Er våbenskabet boltet til gulvet? Er nøglen gemt et sikkert sted? Hvor ligger ammunitionen? En ny kampagne sætter fokus på korrekt opbevaring af våben i private hjem.
Rigspolitiet sætter sammen med Det Kriminalpræventive Råd, Danmarks Jægerforbund, Dansk Skytteunion, DGI Skydning og Danmarks Våbenhandlerforening fokus på sikker opbevaring af våben i hjemmet.
Kampagnen skal sikre, at jægere og sportsskytter bliver oplyst om, hvordan de opbevarer og transporterer deres våben sikkert og lovligt.
KLIK og læs også artik, der viser hvor mange våben, der opbevares i danske hjem
Våbenskabet skal være boltet fast
Ifølge vicepolitiinspektør i Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter, Henrik Framvig, er Danmark rigtig godt med, når det gælder våbensikkerhed. Dog viser det sig, når man kigger nærmere på sagerne om stjålne våben fra privathjem, at våbnene i mange tilfælde var opbevaret forkert. Enten fordi våbenskabene ikke har været boltet korrekt fast, eller fordi nøglerne var for lette at finde. Det viser ifølge vicepolitiinspektøren, at der er behov for kampagnen.
”I Danmark har vi en meget striks våbenlov, som skal sikre, at våben ikke havner i de forkerte hænder. Langt de fleste våbenejere har heldigvis styr på reglerne. Nu skal vi bare have de sidste med. Derfor sætter vi nu ind med denne kampagne.”
Det siger Henrik Framvig, der videre fortæller, at det er våbenejerne selv – hvad enten der er tale om jægere eller sportsskytter – som har ansvaret for, at deres våben er registreret og forsvarligt opbevaret.
”Det er meget vigtigt, at våbenejere tager reglerne alvorligt. Både fordi overtrædelser kan medføre bøde eller fængselsstraf, men også fordi vi gerne skulle kunne beholde den gode jagt- og skyttekultur, vi har i Danmark, uden at det går ud over vores alles sikkerhed,” siger han.
Pas på nøglerne til våbenskabet
Det Kriminalpræventive Råd, som er med i samarbejdet om kampagnen, fremhæver, at de fleste tyverier kan undgås forholdsvis let.
”Det er både ærgerligt for våbenejeren og skidt for alles sikkerhed, når en tyv finder nøglen til våbenskabet eller løber med hele skabet, fordi det ikke er boltet fast. Og det sker faktisk ind imellem. Der skal så lidt til at sikre sine våben, og det vil vi gerne vise med kampagnen”,
siger analytiker i Det Kriminalpræventive Råd Jon Lund Elbek.
Hos Danmarks Jægerforbund støtter man kampagnen.
”Vi hilser kampagnen velkommen og håber, at den kan være med til at sikre, at sikkerheden omkring våbenopbevaring i Danmark forbliver høj. Samfundet giver på den ene side jægerne lov til at opbevare våben i eget hjem, det forpligter på den anden side jægerne til at leve op til kravene om opbevaring af våben,” siger Danmarks Jægerforbunds formand, Claus Lind Christensen.