Det forestående folketingsvalg, hvor regeringsmagten kan skifte, kan i følge dele af Vildtforvaltningsrådet (VFR) gøre det muligt at få indført det afviste arealkrav
Af Redaktionen
De fleste partier i Folketinget har en klar holdning til natur, klima og miljø og et enkelt parti har sågar udpeget en ordfører for det jagtpolitiske område, da omkring 230.000 jagttegnsberettigede også har demokratiske rettigheder i forhold til den livsstil, som de har valgt.
Ikke alt i et valg til folkestyret handler om økonomi, velfærd og reformer. Retten til at gå på jagt anses også som en væsentlig del af et demokrati, hvis man er jæger.
Konsekvensen af den den mere aktive partipolitiske jagtkurs, repræsenteret via udpegning af en ordfører for området, har der allerede været flere eksempler på over de seneste par år.
Vildtforvaltningsrådet, der er nedsat for at rådføre ministeren i spørgsmål om jagt, er nemlig ikke længere at betragte som en mere eller mindre selvbestemmende myndighed i demokratiet.
Det er tydeliggjort, at rådet er et rådgivende udvalg, som ministeren kan lytte til – og rette sig efter, hvis indstillingen bygger på skudsikre faglige argumenter – og i øvrigt stemmer nogenlunde overenes med den politik, som ministeren er sat i spidsen for at føre ud i livet.
Jagt- og naturpolitik har for alvor bidt sig fast i Christiansborg og det er der kommet flere afgørende beslutninger ud af.
Der er indført falkejagt i Danmark og jagt skal fortsat – trods rådets ønske om det modsatte – styres via nationale og regionale jagttider, da rådets forslag om arealbegrænsning af jægerne ikke faldt i god jord hos landets nuværende regering.
Efter valget
Men hvordan bliver det efter et valg – og efter et eventuelt rødt flertal?
Vil fremtidens minister på området for jagt og natur skrue tiden tilbage og tildele Vildtforvaltningsrådet regeringsmagten over de områder, der falder ind under jagt- og vildtforvaltningen?
Ja det spørgsmål er allerede nu til debat. Dele af Vildforvaltningsrådet – repræsenteret i det råd (NHVG) som Vildforvaltningsrådet selv har nedsat for hjortevildtforvaltning – vil nemlig forsøge sig endnu engang med det afviste arealkrav.
Dette kan man læse i oplæg til Danmarks Jægerforbunds næste møde i hovedbestyrelsen.
Dermed ser det ud til, at rådet spekulerer åbenlyst i, at den skelsættende rådgivning om arealkrav vil passe bedre til en rød og socialdemokratisk ledet regering end den har vist sig at passe i forhold til en blå og borgelig ledet regering.
Dette lægges der heller ikke skjul på, da der i samme oplæg til næste møde i Danmarks Jægerforbunds hovedbestyrelse skrives følgende:
”Via dialogen på mødet konstateredes det, at de øvrige parter i NHVG arbejder på et fælles aftalepapir i relation til hjortevildtforvaltningen, som de vil søge flertal for i VFR og politisk.”
Som det fremgår er også Danmarks Jægerforbund repræsenteret i DNHG og citatet fortsætter og der skrives følgende:
”Det forestående folketingsvalg, hvor regeringsmagten kan skifte, skal tages med ind i dette forhold. Det væsentlige redskab, som de øvrige parter i NHVG ønsker at sætte i spil er fortsat arealkravet, som kan have forskellige former.”
Citatet har allerede rejst debat blandt jægere, der har samlet sig i Facebookgruppen ”Hjortevildtforvaltning i Danmark”, for netop at debattere emner som forvaltning og jagtpolitik.
Her giver gruppens stifter udtryk for følgende:
– VFR er IKKE rådgivende organer, men derimod kliker af interessenter, der helt åbenlyst spekulerer i politiske agendaer og hvilke politiske opinioner, de kan drage fordel af.
Skal jægerne have stemmeret
Hvor meget jagt- og naturpolitikken kommer til at fylde i de mange debatter, der kommer til at præge de næste valgmåneder, må tiden vise.
Men kun i perioden efter et valg vil vi blive klogere på, om jægerne skal have en stemme i demokratiet – eller om vi vender tilbage til et suverænt vildtforvaltningsråd, der er domineret af organisationspolitik, som er mere eller mindre upåvirket af de demokratiske processer, der danner grundlag for de fleste andre beslutninger, der træffes i et moderne og åbent demokrati.
Valget er endnu ikke udskrevet, men også i jægerkredse er debatten allerede skudt i gang.