WWF Verdensnaturfonden kræver, at auktionshusene alders-tester elfenben før salg

Du kan ikke være sikker på, at elfenben købt hos et auktionsfirma er lovligt. Senest har auktions-online-firmaet Lauritz.com i al hast – på WWF’s anledning – droppet salg af et flygel med elfenbensklaviatur, fordi salget ikke var lovligt.

Derfor kræver WWF Verdensnaturfonden nu, at auktionshuse tester elfenbens-produkter før salg – eller fremlægger et såkaldt CITES-certifikat på at varen er lovlig at sælge.

I dag er det efter konventionen om handel med truede dyr og planter, CITES-konventionen, kun lovligt at sælge elfenben, hvis det er fra før 1947. I nyere tid er krybskytteriet i verden nemlig eksploderet. 20.000-30.000 afrikanske elefanter bliver dræbt af krybskytter hvert eneste år. Derfor er salget af elfenbens-varer af stor betydning for de truede dyrs overlevelse.

– Det er ikke rimeligt, at borgere risikerer at blive kriminelle, fordi elfenbenet ikke er antikt. Vi skylder elefanterne – og forbrugerne – sikkerhed for, at de påståede antikke elfenbensprodukter rent faktisk er fra før 1947. Derfor kræver vi, at auktionshusene tester alle deres elfenbensprodukter før salg – eller kan bevise at salget er lovligt i form af et CITES-certifikat, siger WWF Verdensnaturfondens generalsekretær Bo Øksnebjerg.

I England blev det for nyligt afsløret, at en wildlife-kriminelle solgte elfenbensprodukter som antikke selv om de var af nyere dato. Derfor var det slet ikke lovligt at sælge de pågældende elfenbensprodukter.

– Vi har netop fremlagt en wildlifecrime-pakke, hvor vi kræver, at politikerne gør alders-test af elfenbensprodukter til en del af dansk lovgivning. Jeg opfordrer auktionshusene til at gå i gang med det samme og alders-teste alle elfenbens-produkter før salg. Det kan kun være i auktionshusenes egen interesse at få ryddet op i fusk og usikkerhed, understreger Bo Øksnebjerg.

Omfanget af salg af påståede antikke elfenbensprodukter hos danske auktionshuse er overraskende stort.

Bruun Rasmussen har denne uge ni elfenbensprodukter til salg, mens Lauritz.com har 15 elfenbensprodukter til salg.

Lauritz.com udbød – indtil i går – blandt andet et Andreas Christensen ’Tulex’-flygel i teak og med elfenbensklaviatur. Lauritz.com oplyser i salgsmaterialet, at flyglet, der er vurderet til 30.000 kroner, er fremstillet i 1955. Altså otte år senere end 1947-antik-grænsen. Der foreligger heller ikke et CITES-certifikat.

WWF Verdensnaturfonden tog derfor straks kontakt med Lauritz.com og gjorde opmærksom på det ulovlige salg af flyglet. Sent på eftermiddagen indrømmede auktionshuset, at der var sket en meget beklagelig ’procedurefejl’ og annullerede omgående salget af flyglet.

– Det seneste eksempel fra Lauritz.com viser, at der er stor risiko for svindel, fordi auktionsfirmaerne ikke har styr på deres elfenbensprodukter. Auktionshusene begår alt for mange fejl og forbrugerne er på herrens mark. Auktionsfirmaernes sjuskeri risikerer at slå elefanter ihjel. Med alders-test af elfenbensprodukter får borgerne sikkerhed for, at deres elfenbensprodukter er antikke – og dermed lovlige, siger WWF-generalsekretær Bo Øksnebjerg.

Se 100 updates på Netnatur.dk om emnet KRYBSKYTTERI

[su_custom_gallery source=”category: 1576″ limit=”100″ link=”post” target=”blank” width=”210″ height=”160″ title=”always”]

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version