Omkring 80 til 90% af det vildt, der nedlægges med riffel i Danmark, er råvildt, ræv eller mindre. Så det kan virke forbløffende, at de tre mest populære kalibre .30-06, .308 og 6,5×55, er væsentligt kraftigere end nødvendigt

Af Ib Nordentoft Andersen (arkiv)

Efter Winchester i 1952 havde iklædt den militære 7,62×51 NATO civilt tøj under navnet .308Win, var det logisk, at hjemmeladere hurtigt begyndte at eksperimentere med hylsteret og andre størrelse kugler, både i op- og nedadgående retning.

Efter denne inspiration og en del eksperimenter på fabrikken, under betegnelsen 6 mm Winchester, kom den allerede i 1955 på markedet med det mere typiske amerikanske navn .243 Winchester. Og den er sandsynligvis bedste allround patron til den danske råvildt/ræve jægere var født.

En fladtskydende kaliber

Patronens fordele er mangfoldige; rimelig fladtskydende med omtrent samme anslagsenergi på 200 meter som .222 og .223 har ved mundingen, kort patronlængde egnet til korte låsestole og en rekyl der 40% mindre end 6,5×55’eren. Den lavere rekyl og det ofte lettere våben gør .243’eren velegnet til nybegyndere og kvindelige jægere uden den store muskelstyrke.

Samtidig er den også værdsat af jægere især i det Skotske Højland, hvor akavede skudafgivelser i liggende stilling og ofte i opadgående retning, øger risikoen for et ubehageligt møde mellem kikkert og øjenbryn.

“En anden fordel .243’eren har i forhold til .222 og .223, er en væsentlig mindre følsomhed overfor sidevind, da den ballistiske koefficient er bedre.”

Hvad angår den fladtskydende evne, er den med en 6,5 grams Oryx kugle en anelse bedre end .223’eren med dens lettere 3,6 grams Oryx og betydelig mere fladtskydende end .222’eren med samme 3,6 grams Oryx. Desuden har .243’eren dobbelt eller højere energi ude på 200 meter end de to mindre.

.243’eren er derfor speciel ved at være én af de få kalibre, der er egnet både som varmint (skadedyr) såvel som bukkekaliber.

.243 – Velegnet til ræv

Patronen er særdeles velegnet til rævejagt. Med en typisk, voldsomt ekspanderende kugle som Winchesters 3,6 grams Ballistic Silvertip indskudt på 100 meter, er den kun faldet med 36 mm, når den når ud på 200 meter.

Sammenligner man det med en Norma 3,6 gram Oryx affyret fra en .223Rem, er det hele 87 mm bedre, da .223’eren er faldet 123 mm på samme distance og den tilsvarende kugle i .222Rem klarer sig endnu ringere, med et fald på 131 mm.

Ved en indskydning på 200 meter vil en 3,6 grams BST holde sig inden for ca. 40 mm overslag eller fald hele vejen ud til 250 meter. Ønsker man at anvende bælgen, ville en fuldkappet kugle som Lapua’s 5,8  gram FMJ være et bedre valg. Den giver dog et 76 mm større fald på 200 meter og risikoen for opspringere stiger.

Skulle man være på råvildtjagt vil en 6,5 grams Oryx eller Lapua SP holde sig inden for plus/minus 40 mm helt ud til omkring 175 meter og Winchesters 5,2 gram Pointed Soft Point gør det endnu bedre, så man kan roligt holde direkte på Mikkel hele vejen.

.243 og råvildt

Når det kommer til den typiske danske rådvildtjagt, bliver det nok svært at finde en mere velegnet patron end .243Win. Uanset om der anvendes en let eller tung kugle, er den fladtskydende med masser af energi til at opfylde lovens krav om 800 Joules på 100 meter.

Samtidig er rekylen så lav, at den ikke burde kunne genere selv den mest rekyl-sky jæger.

Til den lange udmattende pürsch gennem grøfter, hegn og anden spændende natur er den også ideel, da den findes i behagelige letvægts rifler på mellem 2,5 og 3 kilo uden sigtekikkert. Så også her tilgodeser den jægere uden den store fysiske styrke. Altså et godt valg for spinkle kvindelige jægere og gråhårede herrer over pensionsalderen.

For at sikre gennemskud bør der ikke anvendes kugler af varmint typen, da de vil ekspandere for voldsomt og den bedste vægt vil være fra omkring 5,2 gram op til 6,5 gram.

Et godt valg kunne være Winchesters 6,5 gram Power-Point, Norma Oryx eller Remingtons 5,8 gram Scirocco. Blaser CDP på 6,5 gram kunne også være en mulighed.

Kron- og dåvildt, elg samt vildsvin

Patronen er ikke tilladt til disse vildtarter i Danmark og det øvrige Scandinavien.

Safari og jagtrejser med .243

.243’eren må anvendes til små arter i visse dele af det sydlige Afrika og til større antiloper i en mindre del af Sydafrika.

Den er dog forbudt i Namibia.

I Skotland er den tilladt til kronvildt med kugler på minimum 100 grain, 6,5 gram, og dens lette rekyl kommer her rigtigt til sin ret.

Muligheden for at anvende den i lette rifler, kan være en stor fordel, hvis man skal færdes meget til fods i højlandet.

Legalitet

I Danmark er .243 kun tilladt til råvildt og mindre.

Fordele og ulemper

På grund af lav rekyl og vægt på geværet er patronen velegnet til nybegyndere og jægere med nedsat legemesstyrke.

Hvis man ikke skal jage kronvildt og lignende, er den nærmest ideel til danske forhold både til råvildt, ræv m.m.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version