Fra midten af 50’erne blev den veletablerede 6,5×55 patron kraftigt truet af en fremstormende Yankee. Bortset fra en kort gæsteoptræden under 1. Verdenskrig var patronen indtil 2. Verdenskrig næsten ukendt i Europa
Af Ib Nordentoft Andersen (arkiv)
.30-06 Springfield (7.62×63 mm)
De amerikanske styrker fik lidt af en overraskelse ved mødet med Spaniens Mausergeværer under kampene på Cuba i 1898. Riflen, med dens nyintroducerede 7×57 patron, var deres licensproducerede dansk/norske Krag-Jørgensen langt overlegen og man gik hurtigt i gang med at kopiere den.
Resultatet forelå fem år senere under navnet Springfield M1903 og var faktisk en så god efterligning, at den amerikanske stat måtte betale licensafgift til de tyske Mauserbrødre!
Samtidig med riflen udviklede de en helt ny patron i kaliber .30 (7,62 mm) under betegnelsen .30-03, der dog allerede efter tre år blev lettere modificeret.
Dermed var én af de mest populære patroner nogensinde født.
Kaliber og introduktionsår
Den senere så berømte patronbetegnelser opstod simpelthen ved at kombinere kaliber og introduktions år og navnet alle jægere kender, var skabt.
Lige siden har .30-06, med tilføjelse af arsenalnavnet Springfield, gået sin sejrsgang over det meste af verden. Winchester satte civilproduktion af patroner i gang allerede i 1908. I løbet af ganske få år havde Remington, Winchester og Savage også taget den på deres riffelprogram.
En af .30-06’erens oprindelige konstruktionsdetaljer er hylsterets overraskende store volumenkapacitet. Dette skulle vise sig at være en stor fordel i patronens senere liv som jagtpatron og give den en meget stor fleksibilitet.
“Den store volumen har senere muliggjort en spændvidde i kuglevægte helt nede fra 3 gram og op til godt og vel 14 gram …”
Det 63 mm lange hylster kan indeholde betydeligt mere krudt sammenlignet med de nærmeste to konkurrenter; nemlig tyskernes 8 mm Mauser og de engelske allieredes .303’er.
Den store volumen har senere muliggjort en spændvidde i kuglevægte helt nede fra 3 gram og op til godt og vel 14 gram i fabriksammunition. Ved hjemmeladning er det endda muligt at nå endnu højere.
Stor bredde
De brede vægtmuligheder i kugler har gjort .30-06’eren meget fleksibel og det er da også muligt at finde en fabriksladet patron til et utal af formål, fra de mindste varmints til de største hjorte. Samtidig er cal .30 (7,62 mm) den kaliber de forskellige projektil-fabrikanter fremstiller flest forskellige kugler til. Og disse kugler anvendes da også i adskillige forskellige patroner spændende fra .30-30 til .300 Weatherby Magnum.
Ræv
Blandt de danske jægere betragtes .30-06 normalt ikke som værende den bedste patron til ræv, da den “jo ikke er fladtskydende”, men det er nu ikke helt sandt.
Ved indskydning på 100 meter har en .30-06 kugle på 9,7 gram, med den rette BC, en bedre ballistik, selv helt ude på 150 meter, end de fleste .222Rem, .243Win og 6,5×55’ere.
Hvis bælgen skal bruges vil en fuldkappet overskudspatron eller endnu bedre en homogen kugle som Impala nok være det bedste valg. Men ellers er alle de normale kugletyper gode, da kaliberen leverer et stort overskud af energi.
Om rævens ringe størrelse så retfærdiggør den unægtelig væsentlig større rekyl er et spørgsmål.
Vær dog igen opmærksom på opspringere, da .30-06’erens høje hastighed og kuglevægt øger risikoen. Især med fuldkappet eller homogene kugler.
Men igen; hvis det drejer sig om regulering, vil en billig SP kugle være ideel, da den ved sin kraftige ekspansion eller eventuelle disintegration, sikrer hurtig nedlæggelse med væsentlig mindre risiko for opspringere.
Råvildt
Om .30-06’eren er den ideelle rådyrs patron kan diskuteres, da den typisk har fire gange så meget energi, som lovens mindstekrav på 800 joules / 100 meter.
Dette overskud af kraft virker selvfølgeligt både i byttet og på jægerens skulder, så begge kunne sagtens klare sig med mindre. Men da mange jægere jo kun anskaffer én riffel, der skal klare hele repertoiret, er et stort overskud af kraft ofte normen, når det drejer sig om ræv og rådyr. Ikke desto mindre behøver dette store kraftoverskud ikke at give problemer med overdreven kødskade, hvis kuglevalget er i orden.
Siden 7,62 kuglerne begyndte at brede sig blandt landets jægere, først i .30-06’eren og senere i .308Winchester, har diskussionen raset; skal man anvende tung eller let kugle?
Når det kommer til de bagudrettede påvirkningerne på jægeren i form af rekyl, kan der næppe herske tvivl. En let kugle generelt vil give mindre rekyl end en tung. Men virkningen i byttet vil, på et så lille dyr som råvildt, ofte være mindre med den tunge kugle, idet kugleekspansionens voldsomhed er direkte relateret til anslagshastigheden, alt andet lige:
Gode valg af kugler ville f.eks. være Norma Oryx, Lapua Mega og RWS Evolution. Disse patroner er ikke nødvendigvis billige og mange jægere vælger da også simple SP kugler ud fra devisen: at et så lille dyr ikke retfærdiggør prisen på de dyre patroner, og disse billige kugler virker da også fint med hurtig nedlæggelse, men ofte med unødvendig stor kødskade.
Kron- og dåvildt
Her begynder .30-06’eren at komme til sin ret og en hel del mere af energien kan blive afgivet i de større dyr. Og med gode kugler er der altid garanteret gennemskud. Derimod vil Soft Point kugler af ringe kvalitet komme til kort, da risikoen for overfladesår med ringe dybdevirkning er alt for stor og gennemskud usandsynligt.
Gode valg kan være de samme som ved rådyr, især Oryx og den nye Nosler AccuBond (ladet af Norma og Winchester) men ved rigtig store hjorte er det bedre at gå et trin op til f.eks. Swift A-Frame eller Nosler Partition. Eksotiske produkter som Rhino og Barnes X kan glimrende anvendes, men de er dyre og bestemt ikke nødvendige.
Elgjagt
Hvis 6,5’eren er lidt på den tynde side til elgen, er .30-06’eren til gengæld fortræffelig og kommer helt til sin ret. Ja faktisk leverer en .30-06 med en Oryx på 11,7 gram lige så meget energi ved mundingen, som en .300Winchester Magnum leverer på 65 meter med samme kugle!
Til elgen går det rimelige kuglevalg fra diverse kugler på 11,7 gram, som Oryx, AccuBond, Mega (12 gram), Swift A-Frame, Nosler Partition og via 13 gram Oryx og Mega op til 14,3 gram Hammerhead fra Sako.
Men her bør man lige erindre sig, at al energiforøgelse i mundingen har en højere pris i skyttens ende. I tilfældet med Oryx, hvor man går fra 11,7 gram til 13 gram er der en energi gevinst ved mundingen på 198 joule svarende til ca. 5%, men en rekylforøgelse til skytten på ca. 7%!
På den anden side giver den højere kuglevægt selvfølgelig en betydelig forøgelse i evnen til at trænge igennem store dyr i form af en højere SD og momentum.
Alt sammen rart at fundere over, når den store 12-ender ligger der og skulderen er øm og blå!
Vildsvin
.30-06 er egnet til vildsvin, men kun med tunge kugler på mindst 11,7 gram og gerne 13 til 14 gram. Dette gælder selvfølgelig først og fremmest stillestående dyr, men under adrenalinpumpende trykjagt kan den godt være lidt på den svage side. Et velplaceret skud kan dog i reglen sagtens klare jobbet.
Safari/jagtrejse
Med de rette kugler er Dirty-old-six brugbar til alt afrikansk vildt med undtagelse af “De fem Store”. Den kommer dog lidt til kort ved skud på de meget lange afstande over 200 meter og er ikke ideel til de større dyr som elan og giraf.
Hvad angår nordamerikansk vildt er den tilstrækkelig til alt undtaget bison og brun bjørn. Det samme gælder for Europa.
Legalitet
Den er legal til alle de fem danske klasser. Kaliberen er dog total forbudt i Frankrig grundet sin fortid som militærpatron.
Fordele og ulemper
Patronen er velegnet til et stort spektrum af dansk, europæisk, amerikansk og afrikansk vildt. Sammenlignet med 6,5’eren har den en noget mere livlig rekyl, men dette er ofte overdrevet blandt jægere, der snakker om “sparker som en hest”.
Kaliberen er faktisk forbløffende let at lære at kontrollere.
Hvis en jæger står og skal anskaffe sig et nyt våben, er det værd at overveje .30-06’eren, da den er legal til alt i Danmark og det meste ude i det fremmede. Samtidig betyder dens store udbredelse, at det er muligt at købe ammunition til rimelige penge over det meste af verdenen.
LÆS OGSÅ: .243 Winchester: 7,62 mm vasket ved for høj temperatur