En bjørns angreb på ung kvinde får fatale konsekvenser for Europas bjørnebestand. Nu skal 500 brunbjørne miste livet

500 bjørne skal aflives

Rumæniens parlament godkendte mandag aflivning af næsten 500 bjørne i år. Beslutningen kommer efter et dødeligt angreb på en 19-årig vandrer. En tragisk hændelse, der har udløst protester. Kritikere hævder, at bestanden af brunbjørne er blevet for stor.

Af Redaktionen

I begyndelsen af juli måned 2024 angreb en bjørn en ung kvinde, der sammen med sin kæreste var på vandring i Rumænien.

Angrebet medførte, at kvinden styrtede ud over en kippe og faldt cirka 100 meter og mistede livet.

Tilkaldte myndigheder fandt senere bjørnen tæt på den dræbte kvinde. Og da bjørnen i følge tilgængelige kilder udviste aggressiv adfærd, blev den skudt.

Hændelsen chokerede Rumænien, der næst efter Rusland, har Europas største bestand af brunbjørne.

Politikere blev hasteindkaldt fra ferie og allerede få dage efter er Rumænien klar med et modsvar, der skal forhindre lignende hændelser i at opstå.

Ikke færre end 500 bjørne skal over den næste tid lade livet.

LÆS også: Teenager dræbt af bjørn

Rumænien er hjemsted for Europas største bestand af brune bjørne uden for Rusland. Ikke mindre end 8.000 Bjørne huser landet ifølge miljøministeriet. I Rumænien har bjørne – i følge tilgængelige og pålidelige informationer – dræbt 26 mennesker og såret 274 andre i de sidste 20 år. Drabet på en ung kvinde i juli 2024 har udløst en hidtil uset modreaktion. 500 brunbjørne skal nu miste livet

 

Forslaget om at øge afskydningen af bjørne blev vedtaget mandag d. 15. april og tillader nedskydning af 481 bjørne i 2024. Det er mere end dobbelt så mange som sidste års total på i alt 220 nedlagte bjørne.

Beslutning om nedskydning af 500 bjørne møder kritik

“Den nye ved beslutning løser absolut ingenting,” har World Wildlife Fund-biolog Calin Ardelean udtalt.

Herfra argumenteres der for, at fokus i stedet bør flyttes mod forebyggelse og bedre håndtering af såkaldte “problem-bjørne”.

Ifølge WWF Rumænien vil nedskydninger derfor ikke løse problemet med angreb på mennesker, medmindre der iværksættes foranstaltninger, der kan holde bjørne på afstand af mennesker – herunder bedre affaldshåndtering og bedre forebyggelse mod at folk fodrer bjørnene.

I 2023 blev der i følge myndighederne i Rumænien registreret omkring 7.500 alarmopkald for at signalere bjørneobservationer. Det er mere end det dobbelte af året før – ifølge data præsenteret i sidste uge af rumænske myndigheder.

Rumænien er ikke det eneste land, der har oplevet bjørneangreb med fatal udfald i de seneste måneder. Tidligere i år døde en kvinde i Slovakiet, efter at være blevet jaget af en brunbjørn gennem skov og bjergrigt terræn.

LÆS også:

Bjørneangreb truer bevaringsindsats

Med forbehold vises her lidt ældre oversigt over Europas bjørnebestand. Bemærk at Rumæniens bestand i dag estimeres til 8.000 bjørne. Andre lande kan have oplevet forandringer i både negativ eller positiv retning.

 

Land Antal bjørne
Norge 150
Sverige 2800
Finland 2000
Estland 700
Letland 1000
Litauen 400
Polen 150
Tyskland 0
Frankrig 20
Spanien 300
Italien 50
Slovenien 500
Kroatien 1000
Rumænien 6000
Bulgarien 1000
Grækenland 450

 

 

 

 

KLIK OG LÆS MERE

KLIK og gå til det undermagasin, som du ønsker.
Undermagasinerne på netnatur.dk samler og organiserer nyheder og aktuelt indhold

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version