Har du været på jagt i Tyskland, så har du helt sikkert også stiftet bekendtskab med den østrigske og tyske jagthund bracke
Af Peter Thisted
Brandlbracke eller ruhårbracke (steirisk) er en sporhund, som er let at arbejde med. Det er en race med en meget stor passion for jagt, en karakteristisk spor-vilje og samtidigt også en dejlig familiehund.
Racen er oprindeligt udviklet til ræve- og harejagt, men i dag anvendes den hyppigt til drivjagter, hvor der også forekommer vildsvin. En Bracke går ikke lydløst gennem et drev – den er kendt for at lave masser af “musik i skoven”.
Bracken’s historie
Allerede omkring 1.200 f.Kr., blev den første egyptiske bracken blev bragt til Europa. Hunden kom til de germanske stammer via romerne, men frem for alt var det kelterne, der intensivt beskæftiger sig med avlen. Alle brackentyperne nedstammer fra denne keltiske race.
I takt med både folkevandringer og korstogerne blev den spredt over hele Europa.
Bracke findes også i tyske varianter. Disse er dog lidt mindre end de østriske.
Jagtbrug af begge racer
En bracke er skabt til at være udholdende under jagt i bjergene. Det er også en hund, som går langt under drevet, hvilket nok også er årsagen til, at den ikke er særligt udbredt i Danmark.
Behov
En bracke kan godt kan tilpasse sig livet i en aktiv familie, hvis familien ellers er indstillet på at tilfredsstille hundens store behov for at bruge næsen. En bracke sætter stor pris på selskab og tæt menneskelig kontakt.
Racen er ikke egnede som udelukkende selskabshunde, da de behøver meget fysisk motion og beskæftigelse med opgaver, som stimulerer dem mentalt. Får de ikke det, så skal de nok selv finde ud af at klare den sag!
Bracken går efter stort set alt i et drev, og dens meget fintudviklede næse gør, at den er en sand mester i at følge spor – både før og efter skuddet.
Typer
Hårlaget er forskelligt for de tre varianter. Brandlbracken er glathåret, den steiriske bracke er ruhåret, og tirolerbracken er såkaldt stockhåret.
Alle tre pelstyper har underuld og beskytter rigtig godt mod vejret i det barske bjergklima. De fælder en del i overgangsperioderne, men kræver ellers kun ubetydelig pleje.
Her ses en ruhåret variant – en fantastisk smuk hund.