Myg og bukkejagt er ofte to sider af samme sag. Men hvad gør man, hvis plagen bliver for stor og mængden af de blodtørstige bæster bliver for voldsom?

Bukkejagt og myg

Af Peter Thisted

Klask! Myg kan på én gang være både en prøvelse og en hård plage, når man lister sig ud på bukkejagt om aftenen eller i de tidligste morgentimer.

Men er der overhovedet noget at stille op ud over en ren mekanisk bekæmpelse = en fluesmækker?

Der er en del myter og folketro om myggestik, som straks kan aflives. Der er for eksempel ingen som helst dokumentation for, at det hjælper noget som helst at proppe sig med B-vitaminer eller for den sags skyld en håndfuld rå hvidløg.

Sidstnævne kan dog muligvis have en effekt forstået på den måde, at det lader til, at myg ikke bryder sig om stærke lugte. Men selv om du hjemmefra spiser fire fuldfede hvidløg, så er det dog alligevel yderst tvivlsomt, om du undgår nærkontakten med myggene. Din familie der imod, vil nok lægge lidt afstand til dig …

Der er selvfølgelig den mulighed, at man tager et myggenet over hovedet og ifører sig et par handsker. Ulempen er imidlertid, at man stort set ikke kan se et klap gennem nettet – og laver med så huller til øjnene, så finder myggene altså hurtigt indenfor.

Blodtyper og varme

Undersøgelser har påvist, at myg foretrækker blodtype O frem for A. Faktisk er folk med blodtype O dobbelt så modtagelige for myggestik end eksempelvis folk med blodtype A.

Det er fakta, at mennesker lugter forskelligt og de har også en forskellig varmeudstråling.

Myggene går meget konkret efter varmen fra din krop samt din udånding – og også fugtigheden, specielt hvis du sveder. Så regel nummer ét må være, at man ikke klæder sig så varmt på, at man sveder tran.

Læs også: Hvem foretrækker myggene

Myg og alkohol

Alkohol påvirker dit stofskifte, hvilket øger mængden af den CO2, du udsender fra din krop. Ligesom en graviditet, vil dette tiltrække myggene i flok. Og beklager – myggene elsker, når du har drukket øl.

Tøjets farver

Beklædning, der er neutral kan være med til at holde myggene væk, hvorimod mørkt tøj eller tøj med meget stærke farver, kan være en “myggemagnet”.

Op i tårnet eller stigen

En anden måde at undgå de værste myggesværme på, kan være at søge i højden i en skydestige. Der er ikke så mange myg fem meter over jorden som nede i græshøjde. Ligeledes er der altid flest myg inde mellem træerne, så du kan lette lidt på plagen ved at holde en respektfuld afstand til disse. Men helt undgå dem – det kan du altså ikke.

Din lugt kan du til gengæld gøre noget ved – og der findes snesevis af stifter, lotion og spray på markedet – dog er ikke alle lige veldokumenterede eller virksomme.

På sundhed.dk kan du læse om flere af produkter, der kan kategoriseres inden for bukkejagt og myg.

Tidligere har de foretrukne myggemidler været Jungleoil og MyggA, der indeholder stoffet diethyltoluamid. Miljøstyrelsen har imidlertid forbudt dette stof i Danmark, da producenterne ikke har indsendt ny dokumentation for produkterne.

Ofte kan man opnå større effekt ved at smøre myggemidler uden på tøjet i stedet for på huden

Man kan købe midlerne i for eksempel Sverige, hvor det også stadigvæk er tilladt at anvende dem. Men du må til gengæld ikke tage produktet med tilbage til Danmark for at bruge det – det betragtes af myndighederne som ulovlig import.

Er man totalt til gadgets, og bare vil udgå myg koste hvad det vil, så findes der elektroniske enheder som f.eks. Thermacell, som rent faktisk er endog ganske effektiv. Men så skal man også være indstillet på at betale omkring 400-500 kroner + løbende forbrugsstoffer.

Endelig har svenske NOMAD udviklet en insektfanger, der tilmed virker i døgnets lyse timer.

Kvægmyg

Disse små sorte og grå myg er noget af det værste – specielt hvis der er mange af dem. De  ligner små fluer, men er altså myg.

I modsætning til de almindelige myg som stikker, så bider kvægmyggen. For at blodet ikke skal størkne, når den mæsker sig, har den et anti-koagulerende middel i munden – og det er dette middel, der klør efterfølgende.

Kvægmyg kaldes også “Knot” og “Gnavpander”

Bid fra kvægmyg kan virkelig gøre nas. Nogle mennesker reagerer med kløe og hævelser, som kan holde sig i dagevis. Er man blevet bidt af mange kvægmyg kan man få en overfølsomhedsreaktion med både svimmelhed, feber og andet ubehag. Ender man dér, så bør man søge læge og få ordineret noget antihistamin.

I svære tilfælde kan store sværme af kvægmyg faktisk gøre det af med husdyr som kvæg og heste.

Der er ikke noget decideret afskræknings-middel mod kvægmyg ud over de midler, som forefindes til almindelige myg.

Plagen af kvægmyg er som regel størst i maj måned. Der er flest i nærheden af husdyr og rindende vand, hvor deres larver udklækkes.

Til slut lidt myggefakta

I Danmark har vi 30 forskellige myggearter. Det er primært skovmyggen, som er den største plageånd. Det er kun hun-myggen der stikker, da den skal bruge blodet til sin ægproduktion. Myggen lægger sine æg i vand, så derfor er der altid flest myg i nærheden af stillestående vand.

Bliver du stukket af en myg – og ellers kan udholde det – så er det faktisk korrekt, at myggestikket ikke bliver helt så slemt, hvis myggen bliver færdig med sit forehavende. Lige til slut suger den nemlig noget af giften op igen.

 

Du kan så efterfølgende vælge at lindre kløen med et kløestillende middel. Der findes mange forskellige på markedet.

Et produkt som anbefales, er Mepyramin 2% stift eller creme, der bl.a. indeholder antihistaminer, der giver en god kløestillende virkning.

Om det så også virker på pegefingre, dét er endnu ikke efterprøvet i tilstrækkelig grad …

Se også denne video om myg fra Naturstyrelsen.

 

LÆS mere på netnatur.dk/RIFFELJAGT

KLIK og gå til det undermagasin, som du ønsker. Undermagasinerne på netnatur.dk samler og organiserer nyheder og aktuelt indhol

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version