Danske jægeres flyvende storvildt nummer ét nemlig canadagåsen er – målt ud fra vildtudbyttet – inde i en dramatisk udvikling, men alligevel er der næppe nye jagttider i udsigt

Canadagås: Udbytte tegner dramatisk udvikling

Af Redaktionen

Sammenlignet med udbyttet omkring år 2010 er antallet af nedlagte canadagæs i Danmark blot en skygge af sig selv. (se diagram herunder)

I følge DCE’s informationer toppede udbyttet med knap 16.000 i sæsonen 2010. I jagtsæsonen 2022 indrapporterede de danske jægere færre end 3.000 canadagæs til DCE.

Det markante fald får dog ikke DCE til at ændre på deres vurdering af den gældende jagttid for canadagæssene.

Når universitetet, der fungerer som biologiske rådgivere af vildtarternes jagttid, ikke foreslår ændrede jagttider hænger det ikke alene sammen med, at arten er invasiv og dermed uønsket i Danmark og opført på Miljøstyrelsens “dødsliste”.

Det kan man lære meget mere om i rapport der ser nærmere på de biologiske forudsætninger for jagt, hvor der redegøres for udviklingen og hvorfor udbyttet ikke alene kan vurderes til at afspejle bestandens trivsel og udvikling.

Læs mere på netnatur.dk/GAASEJAGT

“Jagtudbyttet af canadagås har været stigende i perioden 1995-2019. Den positive tendens omfatter en betydelig stigning i periodens begyndelse (1995-2010) afløst af et fald i det seneste årti.” KILDE: DCE

 

Summen af midvintertællinger af canadagås i Sverige og Danmark indikerer, at den svensk-norsk-danske bestand toppede i slutningen af 2000’erne på omkring 90.000 fugle, mens tallet de sidste par år har været ca. 65.000 individer, lyder det i rapporten

Canadagås yngler kun fåtalligt i Danmark, men fugle fra ynglebestande i Norge og Sverige er udbredte som vintergæster her i landet.

 

Antallet af overvintrende canadagæs i Danmark var støt stigende i perioden 1980-2003, hvor det toppede på ca. 35.000 fugle

Herefter faldt antallet lidt, og gennem 2000’erne og 2010’erne lå arten på et temmelig stabilt niveau omkring ca. 18.000 fugle.

De seneste midvintertællinger antyder en overvintrende bestand på godt og vel 10.000 individer, som er det laveste niveau gennem de seneste to årtier.

Den europæiske bestand af canadagæs er relativt opdelt, og fuglene her i landet består af fugle fra den svensk-norsk-danske bestand, mens fugle fra Tyskland, Storbritannien og andre lande i Europa ikke optræder i Danmark i større antal

En del af tilbagegangen i Danmark kan formentlig relateres til, at flere fugle overvintrer i Sverige, men også på den svenske side er tallene mindre end i slut 2000’erne.

Størstedelen af canadagæssene ankommer normalt til Danmark i begyndelsen af november, og de fleste har forladt landet ved udgangen af marts.

 

Når man aflæser vildtudbyttet bør det tages i betragtning, at jagtiden i perioden er ændret og at dette har haft positiv afsmitning på udbyttet …

Ny jagttid på den invasiv canadagås er dog næppe i udsigt selv om omkring en tredjedel af de overvintrende fugle i Danmark ser ud til at blive nedlagt.

I den seneste sæson blev der nedlagt knap 3.000 fugle ud af en vinterbestand opgjort til omkring 10.000 fugle.

I de foregående sæsoner var det helt oppe på halvdelen.

Heller ikke de danske jagtorganisationer argumenterer for “mådehold” blandt jægerne, når de driver jagt canadagæs – en praksis, der ellers ser ud til at brede sig og på det seneste er set anvendt overfor bl.a. kortnæbbet gås.

De seneste år er Danmark i sommermånederne i stigende grad blevet passeret af en del canadagæs på fældningstræk mellem formodede yngleområder i Tyskland og formodede fældningspladser i Sverige. De fleste canadagæs nedlægges i det nordøstlige Jylland og på Sjælland og Lolland-Falster og de fleste canadagæs skydes sidst på sæsonen.

LÆS mere: DCE

Læs mere på netnatur.dk/GAASEJAGT
Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version