Skal det siges meget kort, så er chokes en konstruktion i mundingen af et haglgevær. Dens opgave er at samle haglene i større eller mindre grad

Chokes på haglgeværet – noget man bør tænke på?

Af Peter Thisted

I gennemsnit er der omkring 300 hagl i en patron, og den rette choke kan gøre en forskel på din træfsikkerhed. Omvendt – har du mange forbiere, når du er på jagt, så er det højest sandsynlig ikke udelukkende dine chokes, du kan give skylden.

Med chokes er det ligesom motoren i en bil; når det fungerer, så kan du glemme alt om dem.

Start altid med en test

Når du skal finde ud af, hvilken choke du vil have i hvilket løb, så er det en god idé at starte helt fra bunden, og så finde frem til, hvilken haglpatron der passer bedst til dit gevær.

Start derfor med at skyde på et par store stykker papir/pap på mindst 100 x 100 centimer. Lav nogle testskydninger på både 15, 25 og 35 meter.

Chokes på haglgeværet - noget man bør tænke på?
Er der for mange huller i haglsværmen, hvor en fugl eller lerdue let kan passere, så vil det være en god idé, at kigge nærmere på dit gevær, hagl og chokes.

Når du har testet med din normalt foretrukne patron, så prøv nogle andre fabrikater/typer. De vil formentlig alle være forskelllige i dit gevær, så det er om at finde den, som giver det bedste skudmønster. Har du udskiftelig chokes, så prøv at bytte ud, og se hvad resultatet så bliver.

Det er værd at have in mente, at jo tættere, og mere samlet, haglsværmen er, jo bedre vil du også være i stand til at klare det egentlige formål: At dræbe byttet mest effektivt. Men dette stiller så også samtidigt højere krav til din præcision med geværet.

Til almindelig jagt vil det oftest være en fordel, at man til det første løb kun har en ganske let trangboring. Herved spredes haglene mere, hvilket er en fordel specielt på tættere hold. En fugl ramt af et tætpakket kerneskud, er i reglen alt andet end grydeklar.

For meget af det gode

Mange haglgeværer i kaliber 12 og 20 er nærmest “over-trangborede”, hvilket kan være fint til skud på de lidt længere hold. Men igen – det stiller større krav til dig som skytte, når du afskyder en tæt haglsværm.

Omvendt choke

Det kunne lyde som en vittighed – men man kan faktisk få en amerikansk fremstillet choke, som spreder haglene – altså nærmest en “tragt”-boring. Vidunderet hedder en Siminole spreader choke. Denne choke er trompetformet, og går således fra at være smal til at være bred.

Siminole spreader choke.

Mange anvender denne i stedet for at køre uden trangboring, og efter sigende fungerer den fint på lerduer helt ud på 40 meter. Til jagt vil spredningen af haglene til gengæld være alt for stor.

Skal chokes så være helt åbne?

Her må svaret være nej – med mindre man altid skyder på de kortere hold.

På længere hold og tillige skudstærke fugle, så er en tæt haglsværm absolut en stor fordel. Yderligere vil en samlet haglsværm jo også mindske risikoen for utilsigtede anskydninger, når flere fugle flyver sammen.

Hvilken choke bør man vælge?

Hvis man spørger en englænder som Nigel Teague, som om nogen har eksperimenteret med chokes, så mener han f.eks., at 3/4 i begge løb er noget nær det ideelle i en kaliber 12, hvis man skal ramme de høje fugle på en fasanjagt.

Her er der værd at bemærke, at skyder man med en kaliber 20 med 3/4, så skyder man jo rent faktisk med en højere trangboring end i en tilsvarende kaliber 12, da løbets diameter på en 20’er i sagens natur er mindre, end på en 12’er. Forskellen gør dog ikke så meget, for der er en tendens til, at de mindre kalibrer faktisk skyder bedre med den lidt højere trangboring.

Jo, noget er kompliceret

Ballistik og haglvåben er væsentligt mere kompliceret, end når vi taler riflede våben. Med haglvåben er der mange variabler, der skal tages hensyn til: Atmosfæriske forhold, haglstørrelse, krudtmængde, coatning af haglene, størrelse og materiale på hylsteret, haglenes form og ikke mindst chokes. Her findes der både lange og korte chokes, og der er også forskel i konstruktionen af disse. Så rigtig mange faktorer spiller ind.

Mens vi er ved det tekniske, så er det værd at notere sig, at jo kraftigere trangboring man anvender, jo højere bliver trykket også i løbet.

Længden på selve løbet har kun en mindre effekt på udgangshastigheden, med mindre man anvender nogle af de mere ekstreme chokes.

Find din egen foretrukne choke-kombination

Hvilken type eller størrelse choke der er bedst, er op til dig selv. Ved at teste sig frem, så kan man sagtens finde netop den kombination, som passer til både gevær og jagtform.

Nogle sværger til 1/4 og 1/2 – mens andre igen foretrækker 1/2 og 3/4. Derfor skal der heller ikke her argumenteres for en bestemt kombination. Det er – igen – helt op til den enkelte, at finde netop det som fungerer optimalt for én selv. I det følgende, dog et par hints:

Chokes til høje eller skudstærke fugle

To tætte chokes – f.eks. 3/4 – i kombination med en high-performance patron. Dette vil virke godt for de fleste. 3/4 vil dog under disse forhold give et stort tryk med stålhagl, så husk at checke, hvad dit gevær er trykprøvet til.

Tip: Hvis du vil undgå, at dine chokes gror fast, så afmonter dem og giv dem olie ind imellem

Chokes til allround brug

1/4 og 1/4 eller 1/2 og 1/2 fungerer som oftest rigtig fint i kaliber 12 til f.eks. duer. I kaliber 20 kan man med fordel godt gå lidt op. Mange kombinerer, og har f.eks. således 1/4 og 1/2 i de to løb.

Mange udgaver af chokes

For de fleste, når man taler om chokes, kender man betegnelserne 1/1, 1/2 og 3/4. Der findes dog langt flere – og disse kan igen være opdelt i forskellige typer og længder, som giver forskellige egenskaber. Derfor har man også et point-system til chokes. Hvert point svarer til 1/1.000-del af en inch:

  • Helt åben 0-1 points
  • Forbedret 3-6
  • 1/4 (American Improved) 8-12
  • 1/2 (American Modified) 17-23
  • 3/4 (Improved Modified) 25-30
  • 1/1 35-40
  • Super full 40+
Forskellige chokes. Læg i øvrigt mærke til antalet af hak, som fabrikken har anbragt, så det er lettere at kende de forskellige chokes fra hinanden.

I gamle dage, hvor man gik til en våbensmed, når man skulle have et haglgevær, så spurgte våbensmeden, om hvilken type hagl man ville anvende – og så lavede han løbet/boringen efter dette.

Sådan er det for de færreste i dag. Til gengæld vil jeg vove den påstand, at har man først fundet den kombination der virker for én selv, så kan man efterfølgende glemme alt om chokes og blot gå glad på jagt.

I ovenstående video kan du se, hvor stor en forskel, en choke kan gøre.

Det skal understreges, at de engelske anbefalinger er baseret på bløde hagltyper som bly og f.eks. bismuth. Anvender man højhastigheds stålhagl, så skal man være sikker på, at ens våben kan holde til det høje tryk, hvis man vælger at bruge høj trangboring.

LÆS OGSÅ: Stålhagl giver skjulte problemer

pt@netnatur.dk

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version