Det er nu også muligt for gør det selv brugerne at opmåle Bukkeopsatse ved hjælp af den Europæiske CIC metode på bukkeopsats.dk

Af Redaktionen

Bukkeopsats.dk, hvis formål er at tilbyde især Skandinaviske jægere mulighed for at opmåle bukke via det internationale udbredte SCI opmålingssystem, tilbyder nu brugene at supplere deres gør det selv opmålinger med en guide til en CIC opmåling.

Hvor SCI opmålingen kan udføres meget præcis, er opmålingen foretaget via CIC metoden forbundet med større usikkerhed. Det skyldes dels, at der indgår en subjektiv vurdering af opsatsen i beregningen og dels, at bukkeopsatsen skal sænkes i vand for at man kan beregne volumen.

På Bukkeopsats.dk har vi nu forsøgt at gøre det nemmere at vurdere bukkeopsatsen. Via en række eksempler på farve, rosenkranse, perler og ender etc. er det nu muligt at skyde sig ind på hvor den opsats, som man sidder med i hånden, placerer sig. Skal den f.eks. have 3 i farve og 2 i rosenkranse eller omvendt. Billederne giver en ide uden dog at være nogen endegyldig facitliste.

Desværre kan vi ikke tilbyde en lige så enkel genvej til beregning af bukkens volumen.

Begge dele kan betyde, at gør det selv metoden kan forekomme store udsving set i forhold til den opmåling

Især sidste faktor, vægten og volumen er jokeren i enhver CIC opmåling. Derfor har man fra forskellige side forsøgt at finde en omregningsfaktor, der gør det muligt at pejle sig ind på bukkens samlede pointsum uden nødvendigvis at sænke bukken i vand, som reglerne beskrevet af CIC ellers foreskriver.

Nogle mener 0,25 er den rigtige omregningsfaktor. Andre mener at bukkens vægt gange 0,23 er det mest retningsgivende.

Nenatur.dk og Bukkeopsats.dk har i samarbejde med Glenn Hegaard, der udover at være webmaster på Bukkeopsats.dk også er autoriseret opmåler i hhv SCI og Rawland Ward fundet frem til at den mest retningsgivende omregningsfaktor er at volumen udgør Vægt X 0,395

Såfremt bukkens vægt, vejet efter tørring, ganges med denne faktor kommer man frem til den mest korrekte vurdering af bukkens volumen.

Dog er det stadig forbundet med stor usikkerhed. Nogle bukke virker tunge andre lette. Det ved en hver der har stået med en opsats i hånden. Det betyder i praksis at en buk på godt 100 CIC point faktisk kan svinge ti point til begge sider, når den opmåles og vejes korrekt efter CIC reglerne. Nogle få undtagelser svinger endog endnu mere.

Langt de fleste bukke vil dog udvise et mindre udsving og med de nye værktøjer på Bukkeopsats.dk kan man nu sammenligne CIC og SCI resultaterne. Udsvingene kan være ganske store og især vil det overraske mange, at CIC bukke på 80 point eller derover ofte kan tage en medalje, når den måles via SCI metoden, som er langt det mest udbredte opmålingssystem blandt de tre mest kendte system repræsenteret ved SCI, CIC og Rowland Ward.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version