Selv om vildtudbyttetal er korrigeret for manglende indberetninger, så synes det kommunevise jagtudbytte af råvildt alligevel at bekræfte schweisshundeføreres indtryk for, at råvildt i nogle dele af Vendsyssel går tilbage, uden DCE dog kommer ind på årsagerne. 

Af Redaktionen

To schweisshundeføreres indtryk, formidlet på Netnatur.dk af, at råvildt nogle steder i Vendsyssel går tilbage som følge af, at levende hegn fjernes, brakarealer sløjfes og sås til med vinterhvede, og bestanden udsættes for hårdt jagttryk, bakkes til dels op af DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet.

Tendensen er dog ikke generel, men jægernes kommunevise indberetninger til vildtudbyttestatistikken afslører – med forbehold for korrektion for manglende indberetninger – imidlertid, at der er hold i antagelsen, og tilbagegangen har været særlig markant i Hjørring Kommune. Her blev der ifølge DCE i 2010-2011 nedlagt 2.829 stykker råvildt mod 3.971 i 2009-2010.

Der konstateres også tilbagegang for råvildtet i Jammerbugt Kommune og Frederikshavn Kommune. I Jammerbugt Kommune blev der ifølge DCE således nedlagt 2.157 stykker råvildt i 2010-2011 mod 2.372 i 2009-2010. I Frederikshavn Kommune blev der i 2010-2011 nedlagt 2.589 stykker råvildt mod 2.953 i 2009-2010.

I de øvrige kommuner, dvs. Aalborg, Brønderslev-Dronninglund og Thisted, gik afskydningen frem fra henholdsvis 3.512 til 3.771 og 2.391 til 2.405, samt for Thisted Kommunes vedkommende fra 1.912 til 2.023.

Bortset fra, at udbyttetallet i Brønderslev-Dronninglund Kommune ikke viger markant, sådan som det var schweisshundeføreres klare indtryk, så modsiger tallene fra DCE overordnet set heller ikke observationerne af en aftagende bestand nogle steder i Vendsyssel.

Emnet er blevet debatteret heftigt på Facebook, siden Netnatur.dk satte historien på om to schweisshundeføreres indtryk af, at råvildtbestanden går tilbage i visse dele af Vendsyssel og det faktum, at jagtforeningerne i Brønderslev-Dronninglund Kommune er blevet enige om en indstilling, der går på at forbyde hagljagt på råvildt i oktober og januar. Sigtet er dog et generelt forbud mod hagljagt til råvildt, så det herefter kun skal kunne jages med kugle.

Den ene af schweisshundeførerne, der umiddelbart mener, at råvildt lokalt er gået tilbage med 40-50 procent, giver også udtryk for tesen, at anskydningsfrekvensen her nødvendigvis må være højere end i den sidste nationale anskydningsundersøgelse.

Den seneste anskydningsundersøgelse, der involverede råvildt, blev udført i perioden fra 1997-2005. Ved undersøgelsen, der var en udvidelse af den første anskydningsundersøgelse af kortnæbbet gås, edderfugl, hvinand og troldand fra 1990-1996, blev der røntgenundersøgt 124 stykker nedlagt råvildt. I seks procent blev der konstateret indskudte hagl.

Denne frekvens har ikke givet anledning til løftede pegefingre udover, at handlingsplanen til mindskelse af anskydning af vildt anbefaler et skudhold til råvildt med hagl på maksimum 20 meter, og det anbefales, at råvildt påskydes i sideskud på hoved/hals og den forreste del af kroppen.

Nye anskydningsundersøgelser er imidlertid ikke på agendaen. Aftalen mellem DCE, det tidligere DMU og Vildtforvaltningsrådet (Naturstyrelsen), udløb i år, og der foreligger ikke nogen aftale om en fortsættelse af undersøgelsesprogrammet. Men det er heller ikke ensbetydende med, at emnet anskydning af vildt så får lov til at gå i glemmebogen.

Under det punkt på agendaen på Vildtforvaltningsrådets møde onsdag 14. december, hvor medlemmerne anmodes om at melde ind med projekter, de ønsker realiseret, er muligheden nemlig til stede for, at der kan blive meldt ind med ønsket om, at der i relation til udviklingen i Vendsyssel og jægerønsket om en begrænsning af hagljagt til råvildt her, iværksættes en undersøgelse af anskydning af råvildt i Vendsyssel kontra andre steder i landet, hvor hagljagt til råvildt er ligeså udbredt som i den nordjyske region.

Læs også: Råvildt går markant tilbage i Vendsyssel

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version