Er de danske ulve i virkeligheden hybrider? Det spørgsmål har Miljøstyrelsen rejst efter debat om hundeblod i de danske ulve. Danske forsker ryster ikke på hånden, når de svarer på det spørgsmål

Af Redaktionen

Er de danske ulve ægte ulve? Eller er der tale om ulve påvirket af hundeblod?

Det spørgsmål har været diskuteret lige siden finsk rapport hævdede, at Thy-ulven, der første ulv på dansk jord i 200 år, slet ikke var at betragte som en ulv, men derimod som et “gadekryds”

Læs også: Finsk rapport omtaler Thy-ulven som et gadekryds

Hvis danske ulve er hybrider vil det sandsynligvis påvirke forvaltningen, da “uægte” ulve kan risikere at spolere den ægte og upåvirkede ulvestamme.

Hybrid-teorien har dog alligevel mødt voldsom modstand blandt ulvetilhængere, selv om f.eks. Sverige har indledte nedskydning af de ulve, der synligt fremstår som uægte europæiske ulve.

Læs også DNA bombe i ulvedebat  

Baggrunden for Miljøstyrelsen spørgsmål er Facebooksiden “Her er ulven” som den 17. september  skriver ” De voksne ulve i Danmark formodes alle at være afkom fra tyske ulvekobler. Der stilles nu igen tvivl om, hvorvidt det er en ren ulvebestand, eller om nogle af de tyske ulve reelt er hybrider mellem hund og ulv. En jæger i Brandenburg undrer sig således over, hvor tæt man kan komme på de lokale ulve, og senest har en privat dna-prøve påvist, at der kan være tale om hybrider. I lighed med den danske forvaltningsplan skal hybrider i Tyskland bortreguleres, men myndighederne i Brandenburg mener ikke, at dna-beviset er godt nok og afviser det som en del af en kampagne imod ulven. Længere ned mod den tjekkiske grænse er der dog for nyligt givet tilladelse til at bortregulere en hybrid.

Den danske Miljøstyrelse vil nu have svar på om de danske ulve også er ægte og dermed bevaringsværdige.

Den 19. februar 2018 rejser Miljøstyrelsen derfor følgende spørgsmål overfor de to forskere fra Aarhus Universitet og Naturhistorisk museum i Aarhus:

Er der grund til at tro, at de i Danmark forekommende ulve kan være hybrider?

Svaret fra de to forskere lyder som følger:

“Alle syv kendte ulveindivider, som er fundet i Danmark fra 2012 til 23. februar 2018 kan ud fra deres DNA-profiler fastslås at stamme fra den centraleuropæiske lavlandsbestand, som også yngler i Tyskland og det vestlige Polen (Sunde & Olsen, 2018).

Denne bestand, som blev etableret sidst i 1990erne fra individer udvandret fra bestanden i det østlige Polen og Hviderusland (Andersen m.fl., 2015; Hindrikson m.fl., 2017; Czarnomska m.fl., 2013) er genetisk og bestandshistorisk særdeles velbeskrevet, ikke mindst pga. en grundig bestandsovervågning i Tyskland og det Centraleuropæiske ulvesamarbejde (CEwolf).

Takket være det detaljerede bestandskendskab og den tværnationale udveksling af bestandsdata har det været muligt at spore seks ud af syv individer tilbage til deres fødested, og ydermere konstatere hvor og hvornår fem af de syv individer med sikkerhed har befundet sig i Schleswig-Holstein på deres vej til Danmark (Sunde & Olsen, 2018)”.

“Der er derfor ikke grundlag for at hævde, at de i Danmark forekommende ulve kunne være hybrider. Tværtimod er der videnskabelig dokumentation for at sige, at de ulve vi har DNA-spor fra i Danmark med sikkerhed ikke er hybrider.”

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Document
Se mere
Exit mobile version